Nyborg Friskole er landets første friskole til at undervise asylansøgere. Den er også en af landets dygtigste, ifølge en analyse iværksat af Privatskoleforeningen.

Det vakte berettiget opsigt, da Nyborg Friskole i december straks reagerede på Nyborg Kommunes akutte problem med at skaffe undervisning til 150 asylbørn.

Skoleleder Bent Gangelhof mente ikke, at de kommunale skoler skulle stå alene med det ansvar. Derfor er 23 elever fra asylcentret i Strandvænget den 1. februar startet på friskolen i to klasser.

Tirsdag nåede nyheden så også de landsdækkende medier, da Nyborg-skolen tilsyneladende er den første af landets friskoler, der har påtaget sig det ansvar.

Historien er da også bemærkelsesværdig set i lyset af det image, skolen ellers har.

Kort før årsskiftet slog en helt ny analyse iværksat af Privatskoleforeningen nemlig fast, at Nyborg-skolen er i top fem over landets bedst præsterende privatskoler.

Men den er mere end det.

Skolen har også 25 specialundervisnings-elever.

Og til august kan friskolen skilte med, at den er profilskole - godkendt til at tage sig af elever med særlige udfordringer.

Rapporten om de fem bedst præsterende privatskoler i Danmark hedder "Anstrengelsens poesi", og er gennemført af Professionshøjskolen Metropol.

Analysen forsøger at indkredse, hvad de bedst præsterende privatskoler i Danmark er gode til - deres DNA så at sige.

Det sker bl.a. med henblik på, om andre skoler kan lære af de dygtigste.

Rapporten har kikket nærmere på forholdene på Brenderup og Omegns Realskole, Helsinge Realskole, Kolding Realskole, Nyborg Friskole og N. Zahles Gymnasieskole i København.

Fælles for skolerne er, at deres elever ved 9. klasses prøverne i de obligatoriske fag i perioden 2011-2013 i gennemsnit har 0,9 karakterpoint højere end forventet, og at de er blandt de medlemsskoler, der har løftet eleverne mest.

Konklusionen er, at de fem skoler bl.a. har et stærkt værdigrundlag ikke kun i teori men praksis. De har traditioner, en stabil ledelse, en god økonomi, stabil elevtilgang og klarhed for, hvad skolen står for.

Læs mere i Fyens Stiftstidende torsdag og på mitfyn.dk

  • Rasmussen_Ole_Frank_(2015)_018

    Af:

    Pt: Journalist på Fyens Stiftstidendes Nyborg-redaktion. Journalist på Fyens Stiftstidendes erhvervsredaktion fra 1997-2001. Redaktør samme sted fra 2001-2014. Tidligere souschef på Fyens Stiftstidendes samfundsredaktion og lokalredaktør på Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende i Nyborg. Diplomuddannelse i digital journalistik. Bosiddende i Nyborg. Gift. Medudgiver af det lokaljournalistiske satirske skrift Bæltsprutten, der er udkommet siden 1976. Fritidsinteresser: Løb, mountainbike og spinning.