Knivstikkeri på efterskole: 23-årig idømmes betinget fængsel

Hændelsen på efterskolen i Nyborg er uden fortilfælde. Dybt vanvittigt og dybt tragisk, var reaktionen fra Troels Borring, leder af Efterskoleforeningen. Det har nu resulteret i en betinget dom på otte måneders fængsel. Foto: Kasper Riggelsen

Knivstikkeri på efterskole: 23-årig idømmes betinget fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En nu 23-årig mand slipper for at skulle bag lås og slå, efter at han sidste år brød ind på Nyborg Efterskole og kom i klammeri med en lærer, der havde nattevagten.

Nyborg: - Jeg ville bare gerne ud.

Sådan har en nu 23-årig mand forklaret om sin rolle i en dramatisk episode natten til den 10. december 2017 på Nyborg Efterskole. Det, der startede som et forsøg på tyveri, udviklede sig til et knivstikkeri mod en lærer på skolen, der havde nattevagt.

Tidligere i år blev den 23-årige kendt skyldig i alle anklagepunkter ved byretten i Svendborg. Ved samme lejlighed afgjorde en enig domsmandsret, at der ikke var tale om selvforsvar. Selve strafudmålingen blev dog udsat, indtil han var blevet mentalundersøgt.

Konklusionen i den retspsykiatriske erklæring fra den 13. marts er krystalklar: Nok har manden været påvirket af alkohol den aften, hvor han efter eget udsagn nåede at bælle noget papvin, inden han besluttede sig for at gå en aftentur for at trække lidt frisk luft og siden fik ideen til at bryde ind på efterskolen for at opleve et adrenalinkick ved at være et forbudt sted.

Men der er intet, der taler for, at han har været i en tilstand af patologisk rus, hvor man kortvarig bliver en helt anden end den, man egentlig er. Der er heller ikke fundet tegn på, at manden er retarderet eller var sindssyg i gerningsøjeblikket. "Såfremt han findes skyldig i den påsigtede kriminalitet kan der imidlertidig ikke peges på andet end straf som forskyldt", hedder det i konklusionen.

Undtagelsen fra reglen

Nu har byretten så udmålt en straf, og den lyder på otte måneders betinget fængsel, hvilket er ganske usædvanligt i sager om grov vold. Med andre ord slipper den 23-årige for at sidde bag lås og slå, hvis han lever op til en række betingelser. Ud over at udføre 150 timers ulønnet samfundstjeneste skal han holde sin sti ren de næste to år. Desuden skal han være under tilsyn af Kriminalforsorgen i et år og sige ja til indgå i alkoholbehandling, hvis det skønnes nødvendigt.

I sin strafudmåling har retten lagt vægt på, at den 23-årige vendte tilbage til skolen med en kniv, og at han ved at holde kniven frem mod nattevagten må have været klar over, at læreren sandsynligvis ville blive ramt. På den anden side tæller, at gerningsmanden er meget ung, at han indtil den aktuelle sag har haft en uplettet straffeattest, og at der kun skete begrænsede skader på læreren. Derfor "har retten undtagelsesvist fundet grundlag for at gøre straffen for grov vold betinget", hedder det i den officielle afgørelse, der er gengivet i dombogen.

Knivstikkeri på efterskole: 23-årig idømmes betinget fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce