Laver stort og småt i hækken: Strid om lokum kan lukke shelterplads

Det lille shelter på Gl. Vindingevej i Nyborg blev i sin tid bygget med støtte fra Friluftsrådet. Siden har der været cirka 100 overnatninger om året. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Laver stort og småt i hækken: Strid om lokum kan lukke shelterplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2015 har Eva Anette Simonsen tilbudt overnatning i shelter med udsigt ud over Holckenhavn Fjord, men det kan snart være slut. Naboen har gentagne gange klaget over toiletforholdene, fordi gæsterne i stedet laver både stort og småt i hækken. Nu vil kommunen stramme op.

Nyborg: Aah. Masser af frisk luft. Naturskønne oplevelser. Tilbage til det enkle liv. Tre gode grunde til, at det er blevet populært at overnatte i shelter.

Men kan det også blive for primitivt, for eksempel når det gælder toiletfaciliteterne? Og hvad med naboerne - hvor meget skal de finde sig i fra gæsterne på den anden side af hækken? Spørgsmålene er blevet aktuelle i en sag fra Nyborg, der kan ende med at lukke en shelterplads på Gl. Vindingevej med omkring 100 besøgende om året.

Eva Anette Simonsen var overbevist om, at hun havde fået en god idé, da hun for lidt over to år siden åbnede for gæster på et engareal ned til Holckenhavn Fjord.

- Jeg gør det, fordi det er sjovt at give oplevelser videre. Desuden bruger jeg ikke den del af min eng ret meget, og hvis andre kan bruge det til at komme tæt på naturen, så har jeg opnået, hvad jeg ville, forklarer hun.

Det har dog ikke været sjovt det hele. Lige siden Eva Anette Simonsen fik den nødvendige landzonetilladelse fra Nyborg Kommune, har naboen sendt den ene klage efter den anden. Over støj- og lugtgener. Over ikke at være blevet spurgt, før tilladelsen blev givet. Men frem for alt over toiletfaciliteterne - eller manglen på samme.

Fint skal det være

Kommunen havde egentlig lukket sagen. I et syv sider langt brev dateret den 28. august i år beder Sanne Braae, Gl. Vindingevej 4, ikke desto mindre om, at politikerne genovervejer tilladelsen. Og på et efterfølgende møde i Teknik- og Miljøudvalget var der enighed om at skærpe kravene til Eva Anette Simonsen: Inden den 1. maj 2018 skal hun etablere et rigtigt toilet med mulighed for at vaske hænder.

Det kommer dog næppe til at ske, vurderer hun. I stedet er det mere sandsynligt, at hun må opgive projektet helt.

- Jeg vil ikke ofre 20.000 kroner på et toilet for, at jeg kan beholde mit shelter. Jeg tjener cirka 3000 kroner om året på det, så det kan slet ikke svare sig, forklarer hun.

Der er dog også den mulighed, at Friluftsrådet vil give et tilskud til toilettet, som man gjorde det, da selve shelteret skulle bygges. Men grundlæggende mener Eva Anette Simonsen, at den nuværende ordning, hvor gæsterne skal benytte et campingtoilet i udhuset, fungerer tilfredsstillende. Derfor ser hun ingen grund til at smide penge efter et "rigtigt" toilet.

- Vi taler om et shelter på en naturcampingplads. Hvad bliver det næste - at der skal marmor på væggene? spørger hun retorisk.

Den forkerte udsigt

Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget ser dog anderledes på sagen, fortæller formand Per Jespersen (S). Han henviser til et foto af det primitive toilet, der fremstår "utiltalende". Konsekvensen er ifølge kommunen, at campingtoilettet ikke bliver brugt.

I stedet finder gæsterne andre måder at besørge på, fortæller Sanne Braae.

- Jeg går ind for sheltere og synes, det er en god naturoplevelse. Men jeg forstår ikke, hvordan man kan få tilladelse til at etablere en shelterplads syv meter fra skel uden at høre os som naboer først. Der må kunne findes andre lokationer, der er mere egnede. Det er ikke rimeligt, vi skal finde os i, at fremmede mennesker sætter sig i skel eller helt inde på vores grund for at lave stort, fordi de gerne vil sidde lidt for sig selv, bemærker hun.

Ifølge Eva Anette Simonsen har der været to episoder i 2015, hvor hun måtte fjerne toiletpapir og andet. Problemet er dog langt mere omfattende end som så, lyder det fra Sanne Braae, der er træt af at skulle rydde op efter fremmede. Ifølge den officielle klage har sagen haft både personlige og økonomiske konsekvenser for hende.

I juni 2014 åbnede hun en bed & breakfast, men allerede året efter var hun nødt til at lukke ned.

- Vores have er stor, men vi havde indrettet en plads tæt på skellet, hvor gæsterne kunne indtage deres morgenmad, fordi det var det eneste sted med udsigt over Holckenhavn Fjord. Men jeg ville ikke udsætte dem for, at de pludselig kunne få øje på en fremmed, der lavede stort, mens de selv sad og spiste morgenmad, forklarer hun.

Sagen fortsætter

Sanne Braae erklærer sig derfor tilfreds med, at kommunen har skærpet kravet til de sanitære forhold.

- Jeg er interesseret i at have et godt naboskab, og jeg er da ked af, hvis det betyder, at hun er nødt til at lukke. Men som jeg ser det, har hun ikke levet op til sine forpligtelser. Tilladelsen blev i sin tid givet under forudsætning af, at der blev fundet en løsning på toiletforholdene, bemærker hun.

Eva Anette Simonsen fastholder på sin side, at hun ikke har gjort noget forkert.

- Som borger må jeg have mine aktiviteter på min egen grund, selvfølgelig med så få gener for naboen som muligt. Jeg ville ønske, at vi kunne finde en fælles platform, så vi kunne få en dialog i gang. Men hvis det alene handler om at få lukket min shelterplads, har vi ikke noget at snakke om, fastslår hun og tilføjer:

- Hvis der er noget, jeg har lært af hele denne sag, så er det, at jeg skal blive bedre til at udnytte de muligheder, jeg har for at komme til orde. For eksempel ved at gøre indsigelse. Den er allerede sendt.

Laver stort og småt i hækken: Strid om lokum kan lukke shelterplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce