• En ingengør kom forbi Vibeskolen for at fortælle om bygning og vedligeholdelse af broer. Men undervisningen foregik i børnehøjde.

Ullerslev: Sjippetov, betonstumper og videooptagelser er nogle af de ting, som ingengør Finn Bormlund havde taget med på Vibeskolen i Ullerslev torsdag ved middagstid. I forbindelse med, at der i uge 39 er sat fokus på naturvidenskaben, skulle han nemlig fortælle 5. og 6. klasserne om, hvordan man bygger og vedligeholder broer.

- Her ser I, hvordan de tjekker betonsiderne for revner, fortalte Finn Bormlund til et billede, hvor mænd hang i liner højt oppe på Storebæltsbroen.

Det var første gang, at han var ude på en skole for at videregive svær ingengørviden til børn. For at gøre den komplicerede viden mere forståelig, havde Finn Bormlund blandt andet taget et sjippetov med.

- Når vi svinger sjippetovet kan vi se, hvordan der kommer svingninger, og de svingninger skal undgås ved broer, fortalte han.

En video viste børnene, hvad der sker, hvis der er for mange svingninger ved en bro.

- Ja, så kan I se, at den falder sammen, sagde han til børnene under foredraget.

Børnene fulgte koncentreret med, og havde mange spørgsmål til Storebæltsbroen. Det var alt fra broens alder til de ulykker, der er sket der, som spørgsmålene gik på.

Finn Bormlund fortalte også børnene om en ankerblok, som holder broen. Den vejer 360.000 ton, og ingen af børnene reagerede på tallet. Men da han fortalte, at dens vægt svarer til hele Danmarks befolkning, så blev børnene imponerede.

Sådanne foredrag er gode for skolebørn, mener Jan Bisgaard, der er lærer på Vibeskolen.

- Vi vil gerne præge eleverne i deres kulturelle opdragelse til at lytte og lære af foredrag, fortalte han.

Det handler også om, at der i tiden er meget fokus på at præge elever til at gå i en videnskabelig retning. Så derfor havde skolen booket en ingengør ved "Engineer the futures" til at komme forbi. Og noget tydede på, at det 45 minutters foredrag havde bidt sig fast hos børnene. Efterfølgende i skolegården hørtes nemlig snak om brobizz og svingende broer.

  • Af: