Mediestormen har lagt sig

I to uger belejrede journalister Strandvænget for at få svar på, hvordan det kunne gå så galt, som tv-dokumentaren "Er du åndssvag?" viste. Her er det daværende formand for Strandvængets Forældre og Pårørendeforening, Bente Plauboerg, der interviewes.
Foto: Rumle Skafte

Mediestormen har lagt sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I nogle uger var Strandvænget centrum for en stor mediestorm, efter en tv- dokumentar havde vist, hvordan beboere blev mishandlet

NYBORG: Den 13. februar 2007 rullede tv-dokumentaren "Er du åndssvag?" over skærmen i bedste sendetid.

Billederne var sort-hvide, kornede, flimrende og optaget i ly af tøjet på Adam Dyrvig Tatt - en journalist, der poserede som vikar på Strandvænget.

Men budskabet i dokumentaren var klart: Personalet i Hus 17 behandlede beboerne mildest talt uværdigt.

Der var billeder af en ansat, der tager kvælertag på en af beboerne. Billeder af en beboer, der bliver sendt i seng klokken 19.15 og først taget op igen 16 timer senere. Billeder af en beboer, der tisser på gulvet og derefter kommanderes til selv at tørre op. Hver eneste dråbe.

Billeder, der sendte chokbølger gennem de pårørende til beboere på Strandvænget, gennem ledelsen og medearbejderne på Strandvænget, gennem politikere og gennem alle dem, der sad foran skærmen og så "Er du åndssvag".

Billeder, der med et gjorde Strandvænget til samtale-emne nummer et landet over.

Pludselig var Strandvænget kastet ud i en sand mediestorm, hvor pressefolk og snurrende kameraer erobrede det naturskønne område omkring Strandvænget.

- Det føltes som et uvejr uden lige. Det var enormt ubehageligt at blive overvåget af pressen - de prøvede for eksempel at filme ind ad vinduerne. At være i den storm i 14 dage var enormt frustrerende, husker Anne-Mette Nygaard Rasmussen, der er fællestillidsmand på Strandvænget og arbejder på afdeling 11.

Hun var med egne ord tosset, da hun havde set tv-udsendelsen, men den var altså bare begyndelsen på 14 lange dage, hvor al opmærksomhed var rettet mod Strandvænget.

- Det var rigtig ubehageligt, for alle medarbejdere følte, de lavede et ordenligt stykke arbejde, som de kunne stå inde for.

- Menigmand ringede hertil og skældte ud. Det var meget ubehageligt, og de sagde alt muligt grimt. Der er mange, der har oplevet ubehagelig ting, fortæller Anne-Mette Nygaard Rasmussen.

"Er du åndssvag?"s kornede billeder stod i skærende kontrast til den virkelighed, der herskede, da de første spadestik til Strandvænget blev taget i 1968.
Bente Plauboerg formand for Strandvængets Forældre og Pårørendeforening.  Institutionen Strandvænget for svært handicappede er nu blevet meldt til politiet efter at TV 2 sendte dokumentaren
Bente Plauboerg formand for Strandvængets Forældre og Pårørendeforening. Institutionen Strandvænget for svært handicappede er nu blevet meldt til politiet efter at TV 2 sendte dokumentaren "Er du åndsvag?" der kristiserede institutionen stærkt.
Foto: Rumle Skafte

Banebrydende idé bag

Dengang var Strandvænget det sidste nye, og det bedste åndssvageforsorgen kunne præstere. Strandvænget var banebrydende.

For med Strandvænget, som dengang hed Strandhøj, blev der gjort op med åndssvageinstitutionen, hvor beboerne blev inkvarteret i kasernelignende sove- og fællesrum og fikseret eller medicineret dagen lang.

Målet var ro, renlighed og regelmæssighed, og psykisk handicappede blev opfattet som patienter, som syge.

- Tidligere opfattede man jo de psykisk handicappede som syge. Det er de ikke. De har en tilstand, som vi skal tage højde for. Men de kan alle lære noget, sagde den tidligere forstander Hans Kurt Hansen til Fyens Stiftstidende i forbindelse med sin fratrædelse i december 2004.

