TUNG ARV: 24-årig har arvet Glorup og Rygaard efter sin mormor
GLORUP: Jeg møder den unge godsejer et par hundrede meter fra Glorups hovedbygning på vej til interviewet.

Men han vil helst gå det sidste stykke.

- Jeg er så glad for den gåtur ned mod hovedindgangen. Det er simpelthen en ren fornøjelse at se på.

Jacob Rosenkrantz - eller Jacob Arild Moltke-Huitfeldt Rosenkrantz, når det hele skal med - har allerede lært at sætte pris på sin nye ejendom og kommende bolig - herregården Glorup ved Svindinge.

Først på året overtog han godset plus nabogodset Ry-gaard efter sin mormor, Alice Moltke-Huitfeldt, der fortsat bor i hovedbygningen.

Sit livs opgave

Jacob Rosenkrantz var blot 23 år, da han i januar skrev under på papirerne - og dermed lagde sig fast på sit livs opgave.

- Mit mål er at drive godset, så jeg kan overdrage det til de kommende generationer - helst i endnu bedre økonomisk tilstand, end jeg har overtaget det, siger Jacob Rosenkrantz.

Og han er helt klar over, at livet som godsejer i hans generation ikke byder på lediggang i de højloftede sale under prismekronerne og et liv i ufattelig rigdom.

- Jeg mener bestemt ikke, at jeg er født med en guldske i munden, fordi jeg har arvet godset her. Tværtimod.

- Men jeg føler mig meget privilegeret ved at få lov til at bo sådan et sted.

Dyrt hus

Foran ham ligger opgaven med at drive et meget stort landbrug i en usikker tid. En stor skov i en tid, hvor skov-drift har været helt nede på grund af storm og dårlige priser. Og så er der jo lige hovedbygningen.

Hvis Jacob Rosenkrantz vil vide, hvor dyrt det er at holde den firlængede klassicistiske bygning, kan han bare spørge sin mormor. Taget og de omkring 60 kviste er blevet skiftet inden for de senere år: Pris godt 21 millioner kr., hvoraf omkring otte millioner dog kom ind fra fonde mv.

Læser til godsejer

Selv om Jacob Rosenkrantz i januar overtog godset, lader man naturligvis ikke en 23-årig stå med hele ansvaret for bedriften.

De første år får han hjælp af to rådgivere - begge godsejere og medlemmer af familien.

- Jeg har fået lov til at uddanne mig, indtil jeg er 30 år, før jeg overtager hele ansvaret, siger han.

Imens bor han i København, hvor han så at sige uddanner sig til godsejer. Han læser nemlig landbrugsøkonomi på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.

Vokset op på Østfyn

Men selvfølgelig regner Jacob Rosenkrantz med på at flytte ind på Glorup om nogle år, og den kæmpe bygning kender han godt i forvejen.

- Jeg er vokset op sammen med min far og mor i et hus i Bredemisteskoven nær Ørbæk og kom selvfølgelig ofte på Glorup for at besøge min mormor.

- Jeg har leget overalt på godset og er selvfølgelig også faldet i søen, siger Jacob Rosenkrantz.

Planer

Den unge godsejer har planer om at drive godset videre med hovedvægt på landbrug og skovbrug, men han har også nye idéer på bedding.

Man skal dog ikke regne med, at han vil gå samme vej som andre unge fynske godsejere, der har omdannet de gamle slotte til hoteller, kursusejendomme og den slags.

- Vi har flere bolde i luften, men Glorup bliver i hvert fald ikke noget nyt Egeskov, siger Jacob Rosenkrantz.
  • fyens.dk