Hjælp til husejere: Privat fond har kik på husenes detaljer

Detaljerne tæller. Her tre døre og en port fra det indre Nyborg, der alle er med til at gøre byen kønnere. Nu er der støtte at hente til holde den slags byinventar ved lige. Fotos: Mogens Rasmussen.

Hjælp til husejere: Privat fond har kik på husenes detaljer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chr. II's Kulturelle og Historiske Fond har ikke millioner af kroner. Men de vil gerne støtte ejere af gamle huse, der har fokus på bygningernes detaljer som vinduer, døre eller porte.

Nyborg: Ofte er det detaljen, der gør forskellen. En kedelig termorude i et gammelt hus. En primitiv port, hvor man kunne vente noget helt andet.

Det bygningernes detaljer, der er fokus på, når Chr. II's Kulturelle og Historiske Fond til foråret deler en portion penge ud. Hoveddøre, porte, trappesten eller gelændere. Bare for at nævne nogle af de formål, der kan komme i betragtning.

- Der er jo mange fine døre, der er gået tabt i gamle huse. Men mange kan reddes, siger Peder Gammel, der er medlem af bestyrelsen i fonden, og samtidig ekspert - han har været lærer på arkitektskolen i Aarhus i mange år, men har de senere år boet i Nyborg.

Peder Gammel er også manden bag Nyborg Lokalhistoriske Arkivs omfattende registrant over historien bag samtlige huse i det gamle Nyborg.

- Det ser mange gange frygteligt ud, når en gammel, original dør er revet ud af et hus og erstattet med noget uoriginalt, bemærker han.

Sådan søger du
Hvis man vil forsøge at få støtte til en istandsættelse eller retablering af bevaringsværdige arkitektoniske detaljer, skal man sende sin ansøgning inden 1. maj.Fonden kræver, at arbejdet laves efter de oprindelige håndværksmæssige principper og med anvendelse af den tids materialer og beslag mv. Arbejdet skal udføres af håndværkere, der har forstand på de gamle teknikker

Der skal være indhentet tilladelser til arbejdet, og ansøgningen skal indeholde overslag over pris.

Ansøgninger indsendt efter 1. maj bliver løbende behandlet.

Der er 25-50.000 kroner til rådighed pr. år.

Se mere på www.chr2fond.dk.

Fokus på UNESCO

Der står ingen steder, at det kun er byejendomme i Nyborgs middelalderkerne, der kan få støtte til renoveringer fra den lokale kulturelle fond.

- Men på den anden side er det jo klart, at der i disse år er meget fokus på Nyborgs centrum på grund af satsningen på UNESCOs lister over verdensarv, siger Peder Gammel.

Han har særligt et godt øje til den del af det gamle Nyborg, der slet ikke er så gammelt endda.

- Da voldene blev sløjfet i årene fra 1872 til 1880, opstod der en krans af huse i Nørrevoldgade, Vestervoldgade og Østervoldgade, der består af en meget homogen række huse bygget i historicistisk stil - og ofte med mange fine bygningsdetaljer, siger han.

- Ja, med det her, siger vi til ejere af de gamle ejendomme: Lad være med at ty til en eller anden billig løsning. Prøv at søg penge hos os først, siger Erling Palmer Hansen, der sammen med sin kone Annie har oprettet Chr. II's Kulturelle og Historiske Fond.

En af betingelserne for at opnå støtte fra den lokale fond er, at husejeren allierer sig med rådgivere og håndværkere, der virkelig kan de gamle håndværk.

- Og der vil jeg gerne benytte lejligheden til en lille opsang. For der ikke så mange håndværkere, der virkelig magter de gamle håndværk. Ja, der er ikke særligt mange tømrere, der har et snedkerværksted efterhånden, siger Peder Gammel.

Hjælp til husejere: Privat fond har kik på husenes detaljer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce