Nyborg: Nyborg har fået en lille-bitte plads i den succesrige verdens-historie om havvindmøller.

Verdens første havvindmøller blev nemlig samlet og udskibet fra Nyborg Havn for 25 år siden, og nu vender de samme møller tilbage til Nyborg efter endt tjeneste i farvandet ud for Lolland.

Møllerne har stået få kilometer fra kysten ved Vindeby på Nordvestlolland og har produceret forureningsfri strøm svarende til 2200 husstandes forbrug. Da de blev stillet op, var der tale om et eksperiment, men senere er der jo stillet i tusindvis af havmøller op over hele verden.

Ifølge web-sitet Energy Supply har ejerne af havvindmølleparken, Dong Energy, besluttet at pille de 11 vindmøller ned, fordi det er for dyrt at holde gang i de små og gammeldags møller. De sejles tilbage til Nyborg, hvor de skal skilles af og så vidt muligt genbruges. Vingerne skal undersøges af forskere og et enkelt eksemplar sendes til Energimuseet ved Tange Sø i Midtjylland.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.