For 80 år siden begyndte en flok syv-årige drenge og piger i skolen i Langtved. Og de holder sammen endnu.

Langtved/Ørbæk: - Kan I så huske dengang, en af klassekammeraterne havde smidt kastanjer i kakkelovnen? Så begyndte det at knalde løs lige midt i timen, og alle lugerne i ovnen gik op.

Børge Madsen lyder som lidt af en frækkert, når han mindes skoletiden på Langtved Skole. Historien bliver fortalt til de gamle skolekammerater, der endnu engang er samlet til en hyggelig dag med middag og kaffe og snak.

I år er det jubilæum for Børge Madsen og de fem klassekammerater. Og hvilket jubilæum. Børge, Else, Erna, Helga, Hans og Inger begyndte i forskolen i Langtved i april 1937. I år kan de derfor fejre 80 års jubilæum for skolestarten.

- Er der mon nogen rundt om i landet, der kan stikke den, spørger Børge Madsen.

Og svaret må flagre lidt i luften. Var det mon en slags Danmarksrekord, der blev sat Langtved-klassen i går?

Klassen - eller rettere de seks elever, der stadig er friske nok, mødtes hos Inge Andersen i Ørbæk, hvor der var dækket op med sølvtallerkener, flere retter mad og solskin.

Dengang de seks gik i skole, stoppede alle elever efter syv år, og så var det ellers ud at tjene - mændene som bønderkarle og pigerne i huset. Børge, Else, Erna, Helga, Hans og Inger spredtes for alle vinde i foråret 1944 og så forsvandt de ud i livet med arbejde, uddannelse, ægteskab og børn.

Først 50 år senere - altså i 1994 - tog en af klassekammeraterne initiativ til at samles og mindes. Og siden da har de gamle skolekammerater fra Langtved holdt ved. En gang om foråret og en gang ved juletid samles de og hygger sig. Efterhånden er nogen faldet fra, men onsdag var der altså seks elever med til det store jubilæum i Ørbæk.

- I de 50 år var der ingen af os, som kom sammen. Men en dag mødte jeg en af kammeraterne på kirkegården i Flødstrup. Og så blev vi enige om at samle klassen, siger Erna Larsen, der bor i Odense.

- Vi troede, at vi bare skulle kunne snakke lidt om gamle dage, men sådan er det slet ikke blevet. Vi snakker om alt muligt, når vi mødes, siger hun.

Lidt snak om gamle dage bliver det dog til.

- Jeg kunne altså ikke lide ham lærer Hansen. Han var hysterisk, siger én.

- Nej, han var da dygtig, siger en anden.

Og sådan fortsatte snakken.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.