Gang i Fyn

Mads Krum, 35 år, har åbnet egen murerforretning fra hjemmet på Elvid 3 udenfor Frørup.

Frørup: Ligefrem nogen strøgforretning er der ikke tale om, dennye murerforretning, som Mads Krum har åbnet og som bærer hans eget navn.

Adressen er Elvid 3, og ejendommen er at finde øst for Frørup. Først går det ad Egemosevej, herefter via den lille grusvej mellem markerne og forbi et par landejendomme og dér, helt nede for enden ligger et renoveret og velholdt hus med hvide facader og sorte tegl på taget og den dobbelt carport ud mod gårdspladsen. Indkørslen er indrammet af to støjler med masser af murerarbejde i.

- Jeg stod og skulle tjene nogen penge, og via bekendte fik jeg job som murerarbejdsmand. Det var på den måde, jeg kom ind i faget.

Mads Krum, murermester i Frørup

Det er her, Mads Krum bor og har sin nye murerforretning. Den slags håndværksvirksomheder behøver nødvendigvis heller ikke at være nogen strøgbutik. Det er ikke reklameskite ved alfarvej, der i dag skaffe kunder i butiiken. Det er mund-til-mund-metoden blandt dem, han allerede har udført arbejde for og dem, der skal have det - og så Facebook.

Helt andet spor

For Mads Krum har adgangen til at åbne egen murerforretning ikke været lige ud ad landevejen. Faktisk stod der slet ikke håndværker på hans fremtidsdrøm i de år, hvor unge vælger, hvilken vej det skal gå her i livet.

- Jeg tog en højere handelseksamen og begyndte bagefter at læse markedsøkonomi i Svendborg. Så ja, det gik i en helt anden retning for mig dengang, fortæller Mads Krum en tirsdag kort efter fyraften, hvor han har budt indenfor i den lyse stue med de store vinduer og den vide udsigt til markerne derude, mod syd til Præsteskoven og Kongshøj Ådal og østover mod Ørbæk.

På et tidspunkt i studierne tog Mads Krum en pause, fordi først militæret, siden eftertanke om studiet, krævede det.

- Jeg stod og skulle tjene nogen penge, og via bekendte fik jeg job som murerarbejdsmand. Det var på den måde, jeg kom ind i faget. Det skete ad et par omgange. Det var jo noget helt andet, men det passede mig rigtig godt. Så godt endda, at jeg besluttede, at skulle det være det, måtte jeg også tage uddannelsen. Så jeg gik i lære og blev svend i 2010. Samlet har jeg haft tilknytning til murerfaget i 15 år nu, siger an.

 

Eget firma

Fra at blive murersvend til at åbne egen murerforretning er der et skridt. Det erkender Mads Krum.

- Det med at blive selvstænding har da gennem årene strejfet mig. At det blev nu, skyldes nok, at jeg følte, at der skulle ske noget nyt for mig. Og skulle det prøves, er det også nu, inden jeg bliver for gammel, siger han med et smil.

Opbakning fra husturen, der arbejder som sygeplejerske, og fra den øvrige familie har gjort, at Mads Krum benyttede sommerferien i år til at skifte fra ansat til at være sin egen mester.

- Det er et én-mandsfirma. Jeg kan godt lide at kunne tage beslutningerne og udføre opgaverne fra først til sidst. At møde kunden og udvikle det, kunden gerne vil have udført, ved at gå ind i valg af materialer, måske også nye materialer, som folk ikke lige kender til, synes jeg især er spændende. For eksmepel har jeg netop gennemført et kursus i mikrocement, et materiale, der kan lægges ud i et tyndt lag oven på eksisterende underlag som fliser, ja, endda træ, og som betyder, at der ikke skal brydes alt for meget ned, hvis det nu er et badeværelse, der skal renoveres, siger han.

Men al traditionel murerarbejde kaster Mads Krum sig gerne over. Er det opgaver, der kræver flere folk, er der kolleger, han kan trække på.

De første par måneder er det gået fint med ordretilgangen. Endda af og til næsten for fint.

- Jeg har været nødt til at tage wekender i brug for at nå det, jeg har lovet. Men det ligger jo i det at være selvstæning. Selv at styre sin arbejdstid og opgaverne, siger Mads Krum.

- Samtidig er der nok her i starten en nervøsitet ved at skulle sige nej til opgaver. For kommer der nogen senere? Det er lige noget, jeg skal vænne mig til.

Mads Krum ser i den forbindelse med en vist bekymret spænding frem til vinteren, der traditionelt er den periode, hvor mureropgaverne ikke altid står i kø for at blive udført.

- Sådan behøver det ikke at være. Vi kan i dag stort set udføre alle typer af opgaver året rundt, siger han med adresse til de potentielle kunder, der kunne tænke sig at lægge noget vinterarbejde hos den nye murermester på Elvid 3 ved Frørup.

 

 

 

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.