Knivoverfald, kulturfærge og kommunalvalg

Venstres Jørn Terndrup blandede sig i debatten, da cirka 800 nyborgensere tidligere i år var samlet til borgermøde om kulturfærgen. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Knivoverfald, kulturfærge og kommunalvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2017 var et begivenhedsrigt år - på godt og ondt. Læs med, når Stiftstidende ser tilbage på en række af de lokale historier, der skabte overskrifter.

"Nyborg slap billigt". 2017 var ikke mere end et par dage gammelt, før højvandet første gang i år truede med at oversvømme dele af midtbyen. Så galt gik det heldigvis ikke, men en af Nyborgs vigtigste trafikårer, Havnegade, blev spærret af.

I slutningen af oktober gentog billedet sig. Denne gang var det stormen Ingolf, der sendte beredskabet på overarbejde. Forudsigelserne gik på, at vandet ville stige 1,70 meter, men i Nyborg var vandstanden "kun" 1,42 meter højere end normalt, da det stod højest.

Igen var indsatsen koncentreret omkring havneområdet, hvor det var nødvendigt at lede trafikken udenom, mens vand blev pumpet fra voldgraven og over i havnebassinet. Desuden blev beredskabet sat ind i Hasmark, efter at en lokal pumpestation satte ud på grund af stormen.

Ordensmagten har også haft et travlt 2017 på Østfyn. Det kan godt være, at antallet af indbrud set over et helt år er faldet. Men efteråret har budt på en hel stribe af uønskede besøg i private hjem, og det fik endnu engang kritikken af det manglende lokalpoliti til at blusse op.

Sonja Marie Jensen (S) stod i foråret frem og fortalte om sexchikane i politik - bl.a. i Nyborg Byråd. Foto: Vibeke Volder
Sonja Marie Jensen (S) stod i foråret frem og fortalte om sexchikane i politik - bl.a. i Nyborg Byråd. Foto: Vibeke Volder

Grove sager

Det samme gjorde de mange tilfælde af usædvanlig grov vold. Særligt tre sager skiller sig ud, blandt dem overfaldet på en 33-årig mand fra Ullerslev nær diskotek No. 5 i Nyborg. Ofret blev så slemt tilredt, at han måtte anbringes i en koma og først kunne udskrives fra sygehuset efter 19 dage.

Ikke langt derfra, nærmere bestemt på Dronningensvej, fandt det første af i alt to knivoverfald sted i begyndelsen af juni. Ovenikøbet ved højlys dag foran masser af vidner. Fire personer er blevet idømt fængselsstraf i sagen, der ikke bliver mindre speget af, at de alle optræder som både ofre og gerningsmænd.

Derimod er der endnu ikke faldet dom i den anden sag om knivstikkeri, der fandt sted på Efterskolen ved Nyborg cirka et halvt år senere. Politiet har dog sigtet en 22-årig mand, der brød ind på skolen to gange med få timers mellemrum.

En dødsbrand i Ørbæk, en mulig brandstiftelse i Ullerslev samt en civil anholdelse midt på gaden i Nyborg i forbindelse med Open By Night er andre eksempler på politisager, der skabte overskrifter i 2017.

Vand i store mængder blev pumpet op af voldgraven og over i havnebassinet. Foto: Niels Andreasen
Vand i store mængder blev pumpet op af voldgraven og over i havnebassinet. Foto: Niels Andreasen

Sexchikane i byrådet

Året har dog budt på meget andet end blå blink. Socialdemokratiets Sonja Marie Jensen blev landskendt for sine udtalelser om sexchikane i dansk politik og i Nyborg Byråd, endnu før nogen havde hørt tale om "#metoo"-kampagnen.

Kulturhuset Bastionen dannede i foråret ramme om Nyborgs helt eget folkemøde, hvor der blandt meget andet blev diskuteret ungdomshus. Blot få måneder senere stod det klart, at byens unge ville få deres helt eget hus med opstart 1. august 2017.

Samme måned kunne Nyborg Gymnasium planmæssigt slå dørene op til det nye, udvidede campus, der samler en lang række uddannelser under samme tag.

Til gengæld gik det ikke helt efter planen, da over 800 borgere den 17. august var samlet til møde på Hotel Nyborg Strand for at diskutere kulturfærge.

Et samlet byråd havde allerede sagt god for projektet, men den folkelige modstand, der kom til udtryk på mødet og i avisens spalter, fik politikerne til at skifte mening. Til stor ærgrelse for tilhængerne.

Valgkampens varme kartoffel

Selv om kulturfærgen stjal mediebilledet i månederne op til kommunalvalget 21. november, var det en anden lokal sag, der for alvor satte sit præg på selve valgkampen, nemlig udsigten til et nyt butikscenter på Lynfrosten-grunden. Eller et "aflastningscenter", som tilhængerne foretrækker at kalde det.

De butiksdrivende i midtbyen føler dog ikke behov for at blive aflastet. Hvor sagen ender, ved vi tidligst i 2018, hvor byrådet skal træffe en afgørelse om plangrundlaget, mens det bliver op til stedets ejer, Philipsen Gruppen, at skaffe de nødvendige investorer.

Til gengæld gav 2017 svaret på et andet vigtigt spørgsmål, nemlig om S ville være i stand til at genvinde magten efter borgmesterkuppet for fire år siden. Det blev et rungende nej. Mens Kenneth Muhs og Venstre sidder tungt på magten, er vandet til gengæld begyndt at stige faretruende i den socialdemokratiske lejr, der hurtigst muligt skal have udpeget en ny spidskandidat og gruppeformand.

Knivoverfald, kulturfærge og kommunalvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce