Fynbus overvejer at lukke ned for næsten al offentlig transport mellem Nyborg og Ørbæk. Årsagen er dalende passagertal i Odense på grund af letbanebyggeriet.

Nyborg: Rute 920 mellem Kerteminde, Nyborg og Faaborg er lukningstruet. Fynbus overvejer at lukke den eneste faste busforbindelse mellem to af Nyborg Kommunes hovedbyer, men årsagen skal findes et helt andet sted end på Østfyn, nemlig i Odense.

Her svigter passagererne Fynbus, som tilskriver det faldende passagertal letbanebyggeriet i Odense. Det skriver transportselskabet i et brev fra 13. december 2017 til de kommuner, der er berørt af spareplanerne. Ud over Nyborg er det Faaborg-Midtfyn, Assens, Kerteminde og Odense Kommune.

Årligt benyttes Rute 920 af omkring 380.000 passagerer, der primært rejser inden for den enkelte kommune. 11.613 passagerer kører årligt med rute 920 mellem Nyborg og Ørbæk, hvilket svarer til 4,3 procent af passagerne, mens flest benytter bussen mellem Nyborg og Ullerslev. Her benytter godt 33.000 årligt rute 920 på strækningen, som imidlertid også dækkes af andre ruter.

I 2016 havde ruten en selvfinansieringsgrad på 52 procent, og Fynbus regner med at opnå en besparelse på 6,2 millioner kroner, hvis ruten bliver lukket.

Fynbus skriver i orientering til Nyborg Kommune, at nedlæggelsen primært vil ramme ærinderejsende og uddannelsessøgende, men at uddannelsessøgende til Nyborg Gymnasium vil kunne anvende andre ruter. Ud over 920'eren dækkes ruten mellem Nyborg og Ørbæk også af lokalrute 715, som dog kun kører på hverdage med to afgange fra hver by.

En lukning vil tidligst blive besluttet sidst i juni, hvor Fynbus vedtager en ny trafikplan for 2018-2021.

  • Tim Kildeborg Jensen

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Nyborg, hvor jeg også bor. Jeg skriver om det meste, men dækker især områderne skole- og dagtilbud, social og familie samt sundhed og forebyggelse.

Mere om emnet

Se alle
14
Rådmand om busbesparelser: - Det får konsekvenser for hele Fyn

Rådmand om busbesparelser: - Det får konsekvenser for hele Fyn

Skal spare 10 millioner: Sparekniv punkterer to fynske busruter

Skal spare 10 millioner: Sparekniv punkterer to fynske busruter

Lokaldebat: Katastrofe at nedlægge busrute