Facade, toiletter, café med tekøkken - der er stadig nok at gøre med at få den gamle købmands- og borgmestergård i Slotsgade til at fremstå som et moderne museum.

Nyborg: Da storkøbmand og borgmester Mads Lerche i 1601 lod sin gård i Slotsgade i Nyborg opføre, vidste ingen, at gården flere hundrede år senere i fredet stand kom til at rumme bymuseet Borgmestergården. Det er da derfor sin sag at gøre den gamle bygning til et moderne museum. Ikke destomindre er det, hvad der har været og også i år vil være gang i i Slotsgade.

Sidste år ofrede Nyborg Kommune 3,5 millioner kroner på at skifte tag og renovere facader på øst- og vestfløjen og bygge en ny skorsten. Der var også penge til at forny dele af udstillingerre.

Men det rækker ikke. Faktisk mangler der stadig for hele 4,8 millioner kroner, før Borgmestergården kan fremstå som et moderne, historisk formidlingscenter i de gamle, fredede rammer.

Med baggrund i det kommunale budget for i år har Kultur- og Fritidsudvalget sagt god for at frigøre 3,2 millioner kroner og et uforbrugt beløb på 1,6 millioner kroenr fra sidste år. Altså er der råd til: Facaden og vinduerne mod Slotsgade sættes i stand. To nye toiletter indrettes i lagerlokale ved siden af eksisterende toiletter. Café og tekøkken indrettes i Aarsleff-bygningen. Nyt tag og undertag på magasinbygning i Blegdamsgade 14, "Materialeskriverens hus." Den nye udstilling skal gøres færdig. Blandt andet. For andre, mindre ting udføres også.

- Så Borgmestergården, der jo er en af vores kulturperler, som ligger lidt i skyggen af Nyborg Slot, kan fremstå i god stand, når slottet lukker for ombygning, sagde udvalgsformand Erik rosengaard (V) ved sæsonåbningen på Borgmestergården den første mandag i april.

Når slottet lukker 31. oktober i år for at blive renoveret og udbygget, bliver Borgmestergården i byggeårene center for den historiske formidling i Nyborg. Østfyns Museers Janus Møller Jensen lagde i sin sæsonåbningstale vægt på, at et museumsbesøg i Nyborg i fremtiden ikke vil være komplet, uden gæsterne har været på både slot og i Slotsgade.

- Borgmestergården er en integreret del af byens historie og kulturarv, sagde han.

 

 

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.