Landmand får nej: Dige må ikke røres

De gamle jorddiger på markerne er med til at give landskabet kontur og de fortæller historie. Derfor passer lovgivningen meget godt på dem, og det er næsten umuligt at få lov til at fjerne et dige. Det viser en aktuel sag fra Ellinge-kanten. Arkivfoto: Johan Gadegaard.

Landmand får nej: Dige må ikke røres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samfundet passer meget godt på de gamle jorddiger, der ligger rundt om i landskabet. Østfynsk landmand har fået nej til at fjerne et gammelt dige, selv om han har anlagt et nyt, der er mindst lige så godt.

Ellinge: Hvis en landmand vil af med et jorddige, der ligger i vejen på marken, så kan han godt begynde at lede efter nogle rigtigt gode argumenter. For sagen er, at der skal helt ekstraordinært gode argumenter til for at få tilladelsen til at pløje et historisk dige op.

Det viser en aktuel sag fra egnen mellem Refsvindinge og Ellinge, hvor landmand Mogens Hedeager har ansøgt om at fjerne et 500 meter langt og op til en halv meter højt jorddige i forbindelse med, at han har fået noget nyt jord til sin bedrift.

Af sagen fremgår det, at landmanden allerede har anlagt en nyt dige parallelt med det gamle, og det giver et smalt markstykke, hvor det er svært at komme til med blandt andet en moderne sprøjte.

Teknisk Afdeling vurderer at det nye dige formidler landskabshistorien lige så godt som det gamle, og at det nye diges biologiske værdi for dyrelivet er bedre, fordi det er højere og bredere end det gamle dige.

Men det er ikke ikke nok, for loven, der beskytter historiske diger i landskabet, er meget restriktiv, og der skal noget helt særligt til for at få ja til at fjerne et dige. Retspraksis viser, at der skal være "væsentlige samfundsmæssige interesser" på spil, før man får lov til at fjerne sådan et dige. Og det er Mogens Hedegaards praktiske problemer med landbrugsredskaber ikke, mener kommunens embedsmænd.

Derfor slutter sagen med et afslag fra Teknik- og Miljøudvalget til ønsket fra den østfynske landmand.

Landmand får nej: Dige må ikke røres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce