Indtast din morgenmad mens du instagrammer

LIVA blev introduceret tidligere på året i forbindelse med et foredrag ved Chris McDonald. Her stod Stine Henriksen klar til at svare på spørgsmål fra borgere om den nye sundheds-app. Foto: Kasper Riggelsen

Indtast din morgenmad mens du instagrammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med sundhedsappen LIVA kan overvægtige i Nyborg Kommune let og enkelt få vejledning til kost, motion, søvn og andre sundhedsudfordringer.

Nyborg: Når man alligevel sidder med smartphonen i hånden, kan man ligeså godt indtaste sin vægt, tage et billede af sin frokost eller skrive, hvornår man vågnede i morges.

Det er filosofien bag den digitale sundheds-app LIVA, der skal hjælpe borgere til at få mere fokus på kost, motion og søvn.

- LIVA er en app, hvor jeg sammen med borgerne finder ud af, hvad de er motiverede for. Måske har de hørt om alle mulige anbefalinger med 10.000 skridt om dagen og så og så meget grønt, men jeg hjælper dem med at finde ud af, hvad der er realistisk for lige netop dem, forklarer klinisk diætist og konsulent på projektet Stine Henriksen.

LIVA-projektet startede i Nyborg Kommune i 2015, men har først fået sit gennembrud i de seneste måneder efter en relancering. Det er rettet mod borgere, der har et BMI over 30 eller et BMI over 25 og en kronisk sygdom, og det er smart, fordi det er på telefonen, forklarer Stine Henriksen.

- Det er virkelig smart, for det er en app, hvor jeg lægger materiale eller videoer op til borgerne, de kan sende billeder eller spørgsmål til mig, og man svarer bare, når man har tid. Der er ikke noget aftalt mødetidspunkt derinde, forklarer hun.

Mere om LIVA-projektet
LIVA er en applikation som kommunen tilbyder til overvægtige eller personer med kroniske livstilsygdomme (diabetikere, hjerte-karpatienter osv.)

Rettet til borgere med et BMI over 30 eller et BMI over 25 og en livstilssygdom.

Man er i online-dialog med en diætist eller anden sundhedsperson.

Det er et forskningsprojekt i samarbejde med forskningsenheden for almen medicin ved SDU, Sundhedsdoktor og fem kommuner - herunder Nyborg Kommune.

Projektet løber fra 2015-2019 og er gratis.

Motiverende

Lige nu er cirka 200 borgere aktive på appen, hvor de melder ind med sundhedsdata, og Stine Henriksen svarer i den anden ende.

- Jeg kan mærke, at det er rart for dem, at jeg er i den anden ende. Det motiverer dem, forklarer hun og fortsætter:

- Og samtidig sørger jeg for, at det er konkret. Vil du drikke seks glas vand om dagen? Eller spise grøntsager hver aften? Det handler om at sætte realistiske mål, de kan vinge af på telefonen, når det er gjort. Rigtig mange af de her borgere har været gennem utallige kure og forløb med nederlag, derfor skal det være realistisk og konkret.

På appen kan man blandt andet skrive sin daglige motion og kost ind, men man kan også skrive blodtryk, blodsukker og smerter ind, som ofte er følger til overvægt og livsstilssygdomme.

Ingen slutdato

Det er ikke et tilbud, der på den måde er tidsbegrænset. Man starter med at mødes med diætisten på app'en en gang om ugen, og efterhånden som projektet kører, trapper man ned, men der er ikke noget facit på, hvornår man er færdig og ude af systemet.

- Der er ingen slutdato på, hvornår man har opnået succes. I princippet kan man bruge appen i flere år, men så udfaser vi langsomt korrespondancen fra en gang om ugen til hver anden måned, forklarer Stine Henriksen.

Når man har tilmeldt sig vejledningsforløbet, holder diætisten og borgeren en startsamtale med målsætninger, fokus og udfordringer, inden man bliver sendt ud på appen på egen hånd.

Indtast din morgenmad mens du instagrammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce