Knivstikkeri på efterskole: Gerningsmand skal mentalundersøges

Politiet var kun et par dage om at finde den 22-årige mand, der var brudt ind på Efterskolen ved Nyborg to gange på en nat og til sidst stak en lærer med en kniv. Gerningsmanden havde tabt sine briller, og de førte politiet på sporet. Arkivfoto: Kasper Riggelsen.

Knivstikkeri på efterskole: Gerningsmand skal mentalundersøges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 22-årige mand fra Nyborg var onsdag for retten, efter han i december 2017 stak en lærer med en kniv på Efterskolen ved Nyborg. Manden blev kendt skyldig i grov vold og skal nu mentalundersøges, inden der falder endelig dom i sagen.

Nyborg: Den 10. december 2017 udviklede sig helt anderledes end planlagt for en 22-årig mand fra Nyborg og en lærer på Efterskolen Ved Nyborg.

Hvad der, i følge den 22-årige, bare skulle have været "et kort kig" ind på efterskolen, udviklede sig i løbet af natten til slåskamp og et knivstik, da en lærer på efterskolen blev stukket i armhulen.

Den 22-årige mand og læreren afgav onsdag forklaring i Retten i Svendborg, hvor den unge mand over middag blev kendt skyldig i grov vold og besiddelse af kniv. Rette fastlagde ikke straf, fordi dommeren vurderede, at der først skal foretages en mentalundersøgelse.

Den unge mand fra Nyborg modtog dommen i tavshed, mens moderen ventede uden for retslokalet. Efterfølgende nikkede han samtykkende til mentalundersøgelsen og forsvandt hurtigt fra salen, hvor han ad flere omgange havde fortalt og hørt om nattens forløb den 10. december 2017, der mildest talt udviklede sig tragisk.

Hans forklaring på aftenens og nattens forløb var, at han havde siddet alene på sit værelse den aften i december og drukket lidt alkohol. Herefter besluttede han at gå ind på Efterskolen Ved Nyborg for at kigge. Han mødte en lærer, der gav ham en ordentlig forskrækkelse og et par hårde skub, så den 22-årige hurtigt stak af fra skolen.

Senere opdagede han, at han havde tabt sine briller og ville tilbage efter dem. Oven på den voldsomme oplevelse med læreren valgte han at tage en kniv med, hvis han skulle møde ham igen.

- Jeg ville ikke bruge den til at true med, jeg ville bare beskytte mig selv, hvis han nu var der, forklarede han med bøjet hoved i retten.

Det var han, og det andet opgør endte med en reel slåskamp, hvor læreren slog den unge mand med et rundboldbat adskillige gange, mens den 22-årige forsøgte at holde ham på afstand med kniven i fremstrakt hånd. Det endte med, at læreren blev ramt af kniven i den ene armhule, mens den tiltalte stak af fra stedet.

Mentalundersøgelse
Man foretager en mentalundersøgelse, når der pga. sagens omstændigheder er grund til at tro, at en sigtets mentale tilstand afviger fra det normale, så det kan have betydning for sagens afgørelse.Den undersøgende læge vil som oftest udtale sig om den sigtedes tilstand på gerningstidspunktet og på tidspunktet for undersøgelsen.

Mentalerklæringens konklusion kan fx være, at en sigtet har været sindssyg på gerningstidspunktet.

I erklæringen tages der også stilling til, om det ud fra lægelige og sikkerhedsmæssige betragtninger kan anbefales at anvende en behandlingsdom.

Mentalundersøgelse foretages af en psykiatrisk speciallæge.

Kilde: Denstoredanske.dk

Panisk situation

Under begge parters forklaring var det tydeligt, at situationen var eskaleret på grund af gensidig frygt og panik. Den 22-årige mand, der med krum ryg og nedslået blik fortalte om hændelsen, erkendte blankt over for retten, at han ikke skulle have haft en kniv med derind, og at hele episoden blev panisk.

Det samme fortalte læreren, da han lidt senere skulle gengive sin version af forløbet.

- Jeg aner faktisk ikke, hvorfor jeg reagerede, som jeg gjorde, sagde han og fortsatte:

- Jeg følte mig truet, og jeg var bange, men ser jeg tilbage, kunne jeg nok godt have reageret anderledes.

Både forsvarer og anklager lagde heller ikke skjul på, at situationen var en eskalering, der var svær at holde sort hvid.

I forsvarerens procedure, hvor man kraftigt argumenterede for, at den 22-årige havde handlet i nødværge, sagde han også:

- Men jeg forstår også godt lærerens reaktion, for det er da ubehageligt at se en fremmed midt om natten.

Dommeren skulle efter begge parters forklaring vurdere, hvorvidt der var tale om nødværge fra den 22-åriges side, men vurderede, at den unge mand var skyldig, fordi han var trængt ind på fremmed territorium, havde medbragt en kniv og opsøgte stedet endnu en gang.

Der skal afsiges endelig dom i sagen den 22. august 2018, når gerningsmanden har gennemført en mentalundersøgelse.

Knivstikkeri på efterskole: Gerningsmand skal mentalundersøges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce