Nyborg er tættere på optagelse på prestigefyldt liste

Nyborg Slot er en vigtig del af byens ambitioner om optagelse på Unescos verdensarvsliste og skal i de kommende år restaureres og tilbygges, så fortællingen om Nyborg kan blive bredt ud til et større publikum, end man førhen har haft held med. Foto: Mogens Rasmussen

Nyborg er tættere på optagelse på prestigefyldt liste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slots- og Kulturstyrelsen har anerkendt Nyborg Kommune og Østfyns Museers ambition om at komme på Unescos verdensarvsliste. Direktøren for Østfyns Museer glæder sig, men erkender, at der ligger et kæmpe arbejde forude.

Nyborg: Nyborg Slot og by rykkede forleden et trin op ad den himmelstige, der fører til en plads på Unescos verdensarvsliste. Fredag 27. juli anerkendte Slots- og Kulturstyrelsen, at Nyborg Slot og by er en værdig kandidat, og det glæder direktør for Østfyns Museer Erland Porsmose, som er primus motor i projektet.

- Nu er vi der, hvor vi er blevet bedømt som kvalificerede til at komme med på verdensarvslisten, og så synes styrelsen, at vi skal arbejde videre med at raffinere ansøgningen i samarbejde med dem, og vi er virkelig glade og taknemlige for, at vi kan regne med styrelsens bistand og ekspertise.

Nyborg Kommune og Østfyns Museer har siden 2011 arbejdet målrettet på at gøre Nyborg Slot og by til en værdig kandidat til verdensarvslisten. Museet har kun indsendt en foreløbig ansøgning, og den reelle ansøgning skal først af sted i 2021, så forude venter det virkelige arbejde.

- Den store ansøgning er en sag på omkring 1000 sider. Så vi snakker om to bøger, der skal laves, siger Erland Porsmose, der glæder sig over, at Nyborg Kommune har afsat midler til arbejdet.

Grønlandsk jagtområde

Ud over Nyborg Slot og by er hele øsamfundet Læsø og bunkeren REGAN Vest blevet anerkendt til at arbejde videre med ansøgningen. De tre forslag skal arbejde videre med ansøgningen og får mulighed for at blive revurderet inden for de kommende to år. I Nyborg skal man arbejde videre på at tydeliggøre sammenhængen mellem de udvalgte fortællinger og deres fysiske udtryk.

- Unesco lægger stor vægt på, at kulturarven virkelig er inddragende, og vi arbejder med det store Nyborg Slot-projekt netop for at tydeliggøre den fortælling og gøre det forståeligt for alle og enhver, der kommer gående uden at have læst en masse bøger, siger Erland Porsmose.

Fredag blev Det grønlandske jagtområde Aasivissuit-Nipisat optaget på verdensarvslisten, mens tre steder kom på en såkaldt tentativliste, som er en slags optagelsesliste til at komme på optagelseslisten. Det er Dragør gamle by og havn, de hvide klinter på Møn og Rügen samt Arbejderbevægelsens forenings- og forsamlingsbygninger.

Vejen fra optagelse på tentativlisten til verdensarvsnominering kan tage flere år, og der er ikke nogen garanti for optagelse på verdensarvslisten. Den beslutning ligger hos Unescos verdensarvskomité. I øjeblikket er der optaget 1073 steder på verdensarvslisten, og hvert år behandler komiteen maksimalt 35 ansøgninger fra lande over hele verden.

Nyborg er tættere på optagelse på prestigefyldt liste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce