Kritikere om slotsprojekt: - Så spræng det da i luften

Er det noget fra et tetris-spil eller måske bare en skraldespand. Kritikerne fra København lægger ikke fingrene imellem, når det nye Nyborg Slot skal beskrives. Illustration: Cubo

Kritikere om slotsprojekt: - Så spræng det da i luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den gamle kongeborg i rigets tidligere hovedstad, Nyborg, skal restaureres for 351 millioner. Det har været småt med debat om projektet uden for Nyborg, men enkelte konservative debattører elsker at hade projektet.

Nyborg: Det er ikke for meget sagt, at byggeriet på Nyborg Slot er et projekt i national klasse. Hendes Majestæt Dronningen er protektor, staten er bygherre, og pengene kommer hovedsageligt fra to af rigets største pengekasser: A.P. Møller Fonden og Realdania.

Alligevel har det været småt med debat om byggeriet uden for Nyborgs bygrænse. Dog har enkelte kommentatorer forsøgt at sparke gang i noget. Vi har fundet tre indlæg, og de er alle særdeles negative overfor planerne i Nyborg.

Først på banen var Jep Loft, der tidligere sad i landsledelsen hos foreningen By og Land, som jo er en forening, som står vagt om bygningskulturen. Han opfordrede på sin facebookside i oktober 2016 fynboerne til at rejse sig mod byggeplanerne på Slotsholmen i Nyborg. Han skrev blandt andet:

"Hvorfor har der ikke været mere debat om byggeprojektet? Hvis det havde drejet sig om at ødelægge et stykke oprindelig natur, ville der have været stor debat, og Danmarks Naturfredningsforening ville sandsynligvis have iværksat en kampagne. Hvis en truet dyreart ville lide overlast, ville kampen have gode chancer for succes. Men nu er det et enestående bymiljø, der forandres totalt og helt mister sin karakter af middelalderborg. Og selv om middelalderborge er en truet art i Danmark, har ingen gjort noget."

Den højreorienterede kommentator Eva Agnete Selsing skriver dagligt kommentarer på Facebook og i Berlingske, og da hun i november sidste år så en omtale af projektet i BT, var hun hurtig med håndfast kommentar:

"Undskyld mig, men er det en syg vittighed? Skal Nyborg Slot, den 1000 år gamle kæmpe, 'fornyes' til at ligne noget fra et Tetris-spil? For 351 millioner kroner?......Hvem er de huller i jorden, som har sagt ja til det? Hvis man hader vores kulturarv så meget, så havde det været mere værdigt at sprænge huset i luften, da."

Mikael Jalving er en anden aktiv debattør fra den nationalkonservative fløj, og han blev inspireret til et langt indlæg i Jyllands-Posten dagen efter - nemlig den 10. november. Her forsøgte han at opildne borgerne i Nyborg i forbindelse med kommunalvalget, der fandt sted en god uges tid efter:

"Hvis du tilfældigvis bor i Nyborg Kommune, har du fået en grund til at stemme ved det forestående kommunalvalg. Du skal ikke stemme på de partier med borgmester Kenneth Muhs (V) i spidsen, der har vedtaget at smadre det historiske Nyborg Slot fra 1100-tallet for at rejse en moderne mastodont kreeret af kælne arkitekter, indbildske museumsfolk, naive fonde og griske kommunalpolitikere i fællig.

»Restaurationen« af Nyborg Slot skal være klar om tre år og står i 351 mio. kr., bom. Slottet vil ifølge prospektet komme til at ligne så megen anden postmoderne arkitektur eller for nu at sige det på godt dansk - en gigantisk skraldespand. Andre kommer måske snarere til at tænke på Hitlers førerbunker eller Nobelparken ved Aarhus Universitet."

Kritikere om slotsprojekt: - Så spræng det da i luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce