Tidligere mangeårigt byrådsmedlem kritiserer byrådet i sagen om Broen. Politikerne har indgået musketer-ed om at være ukritiske og give museet frit løb, mener han.

Nyborg: Mens debatten raser i Nyborg om den måske kommende kulturfærge Broen, er det svært at få øje på byens valgte politikere. De har nemlig givet hinanden musketer-ed om ikke at være kritiske overfor projektet.

Det mener tidligere mangeårigt byrådsmedlem Nyborg, udvalgsformand og viceborgmester for SF, Knud Theil, der nu også går ind i debatten.

M/F Broen

Storebæltsfærgen Broen blev bygget i Frederikshavn i 1951 og indsat som bilfærge mellem Nyborg og Korsør i 1952. I 1957 flyttede bilfærgerne til Knudshoved.Fra 1966-1992 sejlede færgen på Aarhus-Samsø-Kalundborg-overfarten.

Siden lå den i mange år i Aarhus Havn, hvor den fungerede som diskotek - senere blev den slæbt til Odense.

For to år siden blev den bugseret til DSB's gamle færgehavn i Nyborg.

Østfyns Museer præsenterede projektet om kulturfærgen og fik aftale med de jyske ejere om at leje færgen for en periode, mens man undersøger om diverse fonde vil betale omkring 60 millioner kroner til en ny tørdok og renovering af færgen. Planen støttes af et enigt byråd.

Færgen skal ligge netop, hvor den havde sit leje i begyndelsen af 1950'erne - det vil sige i Havneparken, netop hvor Lauses Grill er i dag.

Der er indkaldt til borgermøde om projektet den 17. august på Hotel Nyborg Strand.

- Jeg mener byrådet har ladet Østfyns Museer få frit løb. Jeg synes slotsprojektet er rigtigt flot, men det med færgen er en anden sag, siger Knud Theil.

- Porsmoses forklaringer om rigets hovedstrøg, og hvordan slot og færge hører sammen, er simpelthen for søgt. I hvert fald skal politikerne være klar over, at de sender et økonomisk missil langt ind i fremtiden, hvor de siger ja til at lægge Broen i tørdok ved Midtermolen - for det forpligter selvfølgelig til at man holder færgen tip-top i orden hele tiden, siger Knud Theil.

SF-politikeren er ikke imponeret af de kommentarer, S-gruppeformanden, Vibeke Ejlertsen kom med i avisen tirsdag.

- Vibeke giver udtryk for, at politikerne nærmest blev truet til at stå bag færgeprojektet. Men der er da ingen, som kan true politikere - de skulle i hvert fald gerne kunne stå imod, og i øvrigt bør hun vel også sige, hvem der truer, siger Knud Theil.

Den forkerte placering

SF'eren, der røg ud af byrådet ved valget for fire år siden, siger, at han ikke er imod kulturfærgen, hvis fonde har lyst til at betale for det. Han mener dog, at der ikke er tale om den originale færge men en rekonstruktion, da Broen jo indvendigt for længst er bygget om til sejlende diskotek.

- Men placeringen ved Midtermolen dur ikke. Det bliver for dominerende og ødelægger udsynet over havnen fra Adelgade, mener han.

- Og det har ikke noget med en eventuel flytning af Lause at gøre. Det spørgsmål bør ikke være en hovedhjørnesten i denne diskussion, siger Knud Theil, der regner med at dukke op til borgermødet på Nyborg Strand den 17. august.

Her vil man kunne få mere at vide om baggrunden for projektet, økonomien og den reviderede tidsplan. Men der bliver også mulighed for at stille spørgsmål.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Mere om emnet

Se alle
8
- Fantastisk projekt

- Fantastisk projekt