Landsbyer ruster sig til fusion


Landsbyer ruster sig til fusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORBEREDELSE: Ørbæks landsbyrådsformand kalder lokalsamfund til samling
ØSTFYN: I løbet af de kommende uger vil markante beboere og foreningsfolk i Ullerslevs og Nyborgs landsbysamfund få en kontakt fra formanden for Landsbyrådet i Ørbæk, Ejvind Pedersen, Svindinge.

Formålet er at tage fat på landsbysamfundenes forhold, når de tre kommuner Nyborg, Ullerslev og Ørbæk ventes at blive lagt sammen til en østfynske storkommune.

- I første omgang gælder det om at finde frem til personer i de enkelte landsbyer, der har lyst til at gå ind i sådan et arbejde, siger Ejvind Pedersen.

- Da den østfynske kommunesammenlægning nu ser ud til at ligge fast, mener vi, tiden er inde til, at landsbyerne i fællesskab får muligheden for at drøfte fremtiden i en ny storkommune.

To års erfaring

Landsbyrådet i Ørbæk har fungeret i over to år. Det er organiseret på den måde, at de ni landsbysamfund i Ørbæk Kommune har oprettet hver deres landsbyudvalg. To repræsentanter fra hvert udvalg indgår så i landsbyrådet, hvor også to kommunalpolitikere er med. På den måde er der ved landsbyrådets møder flere gange om året direkte kontakt mellem landsbysamfund og politikere.

- Jeg forestiller mig nu ikke, at der i de to nabokommuner bliver dannet landsbyråd som vores. Det kan gøres på andre måder, for eksempel ved at interesserede fra lokale foreninger påtager sig opgaven, siger Ejvind Pedersen.

- Men det er vigtigt, at landsbyerne i en ny stor østfynsk kommuner danne et forum, så alle ved, hvad hvert enkelt lokalsamfund har af ønsker.

- Politikerne skal ikke opfatte det her, som at vi vil føre krig mod dem. Det er i stedet en støtte til den politik og den planlægning, der skal ske, så der ikke bliver taget beslutninger, der er i direkte modstrid med lokale ønsker. Det bliver særlig vigtigt, når vi får en så meget større kommune.

Som et eksempel på den øgede medbestemmelse, som Ørbæks landsbyarbejde har medført, nævner Ejvind Pedersen, at landsbyerne via landsbyrådet blandt andet har fået lov til at beslutte, om de byggegrunde, kommunen har udlagt i landsbyerne, skal opretholdes eller nedlægges, og arealerne bruges til andre formål.

Landsby-stormøde

Ejvind Pedersen håber, at kontakter til landsbyerne i Ullerslev og Nyborg kommuner munder ud i et stormøde i løbet af efteråret, hvor landsbybeboerne sammen kan drøfte fremtiden i storkommunen, og hvordan landsbyarbejdet kan organiseres.

Foreløbig har Ejvind Pedersen haft uformel kontant med beboerforeningen i Vindinge og personer i Ullerslev.

Afhængigt af hvor små landsbyer, der tælles med, er der i de tre kommuner 20-25 landsbysamfund, hvoraf de nuværende kommunale hovedbyer Ørbæk og Ullerslev indgår i listen som to store landsbyer.

Landsbyer ruster sig til fusion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce