Naboer til byggeri føler sig ikke hørt

Pernille Kehler er utilfreds med udsigten til at få de nye ungdomsboliger helt tæt på. Buskadset i bunden af haven er fuld af torne og skal væk. Foto: Kasper Riggelsen

Naboer til byggeri føler sig ikke hørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ungdomsboligerne på Sylleskovvej skaber igen røre. Bedst som man troede, alle var enige og glade, viser det sig, at en række naboer er utilfredse med både byggeriet og beslutningsprocessen.

Nyborg: Efter en del forhandlinger i foråret lød meldingen, at alle parter var nået til enighed om en ny plan for ungdomsboligerne ved Sylleskovvej. Det viser sig nu ikke at være rigtigt. En række naboer føler sig nemlig hverken hørt eller inddraget i beslutningsprocessen. Blandt dem er Pernille Kehler, der efter den seneste ændring får udsigt til en boligblok for enden af sin have.

- Jeg som nabo er slet ikke kommet med på råd om den nye lokalplan. Der er blevet udvalgt to naborepræsentanter for Nordmarksvej, men de har ikke hørt alle på vejen, forklarer hun og henviser til en række underskriftindsamlinger, som hun selv har indhentet fra naboer, der heller ikke føler sig hørt.

Hele projektet blev sat i søen i 2015. Den 20. december 2017 blev der gennemført en nabohøring, og her havde flere naboer indsigelser i forhold til bygningernes placering, og samtidig var børnehaven Valhalla utilfreds med trafikken på Sylleskovvej.

Det gik kommunen, Skankon, der bygger boligerne, og to naborepræsentanter i dialog om, og i løbet af foråret nåede parterne til enighed. En dialog og en enighed, Pernille Kehler ikke kan genkende.

- Vi har ikke hørt noget fra naborepræsentanterne eller kommunen om den her dialog, de har været i gang med. Jeg fandt faktisk først i april ud af, at vi overhovedet havde naborepræsentanter, fortæller hun.

Pernille Kehler understreger, at hun har fuld forståelse for de bekymringer over indsigtsgener, som andre beboere har rejst overfor kommunen og bygherrer.

- Men når de andre ikke ønskede det, hvordan kan de så tro, at vi vil have en blok med panorameudsigt i vores baghaver, tilføjer hun.

Mere om byggeriet
Der skal i alt bygges 100 ungdomsboliger på Sylleskovvej.

Projektet opføres i to etaper. Den første etape med 56 boliger er godkendt og vil blive opført hen over sommeren. Man forventer, at de første boliger står færdige den 1. september.

Etape to er i høring netop nu og omhandler de sidste 44 boliger. De skal placeres i yderligere to blokke langs med Sylleskovvej. Derudover kommer der et fælleshus ved Frisengårdsvej.

I alt bliver det fem boligblokke og et fælleshus.
En gravko vidner om, at der sker lidt på byggepladsen ved Sylleskovvej. Her kan man se en bygning på Frisengårdsvej i baggrunden. Foto: Kasper Riggelsen
En gravko vidner om, at der sker lidt på byggepladsen ved Sylleskovvej. Her kan man se en bygning på Frisengårdsvej i baggrunden. Foto: Kasper Riggelsen

Orienteringsmøde

Den ene af de to naborepræsentanter, Knud Alkærsig, er uforstående over Pernille Kehlers kritik. Han fastholder, at alle de berørte har haft mulighed for at blive hørt.

- Jeg bankede på hos alle berørte naboer ned til nummer fem mellem jul og nytår i 2017, og de, som ønskede at gøre brug af deres partshøring, mødtes den 27. december. Pernille var på det tidspunkt ikke flyttet ind i nr. 7 endnu. Faktisk vidste vi ikke, at huset var solgt. Derfor kunne jeg ikke spørge hende. De andre naboer havde ikke indsigelser mod, at vi prøvede at finde en bedre løsning på den første plan, der blev meldt ud for byggeriet, forklarer Knud Alkærsig, der løbende har orienteret deltagerne i mødet om status på sagen.

Ifølge kommunens tekniske chef, Søren Møllegård, gik forvaltningen da også ud fra, at alle naboer var repræsenteret i den dialog, der har fundet sted.

Den 16. april blev der holdt et orienteringsmøde om den nye plan på kommunen, hvor både naborepræsentanterne og børnehaven var tilfredse. Ifølge Knud Alkærsig blev naboerne på vejen informeret om det nye møde på forhånd. Pernille Kehler medgiver da også, at hun fik en mundtlig invitation.

- Men jeg fik også at vide, at det var et kort og formelt møde, som vi ikke behøvede at komme til, og da jeg som fængselsbetjent har meget skiftende arbejdstider, vurderede jeg, at jeg ikke ville tage fri til det, siger hun.

I øjeblikket ser det ikke ud af meget, når man kigger over byggepladsen på Sylleskovvej. Der skal støbes fundament, trækkes strøm og laves kloakering. det meste andet bliver præfabrikeret. Foto: Kasper Riggelsen
I øjeblikket ser det ikke ud af meget, når man kigger over byggepladsen på Sylleskovvej. Der skal støbes fundament, trækkes strøm og laves kloakering. det meste andet bliver præfabrikeret. Foto: Kasper Riggelsen

Klage afvist

Få dage efter mødet fik Pernille Kehler og de andre naboer den ændrede og vedtagede plan, og hun indsendte en klage på vegne af husnumrene 1-9 - både over byggeprojektet og over, at der ikke har været partshøring af alle.

Kommunen åbnede derfor for en ny høringsrunde. Her klagede Pernille Kehler på vegne af hende og fire andre naboer, blandt andet over indsigtsgener.

Klagen blev dog afvist med begrundelsen: "Det vurderes, at sagen ikke ville være blevet gjort anderledes, hvis bemærkningerne var indgået før der blev truffet afgørelse om meddelelse af byggetilladelse."

- Det er klart, at kommunen ikke gør noget ved det, når vi er så langt i processen, siger Pernille Kehler, der er træt af ikke at have hørt noget om projektet fra januar til midt i april.

Efter sin klage har hun været i kontakt med både kommunen og Skankon.

- Kommunen har bedt mig snakke med bygherre, og det har jeg gjort. For jeg kan jo sagtens forstå de ændringer, der er foretaget. Selvfølgelig skal der ikke trafik foran børnehaven, og selvfølgelig er de andre naboer trætte af boligblokke lige ned til deres grunde - men det er jeg jo også. Så en løsning kan jo være, at man flytter blokken lidt væk fra min baghave, eller at man drejer den lidt.

Ifølge Skankon-direktør Nicolaj Røjkjær er firmaet i dialog med en rådgiver om, hvad der kan lade sig gøre.

- Det er så ærgerligt, at alle ikke er tilfredse med den kommende plan og endnu mere ærgerligt, at vi først hører om utilfredshederne nu. Jeg har rådført mig med en rådgiver, der undersøger, hvad der er muligt, forklarer han.

Hvorvidt den aktuelle plan kan laves om, vil direktøren hverken be- eller afkræfte.

Naboer til byggeri føler sig ikke hørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce