Nyborg Kommune har bevilget penge til en mentor, som skal lette overgangen, når unge stopper på Uddannelsesraketten eller et af Nyborg Ungdomsskoles andre tilbud og begynder på ny uddannelse.

Nyborg: For mange unge falder fra, når de har gennemført et af Nyborg Ungdomsskoles forløb og fortsætter i anden uddannelse eller job. Derfor hyrer ungdomsskolen nu en medarbejder til at hjælpe de unge i den svære overgang.

- De unge har ikke nok ressourcer til selv at tage hånd om eget liv eller læring, så de problemfrit kan fortsætte i næste fase af deres arbejde eller uddannelse. Vi oplever, at selv om de har været velfungerende i skoletilbuddet hos os, er der en tendens til, at så snart vi slipper dem, falder de tilbage i de samme udfordringer, som de havde før, siger Kurt Struve, leder af Nyborg Ungdomsskole.

I den politiske aftale om budgetforliget for Nyborg Kommune, der blev indgået forleden, er der sat en sum penge af til en overgangsmentor på baggrund af ungdomsskolens ønske. Hvert år gennemgår knap 100 unge et af ungdomsskolens forløb, men et konkret tal for, hvor mange unge der falder fra i overgangene til uddannelse eller job, har Kurt Struve ikke.

- Men vi kan se, at vi bruger ressourcer på det. Og vi har brug for at få det sat i system, så når den unge går fra et af vores tilbud over i uddannelse eller noget andet, kan vi koble overgangsmentoren på, siger ungdomsskolelederen. 

 

Hverdagsting fylder

Nyborg Ungdomsskole håndterer flere indsatser for unge i alderen 15-29 år og oplever, at målgrupperne har ændret karakter, så de unge i stigende grad har brug for forløb, der gør dem i stand til at håndtere hverdagsagtige ting som at komme op om morgen og få en sund kost.

De har også flere problemer at slås med end før. Oftere har de psykiske diagnoser og måske også misbrug. Kurt Struve mener dog ikke, at ungdomsskolen slipper de unge for tidligt.

- Det er en evig diskussion, hvor længe de skal gå i et tilbud, men vi skal jo slippe dem på et tidspunkt. Der er også nogen, der presser på for at komme ind i den anden ende.

Overgangsmentoren skal hjælpe de unge med at få hverdagen til at fungere, for eksempel med at sørge for transport til uddannelsessted, og indsatsen for den enkelte unge skal køre i op til et halvt år. Den samlede årlige udgift er 450.000 kroner, som går til mentorens løn, og Nyborg Ungdomsskole finansierer halvdelen af beløbet. Ordningen kører som forsøg til og med juli 2019.

  • Tim Kildeborg Jensen

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Nyborg, hvor jeg også bor. Jeg skriver om det meste, men dækker især områderne skole- og dagtilbud, social og familie samt sundhed og forebyggelse.

Mere om emnet

Se alle
- Hvis man bare giver op, kommer man aldrig videre

- Hvis man bare giver op, kommer man aldrig videre

Uddannelsesraketten løfter unge videre

Uddannelsesraketten løfter unge videre