• Nyborg Handel har sammen med Nyborg Kommune startet en kampagne, der skal få folk til at parkere med god samvittighed. Politikerne håber, at det gør p-vagter unødvendige.
  • Tirsdag gik de selv på gaden for at sprede både bøder og god parkeringskarma blandt de handlende.

Nyborg: - Jeg har lige prøvekørt konceptet to gange. Først bliver de forskrækkede, så bliver de glade, griner byrådsmedlem Flemming Kjærulf (V), da han kommer tilbage til delegationen af kampagnefolk foran rådhuset.

Tirsdag eftermiddag klokken 16.30 går gruppen på gaderne for at dele "parkeringsbøder" ud. Forsamlingen består af fem byrådsmedlemer, en borgmester og en formand for Nyborg Handel. Den politiske happening markerer starten på kampagnen "Parker med omtanke - din svigermor handler også i Nyborg".

Den kommer på baggrund af, at Fyens Stiftstidende i oktober kunne afsløre, at der ikke længere var p-vagter i byen. Sådan har det forholdt sig siden. Fyns Politi har opsagt p-korpset, og Nyborg er en af tre fynske kommuner, der fortsat ikke har p-kontrol. Nu håber Nyborg Handel og Nyborg Kommune, at man kan afværge problemer ved at appellere til folks manerer.

- Vi tror på, at vi ad fremkommelighedens og venlighedens vej kan få nyborgenserne til at parkere med omtanke og vise det nødvendige hensyn, siger formand for Nyborg Handel, Hans Henrik Kongsmark.

Sammen med sin bestyrelse kom han på kampagnen. Siden tog de fat i Nyborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, der var med på idéen.

Parkeringskulturen ændrede sig

Kenneth Muhs og partifællen Anja Kongsdal står foran brillebutikken Thiele. Et par handlende trækker deres cykler gennem gågaden i det grålige eftermiddagsvejr. De to politikere hiver folk til side og giver dem "p-bøder". Det vil sige sedler, der er produceret til anledningen. På dem står, til modtagernes lettelse, ikke et pengebeløb. I stedet bliver de mødt med en opfordring til at parkere med omtanke.

- Det er den billigste p-bøde, du har fået, joker Kenneth Muhs over for en forbipasserende mand.

Og også for fremtiden vil det være gratis at parkere i Nyborg. Måske endda også hvis man holder ulovligt. For selvom politiet i teorien kan tilkaldes, hvis det er nødvendigt, bliver der fortsat ikke uddelt rigtige p-afgifter. Det har Nyborg Handel hidtil oplevet som et problem.

- Folk har mildest talt parkeret uhensigtsmæssigt. Man kan ikke komme af med varerne, flyttefolk kan ikke komme til, gamle fru Hansen kan ikke komme på apoteket. Det er nogle forholdsvis kaotiske tilstande, vi har oplevet, siger Hans Henrik Kongsmark.

Det håber han slutter med den nye kampagne.

Det muliges kunst

Borgmesteren standser mange gange for at udveksle erfaringer med borgerne. Flere roser ham for, at der er gratis parkering i byen, og at de ikke skal tænke på p-vagter.

Omkring klokken 17.30 er happeningen overstået, og politikerne går hver til sit.

Hans Henrik Kongsmark er glad for deres opbakning. Han erkender, at kampagnen ikke var hvad han oprindeligt ønskede, og håber fortsat på, at Teknik- og Miljøudvalget genindfører p-kontrollen. Foreløbig tror han dog på, at bilerne kommer til at holde, hvor de skal. Budskabet skal bare bankes på plads.

- Så kan man så spørge sig selv: Jamen, er det naivt? Jeg synes jo, at søsportens sikkerhedsråd "kun en tåbe frygter ikke havet" sidder godt fast hos langt de fleste, konstaterer Hans Henrik Kongsmark.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Venstremand kræver fortsat p-korps

Venstremand kræver fortsat p-korps

Kenneth Muhs: Vi vil ikke have rigide p-regler

Kenneth Muhs: Vi vil ikke have rigide p-regler