Lokale frivillige for dyre til brandvagt

Tidligere har brandfolk fra Ørbæk passet brandvagten på Ørbæk Marked. Nu er det i stedet Odense Brandvæsen, der har opgaven.
Foto: Thomas Yde

Lokale frivillige for dyre til brandvagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ørbæk Marked skulle betale 200.000 kroner for frivillige fra Nyborgs beredskab - så opgaven er købt i Odense

ØRBÆK: Frivillige brandfolk er svære at holde på, når det kommunale beredskab ikke kan finde relevante opgaver nok at tilbyde dem.

Det udsagn fra Nyborg Kommunes beredskabschef Poul Laursen i fredagsavisen undrer Kenneth Taanquist fra Ørbæk Borgerforenings bestyrelse. En nærliggende og relevant opgave er det store Ørbæk Marked, som borgerforeningen arrangerer.

Markedet har forsøgt at få et samarbejde i stand med de lokale frivillig brandfolk.

- Da vi spurgte, var der stor interesse fra beredskabschefen. Men svaret kunne vi ikke rigtig bruge. For regningen lød på 200.000 kroner, fortæller Kenneth Taanquist.

- Det ligger så langt fra, hvad vi kan få brandvagten for andre steder, og det er penge, der ville gå fra overskuddet til de 13 foreninger, som arbejder på markedet for at tjene til deres foreningsarbejde.

Givet tilbud

Beredskabschef Poul Laursen bekræfter, at han har givet et tilbud på at stille med en brandvagt på Ørbæk Marked.

- Jeg har givet Ørbæk Marked et tilbud, som ligger et stykke over 200.000 kroner. Som offentlig virksomhed må jeg hverken tjene på sådan en opgave eller lave konkurrerende virksomhed, når der er private udbydere på markedet, siger Poul Laursen.

- Vi kan ikke sidde som myndighed på et område og så samtidigt give os selv en opgave, hvor vi kan tjene nogle penge på at være brandvagt ved at underbyde de private udbydere, siger beredskabschefen, som understreger, at han i øvrigt ikke har 200.000 ekstra kroner på sit budget, som han kan donere til Ørbæk Marked.

Ørbæk Marked har gennem årene honoreret brandvagt på samme måde som alle øvrige frivillige, der er med ved afviklingen af markedet, nemlig ved betaling pr. udført time til egen forening.

Sådan fungerede det i flere år med de lokale deltidsansatte brandfolk ved Ørbæk Brandvagt.

Andre på opgaven

Brandvagten er drevet af Falck, og for et par år siden ville Falck ikke længere lade deres ansatte klare brandvagten.

- I stedet krævede Falck et beløb for at udføre opgaven på omkring et par hundrede tusinde kroner. Det betød, at vi fik andre til at klare brandvagten, siger Kenneth Taanquist.

Nu er det i stedet brandfolk fra Odense, der sørger for brandvagten i Ørbæk.

Ifølge beredskabschef Poul Laursen er det normalt sådan, at en brandmyndighed selv varetager de slukningsopgaver, der er i eget område. I det her tilfælde har beredskabschefen givet grønt lys til, at Odense Brandvæsen kan løse opgaven i Ørbæk.

- Det har vi gjort, for at der ikke skal være nogen tvivl om, at det ikke er os, der skal tjene penge på det her. Så kan de vælge den udbyder, de gerne vil have, siger Poul Laursen.

Politisk nej

Beredskabschefen har drøftet anmodningen fra markedet med beredskabskommissionen for at høre, om beredskabet kunne løse opgaven uden omkostninger for markedet, så kommunen reelt betalte.

En løsning som beredskabskommissionen har sagt nej til, og det vækker undren i Ørbæk.

- Når andre kommuner kan finde argumenter for, at brandvagter ved den slags arrangementer kan ske ved, at kommunen selv betaler - eller at arrangørerne betaler kostprisen, så kan Nyborgs politikere da også. Hvis de vil, siger Kenneth Taanquist, der henviser til, at Ørbæk Marked ikke er et kommercielt foretagende.

- Al overskud går til foreningsarbejde og kulturelle formål, siger han.

Nye tider

Beredskabsforbundet har tidligere ageret brandvagt med frivillige fra Nyborg på Langelandsfestivalen.

- Jeg kender ikke de nærmere omstændigheder, men sidste år havde de fået lov til at bruge materiel herfra til den opgave, men det får de ikke lov til i år, siger Poul Laursen, som først tiltrådte i efteråret.

- Det må man ikke for SKAT. De biler, vi har her, skal bruges i forbindelse med Nyborg Kommune, siger Poul Laursen.

Lokale frivillige for dyre til brandvagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce