Knap 400 elever er i aktion, når Nyborg Friskole spiller musikteater i tennishallen. "Tidsrejsen" er skrevet af to lærere på skolen, men låner med arme og ben fra de seneste 60-70 års musikhistorie.

Nyborg: - Jaaaa, sådan!

Instruktør Mette Kaas løfter armene i triumf, da konfettikanonen bliver skudt af. På en scene i Tennishallen står elever fra Nyborg Friskole, som er i fuld gang med sidste del af generalprøven på musikteatret "Tidsrejsen". Helt i front står Brødrene Olsen - eller rettere to elever, der skal udgive sig for at være dem - og spiller vindermelodien fra år 2000.

Øjeblikket efter skifter scenen, og Mette Kaas er igen på mærkerne. Denne gang er det et papskilt formet som et højhus, der vælter under sin egen vægt, og sangmikrofonen virker af en eller anden grund heller ikke.

- Normalt stopper man ikke en generalprøve, men vi er lige nødt til at tage den engang til. Kan vi få noget hjælp hernede? spørger hun, og straks iler en tekniker til.

Hele skolen er sammen om at stable forestillingen på benene, og som noget nyt er der også blevet plads til de yngste elever ned til 0. klasse. Det har haft betydning for den måde, "Tidsrejsen" er bygget op på, fortæller instruktøren, der til daglig arbejder som lærer i overbygningen.

Sammen med musiklærer Susanne Skov har hun arbejdet med forestillingen i cirka halvandet år. Bandet og hovedrolleindehaverne blev koblet på i starten af året, mens resten af skolens cirka 400 elever har arbejdet intensivt med opgaven i en lille uges tid.

- Vi har valgt at opdele eleverne på tværs af klassetrin og givet dem et årti hver, som de har koncentreret sig om. De ældste børn har på den måde fungeret lidt som storebror eller storesøster for de mindste samtidig med, at de har arbejdet sammen. Som ansatte har vi også været fælles om at løfte en opgave, fortæller Mette Kaas.

Det er mange ressource at afsætte til et enkelt projekt, men det er det hele værd, når eleverne til slut står side om side og synger under den store finale, er de enige om.

High five

Tilbage på scenen er der igen kommet styr på teknikken, og historien om en gruppe unge, der bliver fanget i et lille skur, hvor de finder gamle effekter, kan fortsætte.

- Rigtig flot, endnu bedre end sidste gang. I kan roligt give hinanden en high five, lyder det fra instruktøren, da dagens sidste prøve er overstået.

Forude venter to forestillinger samme dag og en ekstra forestilling den følgende formiddag.

- Der er en lang dag, især for de mindste elever. Jeg kender i hvert fald et par stykker, der sover godt i nat, bemærker Susanne Skov, der har stået for at udvælge sange og kunstnere blandt de seneste 60-70 års musikhistorie.

Elvis Presley. The Beatles. Queen. Metallica. Spice Girls. Danmarks helt egen Lukas Graham. Forestillingen kommer vidt omkring og rummer desuden en lang række højdepunkter fra ind- og udland så som murens fald og fodboldtriumfen i 1992.

- Det er også noget, eleverne har arbejdet med. På den måde har der også været et element af historieundervisning, fortæller Mette Kaas, som har givet de enkelte grupper meget frie rammer, når det handler om deres optræden på scenen.

En ting bliver eleverne dog mindet om, inden de kan holde pause: Husk at kigge ud på publikum. Op mod 500 personer har indløst billet til torsdagens sene forestilling.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.