Jørgen og hans gravemaskine

Her lå engang det gule hus, som senest blev brugt af Østfyns Museer som kontorer. I gravemaskinens førerhus Jørgen Petersen, der har været næsten fast gravemand på slotsholmen siden 2014. Foto: Niels Andreasen

Jørgen og hans gravemaskine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Petersen fra Frørup har siden 2014 været arkæologernes faste gravemand på slotsholmen i Nyborg, en opgave, den mangeårige maskinfører er supertilfreds med.

Nyborg: En af de sidste grabfulde jord bliver bunket op på den tomt, hvor for få dage siden de gule hus ved Nyborg Slot lå.

Jørgen Petersen i gravemaskinens førerhus styrer med små ryk i håndtagene til det hydrauliske styresystem begivenhederne ude foran sig, hvor grabben nærmest nænsomt stryger hen over jorden og samler større sten og murstensrester op.

At rive Østfyns Museers kontorbygning ned kræver ikke den helt store akkuratesse, når det gælder om at svinge grabben. Så de senere dage har Jørgen Petesen sammen med de øvrige fra nedrivningsholdet fra Dreier & Co. A/S kunnet gå til opgaven med den maskinkraft, der gør, at et hus, bygge af til militære formål for 150 år siden, i løbet af få timer og dage er forvandlet til en bunke murbrokke.

Farvel til det gule hus
Det gule hus ved Nyborg Slot var en værkstedsbygning fra garnisonstiden og blev opført i midten af 1800-tallet. Efter garnisonen blev nedlagt har, den fungeret som kustodebygning, privat hjem og senest som kontorbygning for Østfyns Museer. Materialerne fra huset genbruges så vidt muligt og får nyt liv i andre sammenhænge. Tagstenene skal skabe et nyt tag på møllehuset ved Johannes Larsens Museet i Kerteminde, de mange gule mursten er solgt som genbrugssten i Svendborg. De gule mursten fra den anden gule værkstedsbygning på Slotsholmen blev eksempelvis genbrugt ved forhøjelsen af en mur på Borgmestergården i Nyborg.

Vinduer og døre er afmonteret med genbruge for øje.

Området, hvor huset lå,bliver et parklignende anlæg. Der foretages ikke arkæologiske undersøgelser. Eventuelle fundamentsrester under jorden efterlades til fremtidens arkæologer.
Jørgen Petersen, Frørup, har i 40 år arbejdet i entreprenørbrancehen og altid med maskiner. Han har i været ansat hos Dreier & Co. A/S i Nybrog i sammenlagt 11 år, og de seneste år har han været med til at grave sig gennem slotsholmen ved Nyborg Slot. Foto: Niels Andreasen
Jørgen Petersen, Frørup, har i 40 år arbejdet i entreprenørbrancehen og altid med maskiner. Han har i været ansat hos Dreier & Co. A/S i Nybrog i sammenlagt 11 år, og de seneste år har han været med til at grave sig gennem slotsholmen ved Nyborg Slot. Foto: Niels Andreasen

Genbrug

Dog har der skullet tages det hensyn, at så mange af tagstenene skulle kunne genbruges, så de blev taget ned med håndkraft én for én. Også vinduer og døre blev taget ud af huset for at blive afhændet til et firma, der kan sælge den slags videre.

Det samme gælder de gule mursten, husets vægge var opført af. De fleste er afhændet til firmaet Svendborg Mursten, der kan rense brugte mursten og sælge dem igen.

- Tagkonstruktionen tog vi med den store kran, vi har lejet til formålet. Den kan brække sådan nogle spær i stykker, vælte mure og brække beton op i løbet af få timer, siger Jørgen Petersen med et kendermine-nik mod den store maskine, der står og fredagshviler sig for enden af volden bag slottet.

Arkæologerne

Han tager sig også lige en pause for maskinen og kan fortælle, at han stort set har arbejdet på slotsholmen siden 2014, hvor hovedopgaven har været at være gravemester for arkæologerne.

Jørgen Petersen har blandt middelalderarkæologerne ry for at være en maskinfører, der kender udstyret til perfektion og stort set kan skrabe et jordlag af med millimeters nøjagtighed - en vigtig evne for en maskinfører og især vigtig for arkæologer, der har det med at skulle gå superforsigtigt til værks, når der graves i dybden efter ny viden om gamle bygningsværker som borganlægget ved Nyborg Slot.

- Det har været et fantastisk dejligt arbejde for mig, siger Jørgen Petersen.

- De arkæologer er flinke folk helt igennem. Det har været så positivt at arbejde sammen med dem. Det handler jo om at forsøge at grave lige præcis dér, hvor de har brug for det. Og på en måde, der gør, at intet bliver ødelagt. Nogle gange har de været sådan, at vi skulle prøve at grave rundt om og ned under for eksempel store sten. Når vi stødte på sådan én - og dem var der mange af - kunne jeg ikke som ved byggerier bare få den hevet op af jorden. De skulle først undersøges nøje. Så af og til var der noget ventetid, mens de undersøgte, og vi kunne komme videre, siger Jørgen Petersen.

- Og så har det været så afvekslende. Vi har benyttet det helt store maskineri, en 25 ton gravmaskine, og den helt lille eldrevne på 800 kilo. Den lille brugte vi, da vi gravede inde under slottet.

- De er gode at snakke med, de arkæologer. Det spændende har også været, at de brænder for deres fag og arbejde. Så jeg har også fået en masse at vide om arkæologi.

Det bedste fund

Jørgen Petersen erklærer sig nu ikke særligt historisk interesseret, men har dog alligevel ikke kunne ladet være at blive begejstret med arkæologerne.

- Jeg tror nok, at den dag, vi fandt brønden, der lå foran Danehofkroen, det var én af de helt store dage under udgravningerne, siger han.

Ikke kun slotsholmen i Nyborg har kaldt på Jørgen Petesen evner med en gravemaskine. Han var med til udgravningerne på Munkebo Bakke, hvor der blev udgravet en vikingegård og ved fundet af skeletterne ved Ladby.

Nu er der imidlertid ikke udsigt til yderligere arkæologiske udgravninger på slotsholmen i Nyborg.

- Men skulle de finde på noget mere, så skal de bare ringe. Jeg møder hellere end gerne op, siger Jørgen Petersen og kravler igen på i førerhuset på gravemaskinen JCB 3CX Super for at glatte ud efter det gule hus, inden det bliver fyraften på slotsholmen.

Jørgen og hans gravemaskine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce