Halløj ved banegården: Biler, busser og børn

Nyborg Kommune og DSB vil bruge en halv million kroner og et år på at gennemtænke dette område, så trafikken bliver mere sikker og parken giver en mere lækker ankomst for byens gæster. Grafik: Mikkel Damgaard Pedersen og Magnus Gersbo-Møller.

Halløj ved banegården: Biler, busser og børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Kommune vil bruge et år og en halv millioner kroner på at undersøge det trafikerende område omkring ved banegården, Birkhovedskolen og Nyborg Private Realskole. Også cirkuspladsens fremtid skal tænkes grundigt igennem.

Nyborg: Området omkring Nyborg Banegård kan være lidt af en hvepserede: Tusindvis af biler med cirka 5000 pendlere kører hver dag til og fra parkeringspladserne. Busser i massevis skal også frem og tilbage - og det foregår ad de samme veje, som bruges af hundredvis af skolebørn til og fra Birkhovedskolen og Nyborg Private Realskole.

Antallet af biler på DSB's parkeringspladser har været stigende gennem flere år, og derfor er p-pladserne udvidet flere gange. Det endte i sommeren 2015 med en konfrontation mellem kommunen og DSB på den ene side og utilfredse forældre på den anden. Forældrene var modstandere af at bruge et stort, tomt byggefelt lige ind mod Birkhovedskolens legeplads som ny p-plads for pendlere.

Det lykkedes forældrene at undgå den nye p-plads som nabo til skolen, og i stedet blev der anlagt en midlertidig p-plads ved siden af cirkuspladsen. Men allerede dengang blev ønsket om en stor samlet plan for banegårdsområdet formuleret. Det er den proces, der nu bliver sat på skinner med en beslutning i byrådet tidligere på ugen. Her skød politikerne et års grundigt arbejde med en helhedsplan i gang. Og med beslutningen fulgte en halv millioner kroner blandt andet til at hyre eksperter udefra.

De skal være med
Området ved banegården i Nyborg er et samspil mellem kommunen og ejeren, DSB.

Men planen er at inddrage en række andre interessenter i arbejdet med en helhedsplan:

FynBus, Taxa Fyn, Birkhovedskolen, Nyborg Private Realskole, politiet og ejere/beboere i området.

Desuden skal Østfyns Museer og turistforeningen være med - for i disse år skal al byplanlægning tænkes sammen med planerne om at få Nyborg by og slot på Unescos liste over verdenskulturarv.

DSB er i øvrigt repræsenteret ved to afdelinger i Nyborg: DSB-stationer, der driver banegården, og DSB Ejendomme, der i mange år har stået for salg og udvikling af DSB-arealer i Nyborg.

Processen starter med, at man knytter en ekstern rådgiver til projektet, og så skal der holdes en stor workshop for alle nteressenter.

- Ikke kaos, men.

Det kommende arbejde med helhedsplanen skal få de gode ideer frem, men kommunen har allerede smidt forskellige spørgsmål op i luften: Skal Banegårdsalleen mellem den private skole lukkes helt for biler? Skal der bygges et parkeringshus til det stigende antal biler? Hvordan gøres området ved banegården til en lækker entre til byen? Kan man overtale DSB til at droppe noget af det planlagte byggeri ved Banegårdsalleen? Er der mulighed for at give Birkhovedskolen bedre udenomsarealer? Og kan cirkuspladsen blive et mere attraktivt byrum?

- Problemet dengang i 2015 var nok, at kommunen ikke havde forhørt sig hos skolerne og andre naboer. Derfor starter vi nu en proces, hvor alle parter skal være med til at udforme planen for området, siger arkitekt Jesper Larsen, Nyborg Kommunes tekniske afdeling.

Forældrene til børn i de to store skoler nær banegården er blandt de parter, der bliver indkaldt til arbejdet med en helhedsplan for området. Og det er formanden for skolebestyrelsen på Birkhovedskolen, Dorthe Vestergaard tilfreds med.

- Vi har netop bestemt, at trafikforholdene omkring skolen skal være et af skolebestyrelsens arbejdspunkter det næste år, og det er klart, at realskolen har nøjagtig samme situation - de har jo blandt andet en dum rundkørsel lige ved skolens indkørsel. Jeg vil ikke kalde trafikforholdene hernede for kaos. Men det er klart, at alle vil have en interesse i, at skolevejene bliver mere sikre, siger Dorthe Vestergaard.

Lang tænkepause

Der er altså gået mere end to år siden konfrontationen mellem forældre og kommunen om p-forholdene, og ventetiden er blandt andet brugt til at tænke hele situationen grundigt igennem, forklarer vicekommunaldirektør Søren Møllegaard:

- Det var oprindelig meningen, at vi ville have sat arbejdet i gang sidste år, men det er blevet lidt forsinket. Dels er det et ressourcespørgsmål. Dels skulle DSB have afklaret nogle ting vedrørende salg af arealer. Og så har vi simpelthen tænkt tingene grundigt igennem.

Halløj ved banegården: Biler, busser og børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce