Line og Jesper skaber deres eget ungeliv i Frørup

Line og Jesper Tanghus sidder ofte på terrassen og får sig en snak om løst og fast. Foto: Mathias Banke.

Line og Jesper skaber deres eget ungeliv i Frørup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ikke mange festligheder i Nyborg, som er værd at bruge 40 minutter i bus på, når man er ung. Heldigvis har Line Tanghus og hendes storebror Jesper Tanghus pladsen til at gøre deres eget hjem til Frørups festcentrum.

Frørup: - Der er sgu ikke meget at lave i Nyborg, siger Jesper Tanghus til søsteren Line Tanghus, som nikker i enighed.

Det er der heller ikke i deres hjem uden for Frørups byskilt, hvor de to søskende bor. Her er de omgivet af en håndfuld naboer, et idrætsanlæg og deres gamle folkeskole. Hver morgen tager de begge bussen for at komme ind til Nyborg Gymnasium. 40 minutter hver vej.

Det spænder ben, når vennerne og veninderne vil mødes udenfor skoletiden.

- Hvis nogen vil lave noget i en halv time inde i Nyborg, så siger jeg ofte nej tak, fordi det tager længere tid at komme frem og tilbage med bus, end den tid jeg ville bruge sammen med andre, fortæller Line Tanghus.

Hverdagen går derfor mest med skole, lektier og snakke mellem de to søskende. Når tiden endelig er der i weekenderne, så er det ikke bymidten der trækker. Både Line og Jesper Tanghus synes nemlig, at det halter med mulighederne i Nyborg, så de tager oftest sagen i egen hånd.

- Vi holder tit privatfester her. Vi kan godt lokke folk helt herud, hvis vi lover sovepladser til nogle af dem, siger Line Tanghus.

- Hvis vi skal danse og fyre den af, så gør vi det privat, for der er ikke nogen fede steder i nærheden. Så skal man helt til Svendborg eller Odense.
Jesper Tanghus
Stiftstidende sætter fokus på de unge i landsbyerne
Nyborg Kommune skal være et bedre sted at være ung i. Det er kongstanken bag arbejdet med en samlet politik på området, som et nyoprettet ungdomsudvalg skal stå i spidsen for. Et af temaerne bliver, hvordan man få de unge til at engagere sig i livet i landsbyerne. Er det overhovedet muligt, når man går i skole, hvor de fleste andre unge er?

I artikelserien "Ung i en landsby" stifter vi bekendtskab med nogle af de mange unge mennesker, som bor i nogle af kommunens mindre byer.

Hvad laver de unge, der skal mere end et enkelt skridt ud af døren, når de skal mødes vennerne, egentlig? Sætter de pris på pladsen og roen på landet eller længes de efter byens liv og puls? Går de og keder sig eller bruger de tiden til at fordybe sig i hobbyer? Er det byens eller landsbyens fællesskab, de mangler?

Det er blot nogle af de mange spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare undervejs i serien, hvor vi også ser på, hvilke ambitioner politikerne egentlig har for den nye ungdomspolitik.

I første afsnit af serien møder vi de to søskende Line og Jesper Tanghus, der bor i Frørup. Her bliver vennerne og veninderne ofte valgt fra i hverdagen på grund af rejsetiden, men i weekenderne gør de deres hjem til et centrum for ungeliv på landet.
Til daglig går Line Tanghus i 2. g på Nyborg Gymnasium, hvor hun har samfundsfag- og matematiklinjen. Foto: Mathias Banke.
Til daglig går Line Tanghus i 2. g på Nyborg Gymnasium, hvor hun har samfundsfag- og matematiklinjen. Foto: Mathias Banke.

Plads til fest

Hvis Line Tanghus helt selv kunne vælge, ville hun hellere bo i Nyborg end i Frørup. Dog med den betingelse, at hun stadig ville have mulighed for at holde fester.

- Jeg ville hellere bo i Nyborg, for det ville være nemmere med alting, som for eksempel at skulle i skole. Men kun hvis jeg stadig havde et stort hus og en have med plads til fester. For dem har jeg holdt mange af siden slutningen af folkeskolen, forklarer Line Tanghus.

Hun er kun 17 år, og manglen på steder at gå i byen i Nyborg, går hende derfor ikke ligeså meget på som Jesper Tanghus, der er 19 år. De få steder, der er i Nyborg, lider ifølge ham af en dårlig stemning. Han tror, det skyldes, at det ikke alle unge, som tager i byen for at have det sjovt. Der er bare ikke andre steder i Nyborg, at tage hen.

- Vi prøver at undgå de steder, hvor folk har nemt til slåskampe. Det var en af grundene til, at vi ikke var på Bar 5 (bar, der lukkede i september, red.) og nede foran Fætter Guf (slikbutik i Nyborg, red.). Der var bare en underlig trykket stemning, der var meget hierarkipræget, som man kunne mærke, så snart man var der. Specielt efter episoden med knivstikkeriet nede foran Fætter Guf, siger Jesper Tanghus.

Line og Jesper Tanghus' mor er ofte ved hendes mand i København. Derfor har de tit mulighed for at holde fest i huset. Foto: Mathias Banke.
Line og Jesper Tanghus' mor er ofte ved hendes mand i København. Derfor har de tit mulighed for at holde fest i huset. Foto: Mathias Banke.

For langt til Odense og Svendborg

Mange af Nyborgs unge vælger at tage til de lidt større byer, når de skal i byen.

- Hvis vi skal danse og fyre den af, så gør vi det privat, for der er ikke nogen fede steder i nærheden. Så skal man helt til Svendborg eller Odense, forklarer Jesper Tanghus.

Når man allerede skal bruge 40 minutter i bus, inden man kan komme med toget, og busserne jo heller ikke kører hele natten, så bliver der langt mellem turene til nabobyerne. Af samme grund fravælger Line Tanghus oftest at tage med veninderne til Odense på en hverdag.

Men løsningen er ikke nødvendigvis så simpel, som at give de unge at sted hænge ud, der er tættere på landsbyerne. Det ville for eksempel være oplagt at nævne Ørbæk som et muligt samlingssted for unge i de omkringliggende landsbyer, men igen er det transporten, der lægger låg på idéen.

- Jeg ville gerne bruge et fritidssted for unge, men ikke hvis det var i Ørbæk. Der er ikke så langt til Ørbæk, men det er faktisk mere besværligt at tage dertil end Nyborg, fordi busserne ikke kører ligeså ofte, forklarer Line Tanghus.

Om nogle år er hun færdig med gymnasiet, og så er planen i første omgang at tage et par sabbatår. Derefter slår hun sig sandsynligvis ned i Odense.

Indtil da står den på privatfester. Bylivet må vente.

Line og Jesper skaber deres eget ungeliv i Frørup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce