Håndslag: Slottet og koncerterne finder sammen igen

Nyborg Slotskoncerter har budt på flere hundrede koncerter i riddersalen på Nyborg Slot siden 1982, og koncerterne vender tilbage til slottet om et par år eller tre. Her et billede fra en af koncerterne: Pianisten Christina Bjørkøe og digteren Niels Hav fejrede Carl Nielsen i 2015. Arkivfoto.

Håndslag: Slottet og koncerterne finder sammen igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Slotskoncerter er husvilde i mindst de kommende tre sæsoner, men når byggeriet på slottet er overstået, vender musikken tilbage. I år er der slotskoncerter i kirken og på Nyborg Strand.

Nyborg: Gennem 35 år har fynske musikelskere været forkælet med musik i topklasse på Nyborg Slot hver sommer. Klassisk, opera, operette, jazz og folkemusik.

Nu er slottet lukket i hvert i tre år, og så kunne man frygte, at musikken døde hen. Men det gør den ikke, hverken på kort eller på lang sigt.

Det lover Jesper Rützou Rosenkilde, der er formand for Nyborg Slotskoncerter.

- Vi har talt Erland Porsmose og folkene på slottet, og vi har givet hinanden håndslag på, at Nyborg Slotskoncerter vender tilbage. Og hvis ikke det var tilfældet, kunne vi jo lige så godt lukke foreningen med det samme, siger Jesper Rützou Rosenkilde.

Den store sal i stueetagen i den nye udstillingsbygning på slottet er et oplagt sted at afholde slotskoncerter i fremtiden. Illustration: Cubo-arkitekter.
Den store sal i stueetagen i den nye udstillingsbygning på slottet er et oplagt sted at afholde slotskoncerter i fremtiden. Illustration: Cubo-arkitekter.

Musik i det nye slot

I samtlige 35 sæsoner er koncerterne blevet afviklet i slottets riddersal. Det bliver nok ikke tilfældet på det renoverede og udbyggede slot, hvor det er planen at bruge riddersalen til historisk formidling og ikke til møder og koncerter som hidtil. Derfor er det sandsynligt, at Nyborg Slotskoncerter skal afvikles i stueetagen af den nye fløj, hvor der bliver et stort, flot rum.

- Selvfølgelig har det været noget helt særligt at spille koncerter i riddersalen, men det nye slot vil også give os nye muligheder, siger Jesper Rützou Rosenkilde.

- For eksempel kan vi få mulighed for at holde koncerter hele året rundt i stedet for kun om sommeren. Desuden vil det nye slot give publikum nogle nye faciliteter: Adgangen til koncerterne i riddersalen var jo tidligere via en stejl og mørk trappe, og toiletterne lå langt fra selve salen. I det nye slot bliver der nem adgang for alle og naturligvis moderne faciliteter.

Gryden i kog

Men indtil dronningen - efter planen - har klippet den røde snor og indviet det nye slot, er Slotskoncerterne altså nærmest hjemløse.

- Så gælder det for os at holde gryden i kog, indtil vi kan komme tilbage på slottet igen. Og den første sæson uden riddersal er næsten klar, siger Jesper Rützou Rosenkilde.

Bestyrelsen har valgt at sommerens koncerter skal holdes to steder i byen: i kirken og på Hotel Nyborg Strand.

Den klassiske musik skal være i kirken, mens de mere populære koncerter afholdes på det store strandhotel.

- Kirken er jo et oplagt valg, og på en måde fortsætter vi fortællingen, for slot og kirke er jo historisk forbundne. Nyborg Strand har vi haft samarbejde med gennem mange år, siger Jesper Rützou Rosenkilde.

- Det handler selvfølgelig også om, at der er mulighed for at afholde koncerterne, uden at det koster en formue i leje.

Økonomien for slotskoncerterne bliver dog påvirket af "hjemløsheden". Det traditionelle glas vin i pausen kan slotskoncerterne af gode grunde ikke tjene penge på hverken i kirken eller på stranden.

Jesper Rützou Rosenkilde understreger, at slotskoncerterne er frit stillet i de år, der går, indtil man kan komme tilbage på slottet, og det er ikke sikkert, at koncertscenerne bliver kirken og hotellet også i 2019.

Hele sommerens program er ikke på plads endnu, men det starter i kirken 15. juli med en koncert med Concerto Copenhagen. I øvrigt kommer programmet til at ligne tidligere år med klassisk, nyere musik, der bliver en Bellmann koncert, musical-musik og en koncert med den afdøde jazz-violinist Svend Asmussen som tema.

Håndslag: Slottet og koncerterne finder sammen igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce