Klemt: Forsamlingshus vil brede sig over naboejendom

Vindinge Forsamlingshus' daværende bestyrelse i november 2017, hvor den omfattende renovering med nyt tag og nye vinduer og døre for samlet en million kroner var afsluttet. Nu varsler bestyrelsen næste projekt: Mere udenomsplads til parkering, ophold og legeplads. Arkivfoto: Niels Andreasen

Klemt: Forsamlingshus vil brede sig over naboejendom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vindinge Forsamlingshus har meget lille udenomsplads. Til de store fester i huset kniber det med parkeringsplads, og der er ingen udendørs opholdsarealer. Det vil bestyrelsen gerne forsøge at ændre på. En løsning kan være at købe naboejendommen.

Vindinge: Forsamlingshuset i Vindinge mangler plads. Så husets bestyrelse har fået øje på naboejendommen Bøjdenvej 77, hvor der kan indrettes parkeringsplads og opholdsareal.

For når guld- eller sølvbrudeparret skal fejres, når brudeparret har sagt ja i kirke eller på rådhus, og familie og venner samles til fest i Vindinge Forsamlingshus, bliver husets begrænsede plads til biler hurtigt optaget. Gæster må ofte parkere langs den i forvejen stærkt befærdede Bøjdenvej, endda nogle gange i begge sider. Det forringer trafiksikkerheden på stedet.

Og hvis gæsterne under festen finder anledning til at trække lidt frisk luft, og selskabets børn har lyst at lege lidt udenfor, kniber det yderligere med pladsen ved forsamlinghuset.

Med den øgede udlejning af forsamlingshuset de senere år er ønsket om mere udenomsplads blevet ekstra aktuelt.

Bevaringsværdier efter Save-metoden
SAVE er en sammenskrivning af "Survey of Architectural Values in the Environment" (Kortlægning af arkitektoniske værdier i miljøet).Metoden bygger på en vurdering af fem forskellige forhold ved en bygning: Arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, miljømæssig værdi, originalitet, tilstand

Hvert forhold vurderes på en skala fra 1-9 og sammenfattes til en samlet bevaringsværdi for bygningen.

Bygninger med den højeste værdi 1 vil som oftest være fredede bygninger eller folkekirker. Særligt værdifulde bygninger kan dog godt have bevaringsværdi 1 uden at være fredede.

Bygningerne med værdierne 2-4 er de bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags.

Bygninger med bevaringsværdierne 5-6 er jævne, pæne bygninger, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren.

Bygninger med bevaringsværdierne 7-9 er ofte bygninger uden arkitektonisk udtryk eller uden historisk betydning. Det kan også være bygninger, som er så ombyggede, eller som har så mange udskiftninger, at de har mistet deres oprindelighed.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Nabo-aftalen

Derfor har forsamlingshusets bestyrelse med formand Bente Andersen i spidsen gennem dialog med ejeren af naboejendommen Bøjdenvej 77 aftalt, at bestyrelsen søger kommunen om tilladelse til at rive bindingsværkshuset ned.

- At få lov at fjerne huset er afgørende for hele planen, for vi ønsker på ingen måde, at forsamlingshuset skal stå for udlejning af boligen, siger Bente Andersen.

Kommer nedrivningstilladelse, er bestyrelsen parat til at købe ejendommen og bruge grunden til parkingsplads og samtidig indrette et udendørs opholdsareal med legeplads.

Bente Andersen oplyser, at der yderligere er aftalt med naboen, at inden et køb kan komme på tale, skal bestyrelsen have finansieringen på plads.

- Må huset rives ned, skal vi søge fonde til køb af ejendommen og udgifterne til at indrette grunden til formålet, siger Bente Andersen.

Hun nævner, at de fonde, der hidtil har støttet forsamlingshuset i forbindelse med de senere års omfattende renoveringer, næppe giver til udendørsarealer.

- Derimod har vi hørt, at Friluftsrådet har midler, især når der indgår en legeplads. Den bliver jo ikke kun for gæsterne i forsamlingshuset, men til brug for alle i landsbyen, siger hun.

Bevaringsværdi

Meget er dog endnu usikkert og på idéplan. Det konkrete er, at nedrivningstilladelsen er sendt i offentlig høring. Det er nødvendigt, fordi Bøjdenvej 77 har en bevaringsværdi i kategorien Save 4.

Det kan nævnes, at kommunen selv i sin tid rev Holckgaard på Gl. Vindingevej ned i forbindelse med udstykningen af Ravnekærlundkvarteret. Holckgaard havde bevaringsværdien Save 3, hvor Save 1 er totalfredede bygninger som for eksempel Nyborg Slot.

Der kan læses mere om sagen på kommunens hjemmeside, og fristen for indsigelser er 27. marts.

Klemt: Forsamlingshus vil brede sig over naboejendom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce