Kommune tilstår: Tip til Skat var ulovligt

Kontrolgruppe sendte personoplysninger i en mail, der rettede en ubegrundet mistanke mod den somaliske familien Hussein. Foto: Michael Bager

Kommune tilstår: Tip til Skat var ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvisningstruet somalisk familie og gymnasierektor får nu en skriftlig undskyldning for en grundløs indberetning til Skat af en donation på 125.000 kroner.

Nyborg: Det var ulovligt at tippe Skat om en donation på 125.000 kroner til en udvisningstruet somalisk familie i Nyborg.

Det erkender Nyborg Kommune nu selv i et intern juridisk notat den opsigtsvækkende sag.

Tippet til Skat kom som en mail fra en særlig kommunal kontrolgruppe, der undersøger anmeldelser og mistænker om socialt bedrageri og skattesvindel.

En medarbejder i den særlige kontrolgruppe valgte alene på baggrund af en avisartikel om gymnasierektor Henrik Vestergaard Stokholms donation af en hæderspris til en indsamling til fordel for den somaliske familie, at orientere Skat.

Og samtidig stille spørgsmålet: "Skal far/mor ikke betale skat af disse gaver på kroner 125.000???"

Ingen begrundet mistanke

Af notatet, hvor forvaltningen i Nyborg Kommune redegør for den interne juridiske vurdering af sagen, fremgår det, at "kontrolgruppen med deres henvendelse til Skat ikke har handlet i overensstemmelse med reglerne for behandling af personoplysninger (...) fordi der ved henvendelsen til Skat ikke forelå en begrundet mistanke om en lovovertrædelse".

Mailen til Skat indeholdt personoplysninger om både den somaliske familie og rektor Henrik Vestergaard Stokholm.

Den slags er omfattet af databeskyttelsesloven og EU's persondataforordning. Og da Nyborg Kommunes særlige kontrolgruppe ikke havde noget som helst grundlag for at mistænke den somaliske familie - eller Henrik Vestergaard Stokholm - var henvendelsen til Skat ulovlig.

Skriftlig undskyldning

Nyborg Kommune har i en tidligere redegørelse om sagen påpeget, at det var "en fejlvurdering", der førte til den særlige kontrolgruppes henvendelse til Skat. Det understreger det nye juridiske notat også.

Notatet anbefaler samtidig, at den somaliske familie og Henrik Vestergaard Stokholm får tilsendt et brev, hvor "der gives en skriftlig beklagelse af forløbet".

Det har ikke været muligt at få kommunaldirektør Lars Svenningsens kommentar til konsekvenserne af Nyborg Kommunes erkendte lovbrud.

Men pressechef Lone Mørup Mikaelsen oplyser, at sagen vil blive meldt til Datatilsynet, og at kommunens afdeling for datasikkerhed vil udarbejde en orientering til byrådet.

Kommune tilstår: Tip til Skat var ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce