Både HF & VUC FYN Nyborg og Nyborg Gymnasium giver eleverne mulighed for at stemme på deres uddannelsessted. Det skal fange nogle af dem, som ellers ikke ville stemme. Og det virker.

Nyborg: Midt i hallen på VUC FYN Nyborg står en hvid kasse. Den er demokratiets hjørnesten. Valgboksen. Her kan alle stemmeberettigede borgere afgive deres bud på, hvem der skal bestemme i deres kommune. Mandag og tirsdag kan VUC-eleverne gøre det forud for valget. For at gøre det let for de unge at tage del i demokratiet. For at bidrage til elevernes dannelse. For at få flere unge til at stemme.

Det tilbud har mere end 20 gjort brug af, da Fyens Stiftstidende besøger VUC tirsdag middag.

- Jeg tror ikke, at jeg ville have haft tid til at kunne stemme ellers. Jeg er familiefar, så der er meget at se til ud over skolen. Så er det meget rart, at man kan gå herned i spisefrikvarteret og stemme, siger Sander Jacobsen.

Han er en del af den målgruppe, kommuner landet over så gerne vil have fat i. På Fyn har Uddannelsesrådet anbefalet uddannelsesstederne at sætte stemmebokse op, hvor eleverne kan stemme før valget. I praksis fungerer det på samme måde som at brevstemme. Hvis de unge har gyldig identifikation på sig, får de lov at sætte deres kryds. Uden at skulle stå i kø. Og praktisk talt lige udenfor deres klasseværelse.

Det gør det lettere for eleverne, og det lokker flere til stemmeurnerne. Det mener i hvert fald Tobias Christensen, som også er en af dem, der sætter krydset, mens avisen er på besøg.

- Det er praktisk, og vi er her jo alligevel. Og så er der ikke så lang kø, siger han og fortsætter:

- Jeg ved, at det gør en forskel for mange. De gider ikke at stå i kø, de gider ikke at skulle hen til valgstedet, de gider ikke at bruge deres fritid på det.

Skal kende demokratiet

Den udfordring forsøger VUC i Nyborg at imødegå ved at bringe stemmeboksen til de unge. For tilgængelighed er vigtigt i dag, mener VUC's afdelingsleder Anders Munch Hansen. Men der er også en større mening med initiativet:

- Vi vil uddanne unge mennesker, som er en del af vores samfund. Derfor skal de også tage del i kommunalvalget. Og de skal vide, hvordan vores demokrati fungerer, forklarer Anders Munch Hansen.

Også Nyborg Gymnasium har taget kommunalvalget aktivt til sig. Torsdag holder de vælgermøde og giver ligeledes eleverne mulighed for at stemme. Her kan vælgerne sætte krydset til og med fredag.

  • fyens.dk