Kokkeelev strøg helt til tops

Kokkeelev Jesper Andersen har som den eneste kokkeelev i år scoret den højeste udmærkelse ved svendeprøven. Her er han på sin læreplads, Hotel Nyborg Strand.
Foto: John Fredy

Kokkeelev strøg helt til tops

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SUPERKOK: Jesper Andersen fra Nyborg Strand imponerede ved svendeprøven

NYBORG: For andet år i træk får en elev fra Hotel Nyborg Strand fagets fineste udmærkelse for sin kokkepræstation ved svendeprøven. Sølvmedaljen blev i år overrakt til 21-årige Jesper Andersen, og indtil videre er han den eneste i Danmark, der har fået den i år.

- Du får lige far, var det eneste Jesper Andersens mor kunne sige, da den snøftende kokkeelev ringede hjem for at fortælle, at han havde scoret et 13-tal for sin præsentation ved svendeprøven.

- Da jeg fik min karakter, kunne jeg ikke holde masken, fortæller han og forvrænger sit ansigt med bævende underlæbe.

- Jeg begyndte at græde, min lærer fik våde øjne, og da jeg havde sundet mig lidt og kom uden for klasseværelset for at fortælle, hvad jeg havde fået, så kunne jeg ikke sige det, men gav dem bare et tegn, smiler han og vender tommelfingeren opad.

- Og ja, så græd jeg igen, da jeg ringede hjem.

Selv om medaljen er af sølv, så er det den fineste pris inden for kokkefaget, og den gives kun i meget få tilfælde. Jesper Andersen modtager den, fordi han fik to gange 11 og et 13-tal for sin svendeprøve, hvor den 21-årige kokkeelev trak en and til fire personer, og han tilberedte den på flere måder.

- Jeg valgte at lave den sprængt, porcheret, glaseret, stegt og konfetteret, og så lavede jeg tilbehøret lidt anderledes, forklarer han.

- Jeg lavede for eksempel en æblesovs og i stedet for at brune kartoflerne, så glaserede jeg dem med lynghonning, og jeg havde læst i en lægebog, at lyngblomsterne er både spiselige og fulde af vitaminer, så dem lagde jeg henover kartoflerne, fortæller han. Det var den første af to dage, og det gav ham de to 11-taller.

Dagen efter skulle han forsvare sin svendeprøve, og her fortalte han blandt andet de to censorer og sin lærer om vitaminer og bakterier, og fordi han i sin fritid er ivrig jæger og lystfisker, så havde han også et par rettelser til kokkeelevernes grundbog. Det gav 13.

Jesper Andersen har været i lære på Hotel Nyborg Strand i 3 1/2 år, og da han startede, var han nærmest blevet headhuntet.

- Han var i praktik herude både i 9. og 10. klasse, og jeg kunne se, at han var noget særlig, fortæller køkkenchef Erik Møller.

- Derfor foreslog jeg ham at søge ind på Dalum Tekniske Skole for at blive kok, og da han gjorde det, anbefalede jeg ham som vores næste elev, siger han.

Den 31. december er Jesper Andersen udlært kok, men det får ham ikke til at søge ud i den store madrige verden.

- Jeg skal nok nå det, jeg vil, men først vil jeg have et bredt teoretisk kendskab til faget, og derfor starter jeg forfra og uddanner mig som konditor, forklarer han.

- Så må alt det andet komme bagefter. Det drejer sig ikke for mig om at have arbejdet en masse fine steder lige nu - det skal nok komme, smiler han.

Kokkeelev strøg helt til tops

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce