Læger støtter stram kurs

Lægerne Anders Lassen og Christel Kronborg fra Nyborg synes, at de nye stramme regler over for faste medicinbrugeres bilkørsel er glimrende. Men de vil skabe ramaskrig hos mange patienter, vurderer lægerne.
Foto: Yilmaz Polat

Læger støtter stram kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fornuftigt at bringe kørekortet i spil over for brugere af stærk medicin, mener to læger

NYBORG: - De her regler er virkelig fantastiske. Nu kan vi for alvor gøre noget ved et stort problem. Jeg tror, det bliver et gennembrud.

Praktiserende læge Christel Kronborg fra Lægehuset Nyenstad i Nyborg er ikke i tvivl: Sundhedsstyrelsen har fat i det helt rigtige med den nye, stramme kurs over for faste brugere af vanedannende medicin.

Sammen med sin kollega Anders Lassen har hun hundredevis af patienter, som dagligt bruger netop de typer af smertestillende midler, sove- og nervemedicin, der nu er havnet på den sorte liste.

Tidligere har det været nærmest umuligt at overbevise disse patienter om, at de vil have godt af at komme ud af deres medicinering eller i det mindste trappe forbruget ned.

Effektivt redskab

Men med Sundhedsstyrelsens nye regler har lægerne fået et ganske effektivt redskab, vurderer læge Anders Lassen.

- Det gør virkelig indtryk på folk, når de får kniven på struben og deres kørekort kommer i spil. De bliver dybt chokerede.

Han fortæller om en episode fra tidligere på dagen, hvor en kvindelig patient var på besøg i praksis.

- Hun var her i en helt anden anledning, men da jeg opdagede, at hun bruger ét af de blacklistede stoffer, så spurgte jeg: Har du hørt om de nye regler? Det havde hun ikke. Da jeg så fortalte hende, hvilke konsekvenser reglerne i yderste fald kunne få for hende, sagde hun: "Så vil jeg ikke have det middel længere". Hun kom altså med et smerteproblem og gik herfra med en trussel om at miste sit kørekort, konstaterer Anders Lassen.

Reglerne om medicinforbrug og kørekort er stadig så nye, at det reelt kun er lægerne, der kender dem. Og Christel Kronborg forudser, at de vil vække "et ramaskrig" hos de fleste patienter.

- Man skal jo huske på, at mange er dybt afhængige af medicinen. De frygter for abstinenserne og vil måske tro, at vi er ude på at straffe dem, siger hun. Og fortsætter:

- Men vi ønsker selvfølgelig at hjælpe vores patienter. Så vi forsøger at skabe en fornuftig dialog om en omlægning af patienternes medicinforbrug, så de fortsat kan køre bil.

Havde selv en plan

De to Nyborg-læger fortæller, at de faktisk havde forberedt et lokalt fremstød mod netop de faste brugere af vanedannende medicin, da instrukserne pludselig kom fra højeste sted.

- Nu begynder det hårde arbejde, men vi er klar. Det bliver omfattende, og vi vil sikkert møde modstand. Der vil være nogle patienter, der føler, at vi går fra at være deres advokater til at være bussemænd, siger Christel Kronborg.

Lægerne er derfor forberedt på, at de risikerer at miste nogle kunder på den bekostning.

- Det er muligt, at nogle patienter bliver skuffede og vrede og vælger at skifte læge i håbet om at få et andet resultat. Men jeg håber virkelig, at vi læger er i stand til at lægge en fælles linje på det her område, siger Anders Lassen.

Hans kvindelige kollega nikker. Det er en vigtig opgave, som venter.

- Både den enkelte patient og samfundet som helhed vil få gavn af, hvis vi kommer af med de her stærke lægemidler, mener Christel Kronborg.

Læger støtter stram kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce