Nyborgs vision om at komme på Unescos liste over verdenskulturarv kræver forandringer de næste tre til fem år af slot og by. Produktionsselskabet Instafilm er bestilt til en serie små dokumentarfilm om forvandlingen.

Nyborg: Det lokale produktionsselskab Instafilm skal de kommende år dokumentere den forvandling, ikke kun slottet, men også hele Nyborg by undergår som følge af verdenskulturarvsatsningen.
Faktisk er selskabet allerede i gang med det første projekt, der blev vedtaget i Erhvervs- og Udviklingsudvalget sidste sommer. Der er tale om et fem-årigt projekt, hvor den første film, som kan ses her på siden og på kommunens hjemmeside og Facebook-side, er leveret.
Filmene, som betegnes transformationsfilmene, skal dokumentere de store forandringer, som kommer til at ske på slottet i de kommende år. Den samlede omkostning er 200.000 kroner. Den deles mellem Nyborg Kommune og Østfyns Museer.

Vigtig dokumentation

Peter Wagner Mollerup (V), formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, siger, at det er vigtigt, at kommunen får udviklingen dokumenteret på film.
Udvalgsformanden kan dog ikke foregribe, hvad udvalget beslutter på sit møde i den kommende uge. Her er der nemlig lagt op til at udvide samarbejdet med Instafilm om leverance af flere af de korte, fortællende filmsekvenser.

Det ene går på en to-årig aftale, hvor det handler om film, der kan brande Nyborg i perioden, hvor slot og bymidte undergår de store forandringer. Udgiften vil være 80.000 kroner i alt. For den pris får kommunen med udgangspunkt i optagelserne også en række sekvenser, der kan anvendes på sociale medier.

Det andet filmprojekt, udvalget skal tage stilling til, handler om leverance af fem film årligt de næste fire år. De film skal give plads til flere og andre perspektiver på slottets og byens historie og på slotsbyggeriet end det, der kan rummes i de små korte transformationsfilm. Tanken er, at museets medarbejder kan bidrage til fimene med, hvad betydning, slotsprojektet har. Dette altså tredje filmprojekt har et budget på 200.000 kroner.

De super-korte film

Instafilm har specialiseret sig i superkorte, dokumenterende film, der særligt egner sig til brug på nettet og de sociale medier.

Abbi Moreno fra produktionsselskabet er særlig glad for kontakten med Nyborg Kommune.

- Vi er jo selv blevet en del af Nyborg og føler os rigtig godt taget imod. Vi er dybt taknemmelige over den tillid, der er vist os, siger han ifølge en pressemeddelelse fra kommunen.

Her fremgår også, at resultatet af første års optagelser er blevet en succes på grund af de professionelle team fra både Nyborg Kommune og Østfyns Museer.

- Der er en helt særlig stemning i Nyborg, som vi tror og håber, er kommet med i optagelserne, siger Abbi Moreno, der ejer og driver Instafilm sammen med kompagnonen Jesper Quistgaard. De to har også dokumentar- og fiktionsfilmselskabet Goodwil.

Artiklen ændret 17. januar kl. 10.40

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.

Mere om emnet

Se alle
Fredet jord bliver i området: Mere vold til Nyborg fæstning

Fredet jord bliver i området: Mere vold til Nyborg fæstning

3
Nyborg skal være klar til at tage imod slotsgæsterne

Nyborg skal være klar til at tage imod slotsgæsterne

Slots-byggeri: Museumsindtægter faldt markant

Slots-byggeri: Museumsindtægter faldt markant