Kom og vær med: Nu skal der gang i gaden

Instruktører fra NGIF står klar til at hjælpe, når der igen bliver mulighed for at prøve parkour til Gang i Gaden. Arkivfoto: Robert Wengler

Kom og vær med: Nu skal der gang i gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glæd dig til lørdag den 7. april, hvor Fyens Stiftstidende, Nyborg Kommune, Nyborg Bibliotek og Østfyns Museer for tredje gang arrangerer stor aktivitets- og sundhedsdag på Torvet. Det er for hele familien, og så er det gratis.

Nyborg: Der skal for alvor grines igennem lørdag den 7. april, hvor Torvet i Nyborg danner ramme om Gang i Gaden. Blandt de mange indslag på dagen er nemlig et latterkursus med den anerkendte latterinstruktør Ejvind Jacobsen.

Men programmet byder i det hele taget på et rent overflødighedshorn af sjove aktiviteter for hele familien, og bedst af alt: Det er gratis! Der er med andre ord al mulig grund til at møde frem på Torvet mellem klokken 10 og 13 for at tage del i løjerne, der er arrangeret i et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Biblioteker og Østfyns Museer. Med støtte fra en hel stribe lokale aktører, der bidrager med alt fra praktisk hjælp til sponsorgaver.

De morgenfriske kan starte dagen klokken 9 med en gåtur på volden arrangeret af NGIF med start fra Torvet. Derfra fortsætter det med blandt andet klatretårn, lansedyst på to-mandscykler, parkour, basketlege for store og små med professionelle instruktører samt et QR-kodeløb arrangeret af elever fra Danehofskolen, der også står for aktiviteten "gamle lege".

Dagen igennem kan man desuden spille streetfodbold, mens den officielle fodboldturnering åbner klokken 10.15 og spilles på en oppustelig bane. Som for de øvrige aktiviteter gælder, at alle kan være med, dog skal man melde sig til turneringen på forhånd.

Gang i Gaden 2018
Det hele begyndte i 2015 med idéen en artikelserie i Fyens Stiftstidende om nyborgensernes sundhed. Som afslutning på serien arrangerede avisen sammen med Nyborg Kommune, Østfyns Museer og Nyborg Handelsstandsforening samme år det første Gang i Gaden på Torvet i Nyborg.Det blev en succes, og daværende formand for Sundheds-og Forebyggelsesudvalget Frits Christensen (S) var da også hurtigt ude med et tilsagn om, at "det gør vi igen til næste år". Som sagt, så gjort.

Men forud for arrangementet i 2016 havde Fyens Stiftstidende sammen med kommunen stået bag et ambitiøst projekt, hvor man fulgte 12 helt almindelige nyborgensere, der gerne ville lægge deres livsstil om i en mere sund retning. Projektet blev afsluttet med et velbesøgt Café Stiften i Nyborg Idræts- og Fritidscenter.

Sidste efterår skulle det tredje Gang i Gaden-arrangement have fundet sted, men det blev udskudt til foråret 2018. Blandt andet fordi det lå for tæt op ad et andet stort arrangement på Torvet, Frivillig Fredag. Politikerne nåede dog at bevilge godt og vel 30.000 kroner til Gang i Gaden, som - ud over at skabe en sjov dag for store og små - handler om at sætte fokus på folkesundheden i Nyborg Kommune.

Sunde madpakker

Det samme gælder for teaterforestillingen med børnegadeteatret Rumlerikkerne, der begynder klokken 12.15. Der vil være et begrænset antal billetter, som man kan få gratis ved at møde op på Torvet klokken 10.45.

Det sker samtidig med, at medlemmerne af Danehofgardens Drumkorps optræder på Torvet første gang. De får også lov til at slutte festen af et par timer senere, men inden da er der mange nye indslag. Blandt andet vil den nye formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Jan Reimer Christiansen (V), levere den officielle åbningstale klokken 11, før han klokken cirka 11.15 overlader scenen til latterinstruktøren.

Klokken 11.45 er NGIF igen klar til at aktivere nyborgenserne, denne gang med en løbetur med afgang fra Torvet. Er man i stedet blevet lidt småsulten, kan det være en god idé at blive hængende til klokken 12, hvor der er uddeling af sunde madpakker. Også denne del er gratis, men antallet af madpakker er begrænset. Der er dog mulighed for at selv at medbringe en madkurv og slå sig ned ved et af de mange borde-bænke sæt.

Fælles indsats

Det er tredje gang, at avisen er gået sammen med kommunen, bibliotekerne og museet om at sætte fokus på folkesundheden i Nyborg Kommune. Og på, hvordan vi alle kan være med til at gøre en forskel uden at skulle lægge vores travle hverdag fuldstændig om.

Nogle af de faktorer, der trækker i negativ retning, er rygning og indtagelse af store mængder alkohol. I forbindelse med Gang i Gaden vil der dagen igennem være lejlighed til at prøve på egen krop, hvad det gør ved en. Og nej, kommunens korps af frivillige sundhedsambassadører har ikke fundet to-liters flasken med whisky frem eller ryddet hylderne for smøger i den lokale kiosk.

I det såkaldte sundhedseksperimentarium kan man i stedet prøve en alkobrille, der med al tydelighed illustrerer, hvor få genstande der i grunden skal til, for at ens balanceevne bliver påvirket. Man kan også få lov til at opleve, hvordan det føles at have nedsat lungekapacitet efter mange års rygning - ganske enkelt ved at trække vejret gennem et sugerør.

Folkesundhed handler dog ikke kun om holde sig i form eller drosle ned på ting, der er skadelige for kroppen. Derfor vil der ud over et godt grin på Torvet være mulighed for at dyrke yoga og qiogong i bibliotekets baghave, og så der dagen igen være dramatiserede oplæsninger under overskriften "Læsningen er løs".

Kom og vær med: Nu skal der gang i gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.