Bastionen er ikke med til årets kulturnat fredag den 19. maj. Mange arrangementer har forsinket færdiggørelsen af byens nye kulturelle centrum, der har brug for et pusterum til at blive klar til kommende arrangementer.

Nyborg: - Vi er blevet nødt til at slå bremsen i.

Så enkelt lyder forklaringen på, at byens nye teater- og kulturhus, Bastionen, ikke er på programmet til fredagens kulturnat.

Ordene kommer fra husets leder, Tue Fabricius, der er blevet nødt til at fokusere på at få huset færdigt, så kommende arrangementer kan afvikles i god ro og orden.

- Vi skal simpelthen have afsluttet byggeriet. Blandt andet mangler vi at få installeret det nye store lydanlæg og noget arbejde med cafeen. Især det med lyden viser sig at være en kompliceret affære og kan tage op til to-tre uger. Vi er nødt til at have ro nogle uger, så vi kan blive færdige, forklarer Bastionens leder.

Nyborg Kulturnat

Nyborg Kulturnat har eksisteret siden 2004 og er en aften, der samler kulturen i Nyborg med en lang række begivenheder, koncerter, forestillinger med mere. Bag arrangementerne står foreninger og andre kulturelle aktører i Nyborg.De seneste mange år er kulturnattens arrangementer organiseret i forskellige ruter, man kan følge for at komme rundt til nogle af de mange forskellige tilbud.

I år kan man følge familieruten, kunst- og kulturruten og musikruten. I mange år har der også været en sports- og fritidsrute, men den er droppet i år på grund af manglende tilslutning fra foreningerne.

Det er bibliotekets leder Birgitte Haugbøl, der koordinerer Kulturnatten i Nyborg. Hun ser det ikke som et stort problem, at Bastionen ikke er med i årets program.

- Jeg har faktisk ikke tænkt over det, fordi arrangementet er så koncentreret omkring Torvet. Kulturnatten er et sammenskudsgilde, hvor hver kommer med sin ret. Når man melder sig til, kommer man også med et forslag til, hvor man gerne vil have sit arrangement afholdt. Alle vil gerne være oppe omkring Torvet, for her ligger biblioteket og slottet, mens ingen har ønsket at være i Bastionen. Der er en vis afstand fra Torvet og ned til Bastionen, så det kan være svært at får skabt en sammenhæng. Vi har heller ikke været opsøgende hverken den ene eller den anden vej. Det anser jeg ikke for et problem, for der sker så meget andet i kulturhuset, forklarer hun.

Åbningsfest udskudt

Tue Fabricius lægger ikke skjul på, at han da gerne havde set Bastionen deltage i Kulturnatten. Planen var faktisk, at Bastionens officielle åbningsfest skulle foregå netop den dag, men det har været helt umuligt at nå. I stedet satser man benhårdt på at holde en officiel åbningsfest den 16. juni med underholdning for folk i alle aldre. 

 Den daglige leder vil dog ikke afvise, at Bastionen vil være en del af eventuelle fremtidige kulturnætter.

- Det er da oplagt, at Bastionen er en del af Kulturnatten, og det håber jeg også, vi bliver i fremtiden, siger han.

I det hele taget kunne kulturnats-arrangementet godt trænge til en saltvandsindsprøjtning, erkender bibliotekslederen.

- Det siger jeg lidt for egen regning, men det har indgået i den snak, vi har haft med musikskolen, Bastionen og slottet. Du kan kalde det en saltvandsinsprøjtning eller et servicetjek, hvor man vender tingene lidt på hovedet. Det handler om fornyelse og om at få nogle andre aktiveret. Man kan ikke klage over opbakningen, slet ikke. Men der kunne jo være nogen, der havde ideer til, hvordan man kan gribe tingene an på en ny måde, forklarer hun.

Kulturhuset Bastionen er ikke det eneste, der mangler i årets program. Tidligere har man blandt andet kunnet begive sig ud på en sports- og fritidsrute, men den er blevet sløjfet på grund af for få tilmeldinger. De foreninger, der har meldt sig til at deltage i arrangementet, indgår i stedet i nogle af de andre ruter. Desuden må gæsterne undvære det traditionelle bagagerumsmarked.

 

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.