Minister kiggede forbi: Nyborg skal have et sundhedscenter

Esther Weile, 92 år, besøger Rehabiliteringscenter Nyborg hver dag. Det har hun gjort de sidste 15 år. Hun fortalte om hendes oplevelser på centret til sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Foto: Kasper Riggelsen

Minister kiggede forbi: Nyborg skal have et sundhedscenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsministeren Ellen Trane Nørby (V) lagde torsdag vej forbi det tidligere Jernbanebo, der i dag huser Rehabiliteringscenter Nyborg og Aktivcenter Nyborg, som netop har fået vedtaget planer om at blive omdannet til sundhedscenter. Det gjorde hun for at erfaringer til regeringens nye sundhedsreform.

Nyborg: Gruppen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i spidsen træder ind i Aktivcenter Nyborgs lokaler på Jernbanebo, hvor 92-årige Esther Weile står klar med en buket blomster til ministeren. Ellen Trane Nørby er kommet på besøg for at få inspiration til regeringens kommende sundhedsreform.

- Jeg har boet alene i 10 år, så det er godt, at jeg kan komme her at spise og snakke med andre, fortæller Esther Weile til ministeren og de fremmødte politikere fra Nyborg Kommunes ældreudvalg og sundheds- og forbyggelsesudvalg.

Overskriften på den nye sundhedsreform er, at der skal være mere nærhed i sundhedsvæsenet. Med reformen vil regeringen oprette 21 sundhedsfællesskaber, som kunne ligne noget af det, man har i Nyborg.

- Udfordringen i forhold til et nært sundhedsvæsen er, at vi skal have løftet tilbuddene over hele landet. Nyborg er ret godt eksempel på en gennemsnitlig kommune, og derfor er det interessant at besøge stedet her, siger Ellen Trane Nørby.

På turen blev Rehabiliteringscenter Nyborgs sygepleje og træningsrum vist frem. Ellen Trane Nørby fik sig også en snak med et par af dem, der er indlogeret på rehabiliteringscentret for at blive genoptrænet. Til sidst på turen var der smagsprøver på den blødemad, der serveres til borgere, der har svært ved at synke.

Ellen Trane Nørby fik sig en snak med kvinderne, der var i gang med at bruge rehabiliteringscentrets træningsrum. Foto: Kasper Riggelsen
Ellen Trane Nørby fik sig en snak med kvinderne, der var i gang med at bruge rehabiliteringscentrets træningsrum. Foto: Kasper Riggelsen

Samles på ét sted

Under prøvesmagningen præsenterede Sundheds- og Ældrechef i Nyborg Kommune, Mette Bill Ladegaard, kommunens fremtidsvision for rehabiliteringscentret, som skal omdannes til et sundhedscenter. Håbet er, at der foruden de faciliteter, der allerede er, kan laves et tilbygget lægehus med praktiserende læger. Det bliver også muligt at lave lægebesøg gennem en skærm, så der kan følges op på borgernes helbred mens de sidder hjemme i privaten, hvor pårørende også kan sidde med.

Forhåbentlig betyder det, at folk hurtigere bliver klar til at komme hjem, efter et sygehusophold. Det er især vigtigt på grund af planerne for det nye supersygehus i Odense, hvor den ikke-specialiserede behandling fremover forventes at overgå til de praktiserende læger og kommunerne.

- Der kommer til at være 400 færre sengepladser på OUH. Derfor er det vigtigt, at vi har et godt flow gennem vores værelser her, så der ikke ligger færdigbehandlede borgere og optager plads på sygehuset, som bare venter på at komme hjem, forklarer Mette Bill Ladegaard.

Omdannelsen af rehabiliteringscenter til sundhedscenter kan lade sig gøre, fordi der flyttes seks turnuspladser for demente borger til demenscentret på Tårnparken. Tre af pladserne kan anvendes til at samle kommunens sundhedstilbud til borgere med kroniske sygdomme.

Kommunerne kan løfte opgaven

Besøget i Nyborg indgår som en del af en inspirationstur, som Ellen Trane Nørby har været på onsdag og torsdag. På turen har hun blandt andet besøgt et lægehus i Kolding og Nykøbing Falster Sygehus. Selvom hun har været vidt omkring, har Nyborg bidraget til inspirationen.

- Rehabiliteringscentret her er et sted, hvor man kan få en socialt god oplevelse som ældre, men også træne og blive rehabiliteret. For Bodil, som jeg var inde at besøge, og som har behov for et langt rehabiliteringsforløb, giver det en helt anden kvalitet for hende og hendes mand, at hun ikke skal ligge på et sygehus, fortæller Ellen Trane Nørby.

Sundhedsministeren forlader Rehabiliteringscenter Nyborg med en tro på, at kommunerne godt kan håndtere den nye sundhedsreform.

- Jeg bliver bare bekræftet i, at kommunerne er klar til at løfte opgaven i forhold til det nære sundhedsvæsen. Siden vi meldte ud, at vi ville lave 21 sundhedsfællesskaber, har regionerne sagt, at kommunerne ikke er klar til at løfte opgaven. Det tror jeg nu godt, at de kan. Der er et politisk engagement og nogle medarbejdere, der er knaldhamrende dygtige.

Minister kiggede forbi: Nyborg skal have et sundhedscenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce