Nyborg Byråd kom langt omkring i debatten om budget 2018, som alle var enige om på forhånd.

Nyborg: Hvor længe tager det at debattere et budget, som alle på forhånd er enige om?

Når stedet er Nyborg Byråd, og tiden er lige før et kommunalvalg, så er svaret: Meget lang tid. Halvanden time for at være ret præcis.

Sådan var det i hvert fald tirsdag aften, da Budget 2018 blev vedtaget uden afstemning. Allerede den 28. september blev det nemlig offentliggjort, at samtlige grupper i Nyborg Byråd igen var blevet enige om kursen for kommunen det kommende år udtrykt i en masse tal. Det var tredje gang i træk, byrådet kunne enes om budgettet, og det var tredje gang i træk, et budget kunne vedtages uden besparelser på servicen overfor borgerne.

Budget 2018

Nyborg Kommunes budget 2018 ballancerer med indtægter og udgifter på omkring to milliarder kroner.Social- og Familieudvalget er dyrest at drive med udgifter på 458 millioner.Skole og pasningsområdet er næstdyrest . Der skal bruges 445 millioner på det i 2018.

Indkomstskatten er uændret 26,4 procent.

Grundskylden er også uændret 27.83 promille.

Kirkeskatten falder en smule fra 1,12 til 1,10 procent.

Dækningsafgiften - den særlige skat på erhvervsejendomme - er væk

Når det alligevel lykkedes at bruge halvanden time på debatten om budgettet, var det fordi politikerne kom meget langt omkring: Er det nye eller er det "gamle penge", når byrådet udvider driftsbudgettet med 18 millioner kroner? Hvem foreslog hvad, når det handler om økologisk mad i institutionerne. Og hvem fik først ideen med udvidet sygepleje på ældreområdet? For ikke at tale om SF'eren Thomas Laursen, der kastede sig ud en poetisk tale inspierert af Nordahl Griegs sang "Kringsat af fjernder", som blev sunget som indledning til mødet.

Tiden blev desuden brugt til en debat om, hvorfor Nyborgs økonomi spiller så godt, at politikerne dårligt nok kan blive uenige om et budget:

- Vi får altid at vide, at det skyldes beslutninger truffet af tidligere byråd. Men skal vi ikke også selv have en del af æren, efter vi har vedtaget det fjerde budget i træk uden besparelser, spurgte Venstres Jacob Nilsson.

Spørgsmålene blev besvaret af blandt andre Vibeke Ejlertsen (S), der belærte det yngre byrådsmedlem om, at blandt andet succesrigt salg af DONG-aktier og byens elselskab for omkring 10 år siden har lagt bunden for kommunens solide økonomi. Andre slog på, at lukningen af en stribe skoler i sidste byrådsperiode også har været med til at støbe en solid bund under Nyborgs aktuelle økonomi.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.