Konkurrencestyrelsen har netop udsendt vejledning til kommunerne. DGI hepper på Ullerslev Gymnastik og Motionscenter i striden om støtte

Nyborg: De store organisationer kigger interesseret med fra sidelinjen, når politikerne i Nyborg inden længe bevæger sig ind i det minefelt, som offentlig støtte til fitness-centre er.

Ullerslev Gymnastik og Motionscenter har sendt politikerne ind i det sprængfarlige område. Det sker med en ansøgning om at slippe for at betale husleje, når der er tale om holdaktiviteter.

I første omgang har politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget bedt kommunens jurist se på sagen, og så tager man ansøgningen til behandling på et møde i april

Imens har den fynske formand for Danmarks Gymnastik og Idrætsforeninger, DGI, Gitte Madsen, skrevet en indlæg, med støtte til Ullerslevforeningen:

"I DGI er vi stolte af, at foreningsfitness spiller en vigtig rolle i Nyborg Kommune. Det bør Nyborg Kommune også være. Både i Ullerslev, i Ørbæk og i Nyborg har foreningerne taget handsken op og tilbyder borgerne god og fleksibel træning i indoor cycling, styrketræning, zumba osv", skriver hun blandt andet og fortsætter:

"Når vi i DGI har bakket meget op om dannelse af foreningsfitness, så er det ikke for tage brødet ud af munden på nogen, men fordi vi kunne se et behov for et alternativ til den rene kommercielle tilgang. Undersøgelse viser også, at vi rammer andre målgrupper end de unge og fitte, og at brugerne gerne vil være en del af en forening."

Hendes indlæg skal ses som led i den årelange strid, der har været mellem foreningerne på den ene side og de private virksomheder, der driver fitness-centre, på den anden. Og direktøren i Dansk Fitness & Helse Organisation, Morten Brustad, er slet ikke enig i de holdninger, Gitte Madsen bringer frem:

- Vi har haft svært ved at komme igennem med argumentet om, at offentlig støtte til foreningsfitness forvrider konkurrencen. Der er nemlig tale om et marked, hvor motions-kæderne generelt har været i fremgang. Så det har jo været svært at få forståelser for, at den offentlige støtte til foreninger kan udgøre en trussel - især i forhold til små privatejede centre, der kan være virkeligt pressede økonomisk.

Konkurrence-forvridning

Morten Brustad og hans branche var derfor glad for, at Konkurrence og Forbrugerstyrelsen for få måneder siden gik ind i striden.

- Styrelsen slår fast, at den offentlige støtte til forenings-fitness kan betyde konkurrence-forvridning. Det gav jo lidt medvind til vore argumenter. Vi er meget tilfredse med, at der nu er taget stilling til sagen, og at man har sendt en vejledning ud til kommunerne, hvor hensynet til de lokale private fitnesscentre skal indgå i overvejelserne, når der skal tages stilling til, om der skal tildeles støtte, siger Morten Brustad.

Konkurrencestyrelsen har udgivet en vejledning til kommunerne om støtte til foreninger inden for blandt andet fitness og dans. De to vigtigste anbefalinger er:

- Inddrag hensynet til konkurrencen ved uddeling af støtte til folkeoplysende foreningsarbejde.

- Undersøg markedet før støtten uddeles, så der kan tages hensyn til konkurrencen og de private virksomheder.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.