It-værktøj skal hjælpe børn med særlige behov

Leder i børnehaven Ravnekæret, Lisbeth Henningsen, ser den nye digital stafetlog som en god måde til at inddrage forældrene, når et barn mistrives. Dog tager det tid at lære et nyt system at kende. Foto: Cecilie Lunding Tolversen

It-værktøj skal hjælpe børn med særlige behov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En digital stafetlog skal sikre en tidlig indsats for børn der mistrives. I Nyborg har loggen mødt velvilje, men også udfordringer med implementering.

Nyborg: Når et barn mistrives kan det være nødvendigt for pædagoger, lærere, sundhedsplejersker, psykologer og andre fagpersoner at hjælpe barnet og familien videre i den rigtige retning.

For at styrke samarbejdet på tværs af faggrupper i kommunen indførte Nyborg Kommune sidste efterår en digital stafetlog i samarbejde med virksomheden KMD. Stafetloggen har potentiale, men kører endnu ikke helt gnidningsfrit, fortæller specialkonsulent i Socialafdelingen i Nyborg Kommune, Peder Bonde.

- Som med mange andre it-systemer, er der altid opstartsvanskeligheder. Vi øver os i at få det implementeret, siger han.

KMD stafetlog
Den digitale stafetlog er en fælles platform for alle fagpersoner, og den fungerer som en slags elektronisk logbog.Hvis en fagperson undrer eller bekymrer sig for et barns trivsel, vil vedkommende oprette en stafetlog i samarbejde med forældrene.

Når der oprettes en stafet er der altid en stafetholder, som er ansvarlig for barnets forløb. Det er en person tæt på barnet, der koordinerer indsatsen med forældre og evt. andre fagpersoner. Det er for det meste en kontaktpædagog eller klasselærer.

Alle fagpersoner, der kan være relevante at knytte til loggen, skal have godkendelse af forældrene først.

Loggen er indført på alle kommunens 13 dagtilbud, i dagplejen og på fire folkeskoler.
Leder i børnehaven Ravnekæret, Lisbeth Henningsen, ser den nye digital stafetlog som en god måde til at inddrage forældrene, når et barn mistrives. Dog tager det tid at lære et nyt system at kende. Arkivfoto: Robert Wengler
Leder i børnehaven Ravnekæret, Lisbeth Henningsen, ser den nye digital stafetlog som en god måde til at inddrage forældrene, når et barn mistrives. Dog tager det tid at lære et nyt system at kende. Arkivfoto: Robert Wengler

Samarbejde med forældre

Meningen er, at der digitalt skal samles observationer og informationer om børn med vanskeligheder, så både fagpersoner og forældre har adgang til dem - dog altid med godkendelse fra forældrene.

Ifølge Peder Bonde skal stafetten sikre, at der ikke går noget tabt i udvekslingen mellem dagtilbud, skole og fagpersoner.

- Med stafetloggen kan man hurtigt få identificeret, hvad udfordringen går på og hvem, der bedst kan hjælpe barnet og familien, forklarer han og tilføjer:

- Det gode er, at forældrene har adgang til det. Det gør, at vi har et meget tæt samarbejde med dem på et tidligt tidspunkt. Vi ser på, hvad vi kan gøre for at hjælpe deres barn, men også hvad det er, de selv kan være behjælpelige med.

Vanskelig opstart

Det integrerede dagtilbud Ravnekæret i Nyborg er et af de steder, der arbejder med stafetloggen. Her fremhæver leder Lisbeth Henningsen også forældreinddragelsen som en klar styrke.

- Forældrene bliver meget hurtigt koblet på, og det er godt, så de hurtigt kan se og følge med i, hvad vi skriver om barnet, konstaterer hun.

Samtidig mener Lisbeth Henningsen, at det er positivt, at de nu undgår at have notater liggende, der risikerer at gå tabt eller ligge i aflåste skabe længe efter en problemstilling er afsluttet.

Dog kan man også i Ravnekæret mærke de generelle opstartsvanskeligheder, der har været i kommunen.

- Alt begyndelse tager tid. Personalet skal lære at bruge det og vænne sig til en ny arbejdsmetode. Det tager tid. Det er ikke uvilje, men når man er 15 pædagoger, så bruger hver person det måske kun et par gange om året, fortæller hun og fortsætter:

- Hvornår det er helt oppe at køre, ved jeg ikke.

It-værktøj skal hjælpe børn med særlige behov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce