Hvad er de vigtigste temaer frem mod kommunalvalget den 21. november? Fyens Stiftstidende kiggede indenfor hos tømrer- og murerfirmaet Keld Hermann A/S i Ørbæk for at give de ansatte en stemme i debatten.

Ørbæk: Tunge løft. Vejrlig. Lønforhold. De ansatte ved tømrer- og murerfirmaet Keld Hermann A/S kommer vidt omkring, da de fredag før efterårsferien er samlet til personalemøde i hovedkvarteret på Industrivej i Ørbæk. Til daglig er virksomhedens cirka 25 medarbejdere spredt ud over det ganske land, så dagens møde er i sig selv lidt af en begivenhed.

Fyens Stiftstidende har benyttet lejligheden til at invitere sig selv indenfor. Ikke for at tage pulsen på forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstagere, men derimod for at give en håndfuld af de ansatte på en af kommunens større arbejdspladser en stemme i valgkampen frem mod kommunalvalget den 21. november.

Valg på virksomheden

Den 21. november skal vi igen en tur i stemmeboksen for at afgøre sammensætningen af fremtidens byråd. Hvilke emner og problemstillinger mener vælgerne, at politikerne bør beskæftige sig med - ikke bare frem til valget, men også i de kommende fire år? Hvad fylder noget i deres hverdag, og hvad har betydning for, hvor de ender med at sætte krydset på valgdagen?Det er nogle af de spørgsmål, som Fyens Stiftstidendes redaktion i Nyborg har taget med ud i virkeligheden, nærmere bestemt til de ansatte på en række af kommunens arbejdspladser. Virksomhederne er valgt ud fra størrelsen, det vil sige antallet af medarbejdere, men også ud fra ønsket om at opnå en vis grad af geografisk spredning.

Første stop på vores lille minitur på Østfyn er tømrer- og murervirksomheden Keld Hermann A/S i Ørbæk, der aktuelt beskræftiger cirka 25 personer.

Særligt ét emne optager Rasmus Bruun Nielsen, Kasper Hein, Peer Paulsen, Andreas Skov Madsen og Jørgen Pedersen, nemlig oplevelsen af, at der bliver set ned på håndværkerfagene.

Det er langt fra udelukkende politikernes skyld. Omvendt svigter de folkevalgte deres ansvar for at tale fagene op, lyder det fra de fem ansatte på Keld Hermann A/S.

- Jeg mener ikke, at vi bliver talt op, vi bliver derimod talt ned. Så jeg forstår godt, at der mangler unge, som vil tage en erhvervsuddannelse. De står som 17-18 årige og skal træffe et valg. Skal jeg vælge en fremtid indenfor et fag, der er blevet talt ned gennem mange år, eller skal jeg vælge gymnasiet, hvor det er let at komme ind, siger den 36-årige tømrersvend Rasmus Bruun Nielsen.

Det er hans oplevelse, at kommunerne generelt er gode til at lave kontrakter, der sikrer, at lærlinge bliver en del af projekterne. Men der mangler en forståelse for det daglige slid på kroppen, som håndværkerne udsætter sig selv for. Og så bør der gøres en aktiv indsats for at få flere til at vælge håndværkerfagene. Kasper Hein er enig.

- Få nu sagt til studievejlederne, at der er også håndværkerfagene. Jeg lavede selv et projekt i 10. klasse om at være tømrer. Jeg scorede et 12-tal. Alligevel kom jeg ind og fik at vide: Vælg nu den gymmnasielle vej til tømreruddannelsen, og så tager det fem år. De vil hele tiden pege det mod en gymnasieuddannelse. Men jeg ville ikke have en hue på, selv om jeg havde karakterne til det, fortæller den 21-årige tømrersvend fra Frørup.

Tomme valgløfter

Ligesom flere af sine kolleger indrømmer han gerne, at lokalpolitiske emner ikke er det første, der bliver diskuteret over madpakken ude på byggepladsen. De ansatte, som Stiftstidende har talt med, går heller ikke voldsomt meget op i, hvad byrødderne siger og gør. 51-årige Peer Paulsen har et bud på, hvordan det kan være.

- Politikerne kommer med en masse løfter. Bagefter kommer de med sangen om, at de er nødt til at gøre, hvad der kan lade sig gøre. Men det vidste de også før valget, forklarer han.

Som beboer i Tårup peger han på problemer med den offentlige trafik.

- Selv er jeg rimelig heldig, at jeg bor ud til Svendborg Landevej, hvor den offentlige transport kører. Men bor du længere mod Ørbæk, er det helt håbløst. Det gælder ikke mindst for de unge, der skal på uddannelse i Odense. De skal først med bus til Nyborg og derfra videre med tog, påpeger han.

Samtidig ærgrer Peer Paulsen sig over, at det nuværende byråd har valgt at nedlægge landsbypedelordningen i Tårup for at spare penge.

- Politikerne vil gerne have, at vi kommer ud i landsbyerne at bo. Da vi havde pedellen, var det pænt og flot i Tårup. Det kostede måske lidt mere, men det var virkelig indbydende. Siden er det gået tilbage igen. Det hele gror til. Vore landsbyråd knokler, men rigtig meget samler sig omkring Nyborg, bemærker han og rammer dermed lige ned i en velkendt diskussion om, hvorvidt politikerne har for meget fokus på de større byer på bekostning af landområderne.

- Sådan tror jeg altid, det vil være. Det anser jeg for meget naturligt. I forhold til transport skal vi være opmærksomme på, at det fungerer. Men når det handler om for eksempel kulturliv, træffer man et valg, når man bor på landet, siger Rasmus Bruun Nielsen, der er vokset op på Ørbæk-egnen og har gået på friskolen i Svindinge.

Personer i centrum

Selv har han altid stemt på SF, men overvejer denne gang at sætte sit kryds ved Socialdemokratiet.

- Det skyldes ene og alene indvandrerpolitikken, hvor jeg har rykket mig, og jeg er ikke sikker på, at SF har rykket sig med, forklarer han.

Alle fem er de enige om, at kommunalvalget den 21. november i høj grad handler om personer, også mere end det ville gøre til et folketingsvalg.

- På landsplan plejer jeg at give min stemme til Socialdemokratiet. Lokalt stemmer jeg nok blåt, men det er, fordi man kender personerne, siger Peer Paulsen.

Igen erklærer Kasper Hein sig enig, men han lægger samtidig vægt på, at politikerne virker troværdige. At de tror på det, de selv siger og har en konkrete mærkesager, som de vil kæmpe for i stedet for at mene noget om alting.

- Jeg har kendt Per Jepsersen (socialdemokratisk medlem af byrådet og formand for Teknik- og Miljøudvalget, red.) siden jeg var helt lille og har altid syntes, at han var en fin fyr. Men nu er vi blevet venner på facebook, og han lægger 10.000 ting ud om dagen. Så lukker jeg bare ned, bemærker han og får dermed også lov til at lukke ned for dagens rundbordssnak.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.