Derfor skulle tingene være anderledes på Strandvænget. I stedet skulle beboerne bo sammen i små familier med op til ni medlemmer, og de skulle have hvert deres værelse. Der blev lavet fællesrum, en svømmehal, en café og den store park, hvor beboerne kunne færdes frit sammen med alle andre gæster i den offentlige have.

Det var en helt ny måde at gøre tingene på.

- Da vores pårørende kom på Strandvænget, var det fint at komme på Strandvænget. Det var et trygt sted at sende pårørende hen. Og det har mange troet, lige indtil det her skete, siger S vend Erik Nielsen, der er formand for Pårørenderådet på Strandvænget og selv har to pårørende boende på Strandvænget
Seks ud af ti afdelingsledere på Strandvænget, en institution for svært handicappede, står frem ved et pressemøde efter tv-dokumentaren
Seks ud af ti afdelingsledere på Strandvænget, en institution for svært handicappede, står frem ved et pressemøde efter tv-dokumentaren "Er du åndsvag?" på TV 2 kritiserede institutionen.
Foto: Rumle Skafte

Store nedskæringer

- Strandvænget har i mange stået som et flagskib, og der er mange årsager til, det er gået ned ad bakke. Og det skal jeg love for, det gjorde.

I Hans Kurt Hansens sidste år som forstander på Strandvænget begyndte nedskæringer og sparerunder at trække store veksler på personalet, der ihærdigt søgte at få hverdagen til at hænge sammen for beboerne og dem selv.

Og da Dorrit West overtog ledelsen i 2005, var det med målet om at få gejsten tilbage hos medarbejderne, som efterhånden var ved at bukke under for arbejdspresset.

- Når man går i det gennem længere tid, kan man godt blive blind på det ene øje, så man får svært ved at få øje på kvaliteterne. Men de er her. Her er en enorm ekspertise samlet - her er nogle fantastiske rammer, hvor beboerne har hjemme i små, overskuelige enheder samtidig med, at vi har stordriftsfordelene, sagde Dorrit West til Fyens Stiftstidende, da hun tiltrådte.

Det lykkedes tilsyneladende ikke, ligesom nødråb fra ansatte og pårørende om forholdene blev overhørt af ledelsen.

Indtil den 13. marts 2007.

En uge efter blev de første konsekvenser draget: Leder Dorrit West og fire ansatte fra Hus 17 blev fyret.

- De betalte en høj pris, de fire medarbejdere. De havde gjort opmærksom på, at der var ting, der ikke var i orden, at de ikke havde nok ressour cer. Der er rigtig mange, der er røget ned med stress i den streng, siger fællestillidsmand Anne-Mette Nygaard Rasmussen, der ikke er tilfreds med den måde, som tillidsmændene og fagforeningen Socialpædagogernes Landsforening håndterede krisen.

- Der blev taget fast hånd om de fire, der blev fyret, og det var rigtig godt, men der var en stor gruppe medarbejdere, som var frustrerede og havde brug for hjælp. Dem fik vi ikke hjulpet. Derfor ved vi, at hvis det sker igen, hvad jeg ikke tror, det gør, så bør man oprette et feltkontor, mener hun.

Selvom det var en anstrengende tid, der fulgte, så var det godt, at "Er du åndssvag?" blev sendt.

- Det har sat ringe i vandet, og det skal vi holde fast i. Udsendelsen var nødvendig. Ellers var vi ikke kommet videre. Så havde det stadig været det samme. Det var det, der skulle til, mener Svend Erik Nielsen.

I marts 2007 kom en omfangsrig rapport fra Region Syddanmark, som havde haft Strandvænget under skærpet tilsyn efter tv-dokumentaren. Kritikken var lammende, og problemerne faldt over hinanden, da forholdene på Strandvænget blev beskrevet.

Men da var det store mediecirkus rykket videre. For den 1. marts 2007 fik pressen en ny stor sag at dække intensivt. Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København blev ryddet.
For halvandet år siden var Strandvænget genstand for stor mediebevågenhed, da en tv-dokumtar afslørede, at beboerne i Hus 17 ikke blev handlet ordenligt. I dag er der forlængst faldet ro over Strandvænget.
For halvandet år siden var Strandvænget genstand for stor mediebevågenhed, da en tv-dokumtar afslørede, at beboerne i Hus 17 ikke blev handlet ordenligt. I dag er der forlængst faldet ro over Strandvænget.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mediestormen har lagt sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce