Markant mindesmærke: Nyborg ærer de søfolk, der omkom under Anden Verdenskrig

Kurt Verner, Nyborg Marineforening, Paul Nissen, Albani Fonden, billedhugger Lars Abrahamsen - med modellen af mindesmærket for de omkomne krigssejlere fra Nyborg - og borgmester Kenneth Muhs (V). Foto: Niels Andreasen

Markant mindesmærke: Nyborg ærer de søfolk, der omkom under Anden Verdenskrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu er den præcise placeringen ikke fastlagt, men ellers er alt klar til 6. juni 2018 at afsløre den mindeskulptur, der skal erindre os om de søfolk fra Nyborg, der omkom i allieret krigstjeneste under Anden Verdenskrig.

Nyborg: Den 6. juni 2018 får Kongens Skibsbro ved havnen i Nyborg et markant mindesmærke, en skulptur, der skal erindre os om, at 6000 danske søfolk under anden Verdenskrig gik i allieret tjeneste og 1000 af dem - heraf 36 fra Nyborg - omkom.

De 36 navne på de nyborgensiske søfolk vil indgå i den mindeskulptur, som den fynske billedhugger Lars Abrahamsen sammen med gruppen omkring mindesmærket præsenterede på borgmester Kenneth Muhs (V) kontor mandag eftermiddag.

Ideen til mindesmærket for Nyborgs krigssejlere kommer fra Nyborg Marineforening og er ikke af ny dato.

Kurt Verner fra marineforeningen kunne på borgmesterkontoret fortælle, at allerede i midten af 80'erne gjorde nu afdøde marineforeningsmedlem Jakob Frederiksen et stort arbejde for at skaffe oplysninger om de omkomne fra Nyborg. Og dengang var der også tanke om at rejse et mindesmærke. Det blev imidlertid ved Jakob Frederiksens skrift, udgivet i slutningen af 1980'erne, hvor 30 af de omkomne søfolk fra Nyborg fik beskrevet deres baggrund og skæbne.

Siden er oplysninger om yderligere seks omkomne krigssejlere fra Nyborg dukket op. Alle 36 omkomne får deres navne indgraveret på skulpturen.

Modellen af mindeskulpturen, skabt af den fynske billedhugger Lars Abrahamsen, for Nyborgs omkomne krigssejlere fra Anden Verdenskrig. Værket bliver seks meter højt, og overdelen i bemalet aluminium kan drejes. Foto: Niels Andreasen
Modellen af mindeskulpturen, skabt af den fynske billedhugger Lars Abrahamsen, for Nyborgs omkomne krigssejlere fra Anden Verdenskrig. Værket bliver seks meter højt, og overdelen i bemalet aluminium kan drejes. Foto: Niels Andreasen

Officiel anerkendelse

Det var marineforeningsmedlem Mogens Larsen, der senest har fået marineforeningen til at genopfriske tanken om et mindesmærke. Det skete på baggrund af et samarbejde mellem ham og Jakob Frederiksens søn, Jørgen Frederiksen, der har videreført arbejdet med krigssejlerne fra Nyborg

- Det skyldes, at Dronningen den 6. juni 2014 på Normandiets kyst gav det officielle Danmarks anerkendelse af den indstats, de danske søfolk i allieret krigstjeneste udøvede i kampen mod nazismen og for demokratiet, sagde Kurt Verner om baggrunden for nu at realisere mindesmærket i Nyborg.

Det er, lader Kurt Verner forstå, på høje tid, at også Nyborg mindes de omkomne krigssejlere og husker at værdsætte den indsats, de gjorde. En fornyet henvendelse fra marineforening greb borgmesteren, og siden har en arbejdsgruppe med repræsentanter for kommune, marineforening og Østfyns Museer arbejdet på at finde ud af, hvordan sådan et mindesmærke kan indpasses i Nyborgs maritime miljø.

Albani-penge

Det er allerede fastlagt, at mindeskulpturen skal placeres på Kongens Skibsbro, så den spejler det element, som er søfolkenes. Den helt præcise placering i forhold til de installationer, der er på stedet, skal arbejdsgruppen nu fastlægge. Det kommer til at ske i forhold til helhedsplanen for havnen i Nyborg.

Når det hele er så detaljeret, skyldes det, at Albani Fonden med formand Paul Nissen i spidsen har besluttet at donere det, mindesmærket koster: 650.000 kroner.

Både Paul Nissen og borgmester Kenneth Muhs noterede sig, at værket bidrager til at fortælle om en væsentlig periode i Nyborgs maritime historie og dermed føjer sig ind i den øvrige kulturarvhistoriske satsning, Nyborg har i de her år.

Bevægeligt værk

Skulpturen fremstår med en cirkelrund basis af azobe-træ, den uforgængelige træsort, kendt fra bolværker i havne og - især når det gælder Nyborg - færgelejer. Basis får en højde på 90 centimeter og vil antyde kompasset. Oven på monteres på en stålstang en konstruktion på godt fem meters højde i bemalet aluminium, der alt efter betragterens smag og associationer kan tolkes som kompasnål, sejl, stævnen på et synkende skib, måske en hajfinne. Det samme gælder værkets titlen, "Forsavn" - altså i ét ord.

Aluminiumsoverbygningen antyder også en vindfløj, men den bliver ifølge Lars Abrahamsen ikke konstrueret, så den følger vindretningen. Det sker blandt andet af sikkerhedshensyn, så ingen risikerer at komme til skade, skulle aluminiumskonstruktionen dreje, uden man var opmærksom på det. Til gengæld bliver det muligt selv at dreje på overbygningen, men det skulle kunne foregå uden at skade andre.

Kronprinsen inviteret

Når afsløringen af værket skal ske den 6. juni, skyldes det, at det er årsdagen for D-dagen, de allieredes invasion i Normandiet. Mange danske søfolk deltog og mange omkom den dag.

- Jeg kan endvidere oplyse, at vi fra marineforeningen har henvendt os til Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og anmodet om, at han deltager ved afsløringen den 6. juni 2018. Det kunne måske endda indpasses i kongeskibets sommertogt, sagde Kurt Verner, der skyndte sig at tilføje, at marineforeningen endnu ikke har hørt fra hoffet.

- Nu ser vi, hvor heldige, vi er, sagde han om den endnu ubesvarede invitation.

Markant mindesmærke: Nyborg ærer de søfolk, der omkom under Anden Verdenskrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce