Mere nordisk indhold i nordisk festival

Riddere i rustning, bueskytter og Nordisk Råd skal gå hånd med en skarpere profil på kulturfestival og fødevaremarked, når Norden i Nyborg vers. 2 slippes løs til september. Arkivfoto: Vibeke Volder.

Mere nordisk indhold i nordisk festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Norden i Nyborg" i version to udspiller sig over fire dage i september. Der er bevilget en halv mio. kroner til festlighederne, som sætter mere tryk på det nordiske islæt.

Nyborg: Pilen peger for alvor mod "Norden og Nyborg" i dagene fra 5.-8. september. Her skal historien med Kong Oluf, Chr. d. 3 og reformationen samt riddere i rustning gå hånd i hånd med folkelighed og kulturfest. Det skal ske i en mere voksen udgave end ved premieren i 2018 og serveres med en skarpere profil.

Under "Norden i Nyborg" version 2 er målet at sætte fokus på den nordiske arv - dengang og nu. Med afsæt i Nyborgs historiske dna er rammen ifølge arrangørerne en unik mulighed for at udvikle byens kultur og historiske profil. Og samtidig spille på byens satsning om at blive en del af Unesco-verdensarven.

- Fortællingen om Nyborg er en helt central fortælling. Den nordiske model blev grundlagt i de år. Men det er også en noget langhåret fortælling, som kan være svær at folde ude. Vi tog de første spæde stik i fjor, men det nordiske islæt var for tyndt. Vi skal rykke ind i nutid og fremtid - for alt det nordiske er in, det gælder blandt andet design og mad, og det skal også vi profilere os på, vurderer afdelingsleder Mette Ladegård Thøgersen, Østfyns Museer.

Den samlede pakke skal på sigt få det øvrige Norden til at spærre øjnene op for bæltbyen. Således er kommunens Erhvervs- og Kulturudvalg overbevist om, at de nordiske kampdage, høstmarked, og borglege plus kulturfestival i øvrigt er værd at satse på. Der er bevilget en halv millioner kroner i år og de kommende år til at sætte fut i festlighederne i den første uge af september. Og det er ifølge udvalgsformand Peter W. Mollerup (V) cirka 100.000 kroner mere end i fjor og midler, som skal bruges til blandt andet markedsføring.

- Vi gentager kulturfestivalen. Den bliver større end sidst, men vi skærper det historiske indhold og den nordiske profil. Første gang var det folkeligt, men vi skal passe på med at komme ud i for mange afkroge, påpeger Peter W. Mollerup (V) og tilføjer:

- Som udgangspunkt er det vigtigt, at hr. og fru. Danmark kan fange stemningen. Målet er mindst 5000 deltagere, eller det samme som Kulturmødet på Mors havde i fjor.

Norden i Nyborg
Festivalen "Norden i Nyborg" ruller over fire dage fra 5.-8. september.

Projektgruppen bag tæller Bastionen, Nyborg Musikskole, Nyborg Ungdomsskole, Nyborg Bibliotek, Nyborg Slot/Østfyns Museer, Bureauet Nyborg, Nyborg Handelsstandsforening, Vor Frue Kirke i Nyborg og Foreningen Norden

Program for festivalen ligger klar før sommerferien.

100 års jubilæum

Kredsen bag "Norden i Nyborg" tæller ni aktører - blandt andre Østfyns Museer, Visit Nyborg, Nyborg Bibliotek, og Bastionen - som i år forsøger at flytte festivalen et par skridt op ad stigen. Det sker blandt andet med mere kvalitet på indhold og en ny organisering.

Det er fortsat fynboerne, som skal fylde gader og stræder i byen over de fire dage, men også sjællændere og folk fra det øvrige Syddanmark må hellere end gerne kigge forbi til festen i Nyborg.

- Vi går sammen med Foreningen Norden, som har en lang tradition for samarbejde. De har 100-års jubilæum i år og det giver sig blandt andet udslag i et syng-sammen arrangement på KinoVino. Et aften som finder sted i alle de nordiske lande samtidig, bemærker Mette Thøgersen.

Årets tema bygger på de tre søjler - det folkelige engagement, lokal forankring og demokrati.

- Vi kan tage patent på den nordiske model, som ude i verden er rollemodel for demokrati og tolerance, samt et samfund, der tager hånd om de svageste. Den model skal vi forankre på forskellig måde gennem debat, musik, kultur og mad, fremhæver Peter W. Mollerup.

Sangaften i KinoVino

Samtidig styrker arrangørerne det nordiske fokus med debatter i Nordisk Råds regi. Håbet er, at få Nordisk Råd til holde nogle af deres sessioner i Nyborg.

- Det er sket før, i 2009. Samtidig arbejder vi på et udvekslingsprogram for deltagerne i Nordiske Kampdage. Dels for at sikre nordisk repræsentation i Nyborg, men også den anden vej, give nyborgenserne mulighed for at styrke samarbejdet med de nordiske deltagere, fremhæver Mette Thøgersen.

Og så er kampdagene en mulighed for at gribe fat i Norden på andre leder og kanter. Slaget om Kalmar fra 1611 bliver genskabt på voldene til september. Det var slaget, hvor Chr. 4 forsøgte at indlemme Sverige i unionen, men blev jaget på porten.

Over 400 år senere er tiden en anden. Nu byder Nyborg de nordiske brødre hinsidan mere end velkommen.

Mere nordisk indhold i nordisk festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce