Ny bog: Da krigen brød ud i Nyborg

Danske soldater sikrer Hotel Nyborg Strand med pigtråd. Det hjalp ikke meget, da tyskerne angreb. Foto: Fra bogen "Oprør og kamp i Nyborg 1943". .

Ny bog: Da krigen brød ud i Nyborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

29. august 1943 blev Hotel Nyborg Strand omdannet til en krigszone, da tyske tropper gik til angreb på danske soldater. Lokalhistorisk Arkiv udsender flot bog i anledning af 75-året for kampene i Nyborg.

Nyborg: Hitlers skødehund. Tyskernes flødeskumsfront. Mens helvede var løs rundt om i Europa og flere andre steder på kloden, var der forholdvis fredeligt i lille Danmark under Anden Verdenskrig, selv om landet blev besat af de tyske tropper den 9. april 1940.

Men i august 1943 begyndte samarbejdet mellem de danske myndigheder og nazi-Tyskland at krakelere, og flere steder kom det den 29. august til åben kamp mellem danske og tyske soldater. Ikke mindst i Nyborg fik man en smagsprøve på, hvad krig er for noget, for byen husede en masse jyske soldater fra 3. regiment, der ellers havde hjemme i Viborg. Tyske tropper gik til angreb på Hotel Nyborg Strand og vandrerhjemmet på Østerøvej, hvor soldaterne var indkvarteret, og den morgen var der ikke meget flødeskumsfront over livet som dansk soldat.

Tyskerne løb hurtigt de danske soldater over ende, men da røgen havde lagt sig, havde tre danskere soldater, en orlogsgast og et større antal tyskere mistet livet. Desuden blev to civile nyborgensere dræbt.

Slagene og ofrene mindes
Onsdag den 29. august er det 75 år siden samarbejdet mellem det officielle Danmark og den tyske besættelsesmagt sluttede og det kom til kamp flere steder i landet.I Nyborg var jyske soldater indkvarteret på Hotel Nyborg strand og i det daværende vandrerhjem på Østerøvej. Der var voldsomme kampe, hvor tre danske soldater og en sømand fra flåden omkom.

Slagene og ofrene er blevet mindet hvert år siden befrielsesdagen. Det sker naturligvis også på 75-året, hvor der er mindehøjtidelighed med kransenedlæggelse på Assistens Kirkegården klokken 14 og ved Hotel Nyborg Strand klokken 15.

I mindehøjtidelighederne deltager Jydske Dragonregiment og de lokale soldaterforeninger danner faneborg. Mindehøjtidelighederne er åbne for alle.
Forfatteren til den nye bog
Forfatteren til den nye bog "Oprør og kamp i Nyborg 1943", John Maalø Larsen, ved det tidligere vandrerhjem på Østerøvej. Kugleregnen kan ses i murværket stadigvæk. Foto: Mogens Rasmussen.

Soldaternes beretninger

Den voldsomme historie er blevet fortalt mange gange i Nyborg, men nu er begivenhederne samlet i en bog, "Oprør og kamp i Nyborg 1943", der udkommer i morgen, altså 75 års efter kampene den 29. august 1943.

Det er Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, der står bag udgivelsen, og forfatteren er John Maalø Larsen, der tidligere har udgivet lokalhistoriske bøger i Nyborg. Sidst bogen "Gade op og gade ned" om historierne bag byens gadenavne - en bog, der blev noget af et hit blandt lokalhistorisk interesserede nyborgensere.

Men mens gadebogen krævede flere års research, har John Maalø Larsen haft det lidt nemmere denne gang. Soldaterne har nemlig i høj grad holdt mindet om de faldne kammerater og de dramatisk begivenheder ved lige, og soldaterforeningen har blandt andet indsamlet en masse beretninger fra dem, der oplevede træfningerne.

- Der blev oprettet en venneforening blandt soldaterne, der lå i Nyborg på det tidspunkt, og et af foreningens formål var netop at indsamle beretninger om begivenhederne, mens soldaterne stadig var i live, og da venneforeningen blev nedlagt i 1993, gav de alle arkivalierne til Lokalhistorisk Arkiv i Nyborg, siger John Maalø Larsen.

- Vi har altså haft materialet liggende i mange år, og Leif (lederen af Lokalhistorisk Arkiv, Leif Trebbien, red.) har da også mange gange stukket til mig for at få mig til at gøre noget ved det, siger John Maalø Larsen.

- Anledningen blev altså 75-året for selve begivenheden, og for sjov gik jeg i gang med arbejdet den 29. august sidste år, siger John Maalø Larsen, der er pensioneret skolelærer og aktiv på lokalarkivet gennem mange år.

Han har i øvrigt selv været soldat i hæren i to år og senere aktiv i Hjemmeværnet i en lang årrække, og er derfor særligt interesseret i militærhistorie.

Mindes hvert år

"Oprør og kamp i Nyborg 1943" indeholder en lang række beretninger for de voldsomme begivenheder om morgenen den 29. august. De fandt altså sted ved hotellet og ved vandrehjemmet på Østerøvej, men også i lystbådehavnen, hvor den danske flåde havde nogle mindre minestrygere liggende.

Men John Maalø Larsen giver også læserne en grundig introduktion og forklarer blandt andet hvorfor, der lå en masse jyske soldater i Nyborg. Den korte historie om det er, at Tyskerne ikke ville have danske soldater i Jylland, der kunne falde dem i ryggen ved en eventuel allieret landgang på den jyske vestkyst. Derfor havde 3. regiment lejet sig ind på Nyborg Strand og i det kommunale vandrerhjem.

Han fortsætter også historien i tiden efter selve opgøret og fortæller om, hvordan det gik nogle af de involverede soldater senere og ikke mindst, hvordan soldaterkammeraterne har sørget for at mindes slagene i Nyborg og de faldne hvert eneste år siden befrielsen.

"Oprør og kamp i Nyborg 1943" udkommer onsdag den 29. august. 154 sider. Pris: 199 kroner. Kan blandt andet købes på Lokalhistorisk Arkiv og boghandlen i Kongegade og på biblioteket. Arkivet holder åbent på dagen, og køber man bogen her, følger cd'en "Nyborg under besættelsen" med.

Ny bog: Da krigen brød ud i Nyborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce