Hindu i hjertet og succes på studiet: Viktoria lever efter alle tamilske forskrifter

Hun hader at spilde sin tid, så selv når mange andre studerende holder ferie, har Viktoria Nadarajah intet imod at tilbringe tiden på universitetet. Foto: Yilmaz Polat

Hindu i hjertet og succes på studiet: Viktoria lever efter alle tamilske forskrifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

20-årige Viktoria Nadarajah er så tamilsk, man kan blive, når man er født og opvokset cirka 8000 kilometer fra Sri Lanka. Hun omfavner næsten alle tamilske traditioner. Men kastesystemet har hun ikke ikke meget tilovers for.

Nyborg/Odense: Hun har egentlig fri, men da Fyens Stiftstidende møder Viktoria Nadarajah, er det på Syddansk Universitet. Det har hun selv foreslået. Her skal hun alligevel bruge sine kommende feriedage på at modtage frivillig undervisning i programmering. For at være sikker på ikke at komme bagud på software engineering-studiet.

I sommer havde hun kun lige fået studenterhuen fra Nyborg Gymnasium på hovedet, før hun fandt sig til rette i auditorierne på universitetet i Odense. Sabbatår var aldrig et tema, som det ellers er for så mange andre unge.

- Man kan altid slappe af, men jeg vil hellere lave noget hele tiden. Om det er skolerelateret eller ej. Jeg er ikke typen, der vil sidde på sofaen dagen lang og tænke, at jeg skulle have læst tre sider og skrevet noter. Jeg hader den følelse, forklarer Viktoria Nadarajah.

Det afspejler tallene på hendes karakterblade. Og hvad det angår, er hun langt fra enestående blandt børn af tamilere. Især kvindelige efterkommere af indvandrere fra Sri Lanka klarer sig flot. Gruppen har et gennemsnit på over 7 i folkeskolen. Den er kun få decimaler efter etnisk danske børn og tredjebedst blandt alle etniske grupper i landet. Det viser en rapport fra Danmarks Statistik fra november.

Det var en stor ting i Viktoria Nadarajahs familie, da hun i sommer fik studenterhuen på hovedet. Privatfoto
Religion er overalt i det, jeg laver. Jeg tror, det var i går, at min computer pludselig ikke gad at tænde. I sådan en situation tænker jeg ikke, at nu skal jeg lige bede til, at det virker. Det er bare det, jeg gør.
Viktoria Nadarajah, 20-årig hindu fra Nyborg.

Mor motiverer

Fyens Stiftstidende har sat Viktoria Nadarajah i stævne for at blive klogere på, hvordan det er at være tamilsk efterkommer på Fyn. På Det Tekniske Fakultet viser hun avisens journalist vej til et tomt, lydtæt studierum, der er bygget ind i afdelingens kobbertrappe. Det lave aktivitetsniveau på gangene rundt om emmer af ferie. Men Viktoria Nadarajah forstår sig ikke på stilstand.

Den 20-årige kvinde mener selv, at det drive kommer fra hendes mor.

De to bor sammen med Viktoria Nadarajahs lillebror i en lejlighed i Nyborg. Faren har været ude af billedet i mange år. De boede ellers sammen i Odense alle fire, da Viktoria Nadarajah var lille. Men efter årtusindskiftet flyttede familien til Nyborg, og her opstod der problemer mellem forældrene, som endte med at blive skilt.

Det fik snakken til at gå i det tamilske miljø på Østfyn. Her er man nemlig ikke vant til, at et ægtepar går fra hinanden. Så hvordan skulle moren kunne klare sig alene, blev der spurgt. Det husker Viktoria Nadarajah tydeligt. Nu var der jo ingen mand til at tage sig af familien, og så kunne moren vel ikke komme særlig langt, var rationalet. Men de tanker blev gjort til skamme.

- Det er det, jeg synes, der er så sejt ved min mor. Hun har været et eksempel for mig. Hun har ikke set nogen efter min far, men har bare koncentreret sig om os, siger Viktoria Nadarajah.

- Hun klarer sig fint, og det skal alle de andre bare se og vide. Nu er de også endelig holdt op med at nævne, at hun ikke kan klare sig uden en mand. For det gør hun, og det kan de se, fortsætter hun med blikket løftet.

Religion gennemsyrer alt

Det er også fra moren, Viktoria Nadarajah har sin store religiøsitet. Det afspejler sig ved, at familien har sit eget bederum i hjemmet. Med farverige billeder af hinduistiske guder, røgelsespinde, forskellige relikvier i guld og sølv og et bord med en skål, hvori familien ofrer lidt af alle deres måltider.

For Viktoria Nadarajah og hendes familie er det ikke et problem, at der er langt til nærmeste hindu-tempel. Familien har eget bederum i den lejlighed i Nyborg, hvor de bor. Privatfoto

Efter hinduistisk skik spiser Viktoria Nadarajah ikke kød om fredagen. Og hun har det dårligt, hvis hun tager afsted om morgenen uden at have bedt. Religionen er ikke noget hun tager med sig. Den følger hende som en mekanisme, hun ikke selv kan styre.

- Hvis bussen er forsinket, så beder jeg i mit hoved til, at jeg når den næste bus. Religion er overalt i det, jeg laver. Jeg tror, det var i går, at min computer pludselig ikke gad at tænde. I sådan en situation tænker jeg ikke, at nu skal jeg lige bede til, at det virker. Det er bare det, jeg gør, forklarer Viktoria Nadarajah.

- Når computeren så virker, så føler jeg, at det er på grund af det. Også selv om andre siger, at den bare skulle have lidt tid. Jeg tænker, at det er deres mening, og den respekterer jeg, så længe de respekterer min. For jeg forstår godt, at folk synes, det er svært med min hinduisme. Men det er vigtigt for mig, at de forstår mine valg, fortsætter hun.

En god tamilsk pige

Hendes livsvalg indebærer også, at hun hverken ryger, drikker eller fester. De traditionelle tamilske normer fungerer som en rettesnor i hendes liv, og ud fra dem er det ikke velset, at kvinder tager for sig af smøger og sprut. Det bliver Viktoria Nadarajah mindet om, når hun ser de tamilske film "Kollywood"-film.

Hun er vant til, at hendes livsstil adskiller sig en del fra de venner og veninder, hun går i klasse med. Men forskellene har aldrig fået lov at fylde meget. Hun har blot været opmærksom på, at hendes etnisk danske venner har deres måde at leve på, og hun sin egen.

Viktoria Nadarajah er stolt af sin tamilske baggrund. Men ikke af alt, hvad den indebærer. Da snakken falder på kastesystemet, bander hun for første og eneste gang i de tre timer, interviewet tager. Svaret falder prompte:

- Det er noget lort.

I forbindelse med en større satsning, en serie om tamiler i Nyborg, laver vi  et portræt af en ung tamilsk pige, der hedder Viktoria. Hun er en case på, at tamilerne klarer sig rigtig godt på uddannelsesfronten, idet hun læser software engineering og er startet på det lige efter at hun blev student i sommer.
20-årige Viktoria Nadarajah adskiller sig fra en del af sine klassekammerater med sin livsstil, men det er ikke noget, hun hæfter sig ved. Foto: Yilmaz Polat

Kasterne er et nødvendigt onde

Fire ord opsummer hendes holdning til et system, der inddeler alle efter sociale klasser, og som arves fra generation til generation. Systemet stammer fra Indien, og Viktoria Nadarajah har svært ved at se, at det kan bruges i et moderne, vestligt samfund.

- Det indebærer, at hvis du er en lav kaste, så duer du ikke til noget. Men det giver jo ikke nogen mening. Det kan godt være, at man havde brug for det engang for at kunne opdele befolkningen på en eller anden måde, men i dag passer det jo ikke ind. Slet ikke her, siger Viktoria Nadarajah.

Hun tilføjer, at selv om nogle vil påstå, at det er udryddet i dagens Danmark, lever det stadig i bedste velgående i det tamilske miljø. Også i Nyborg. Kastetankegangen kommer især til udtryk, når et par vil giftes. I det tilfælde vil forældrene sikre sig, at partneren er fra en kaste, der mindst er på samme niveau som deres barn.

Viktoria Nadarajah ved ikke, om hun selv bliver ramt af det en dag. Men hvis hun gør, vil hun ikke modsætte sig. Kasterne er så indgroet en del af tamilsk tradition, at hun ikke tror, at det ville gøre en forskel alligevel.

Bor hjemme, til hun skal giftes

Til gengæld ved hun med sikkerhed, at hun ikke flytter hjemmefra, før hun har fundet den mand, hun skal giftes med. Sådan har mange andre unge tamilere det, fortæller Viktoria Nadarajah. I hendes eget tilfælde handler det om, at hun vil blive boende med sin mor, så længe hun kan komme til det.

Og når hun en dag selv stifter familie, vil hun gøre alt for at føre tamilernes kultur videre til tredje generation. I hvert fald de elementer af den, hun selv kan stå inde for.

I forbindelse med en større satsning, en serie om tamiler i Nyborg, laver vi  et portræt af en ung tamilsk pige, der hedder Viktoria. Hun er en case på, at tamilerne klarer sig rigtig godt på uddannelsesfronten, idet hun læser software engineering og er startet på det lige efter at hun blev student i sommer.
Viktoria Nadarajah er en af de mange tamilske efterkommere, der klarer sig flot på uddannelsesfronten. Foto: Yilmaz Polat

Hindu i hjertet og succes på studiet: Viktoria lever efter alle tamilske forskrifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.