Læger gav den fuld gas i Ellested

35 fynske læger var i aftes til kursus på Køreteknisk Anlæg i Ellested, hvor temaet var ældre bilister og kørekort. Lægerne fik også selv prøvet køreegenskaberne af på bl.a. glatbanen.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Læger gav den fuld gas i Ellested

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

35 praktiserende læger prøvede kræfter med det køretekniske anlæg som afslutning på kursus om ældre bilister og kørekort

ØRBÆK: - Har du taget din sele på?? For lige om lidt bremser vi altså meget hårdt!

Læge Niels Steen lægger en beskyttende højre hånd om livet på Stiftstidendes udsendte, træder hårdt på bremsen og bringer sin Lexus 300 til et perfekt stop.

- Det er sjovt det her. Lidt drengerøvsagtigt, siger den 57-årige Rudkøbing-læge. Ham vender vil tilbage til.

Vi er på Køreteknisk Anlæg i Ellested, det er mandag aften, støvregnen daler ned fra den mørke himmel, og ude på asfalten drøner 35 praktiserende læger fra hele Fyn rundt i deres private biler.

Under kyndig vejledning fra professionelle instruktører bliver lægerne undervist i slalomkørsel, katastrofeopbremsning og undvigemanøvrer.

Den muntre seance er en del af en kursusaften, som har en alvorlig baggrund: Syddanmarks Færdselssikkerhedsudvalg vil gerne have de praktiserende læger til at blive bedre til at "spotte" ældre bilister, som ikke længere har de fysiske og åndelige evner til at køre bil på forsvarlig vis.
Læger på glatbanekursus på køreteknisk anlæg.
Læger på glatbanekursus på køreteknisk anlæg.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Læger i dilemma

Udvalget har derfor indforskrevet en række eksperter på området. Én af dem er bilinspektør Andreas Roost fra Rigspolitiet:

- Læger kommer ofte til at stå i et dilemma, når de skal fortælle en patient, som de måske har haft i 30 år, at han ikke er helt så skarp længere. Men vi vi håber, at et arrangement som det her kan være med til at sætte fokus på, at det er nødvendigt, at lægerne er objektive, siger han.

Niels Jespersen fra Fyns Politis trafiksektion fortæller en række historier fra det virkelige liv. Én af dem handler om en 86-årig nyborgenser, som under en orienterende køreprøve to gange i træk formåede at køre over for rødt og foretage et venstresving. .

- Og så spurgte han bagefter: Var jeg usikker? Hvortil min kollega måtte svare: Nej, du var decideret farlig!

Grin og alvor

Lægerne griner. Men snart kommer alvoren tilbage - med indlæg fra Vejdirektoratet og embedslægeinstitutionen. Og til sidst er det så blevet tid til finalen - turen ud på de fire øvelsesbaner.

Det er her, at læge Niels Steen fra Rudkøbing efter sin fjerde katastrofeopbremsning gør status over aftenens udbytte:

- Det har været rigtig godt. Jeg har mange ældre patienter i min praksis, og i aften har jeg fået en reminder om, hvor vigtigt det er, at vi læger er oppe på beatet.

Læger gav den fuld gas i Ellested

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce