Guldfest: Børnehave i top på økologi

Ådalens Børnehus i Nyborg fejrer, at de nu er 90-100 procent økologiske. Det har nemlig fået guld hos Det Økologiske Spisemærke. Det blev fejret med toretters menu, rød dug, balloner og festglade børn. Foto: Sugi Thiru

Guldfest: Børnehave i top på økologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var stor fest onsdag ved frokosttid i Ådalens Børnehus i Nyborg. Børnehaven har nemlig fået guld i Det Økologiske Spisemærke, der indikerer at stedet ligger helt i top med økologiske varer i deres madordning.

Nyborg: Guldforhænget er sat for døren og gyldne balloner med økomærker er blevet pustet op og hænger langs væggen på de smalle gange. Inde på stuerne er der dækket op med røde velourduge, pædagogerne har fået øko-badges i trøjerne og børnene venter spændt på festdagens toretters middag.

- Vi spiser økologisk, så vi har økologisk fest, jubler Albert Lund Scheel på 5 år, der sidder og venter på at kunne gå ombord i dagens menu, der består af spidskålsfrikadeller med pastasalat og en let karrydressing.

I dag er en ganske særlig dag for de omkring 50 børn i Ådalens Børnehus i Nyborg. Deres sølvfarvede økologiske spisemærke er nemlig blevet opgraderet til guld. Det betyder, at både spise og drikke i Ådalens madordning nu er 90-100 procent økologisk.

Det er værd at fejre, mener de hos Ådalen. Også selvom børnene endnu ikke er helt med på, hvad det der økologisk er, da undertegnet spørger dem.

- Selvom børnene ikke helt forstår det, som vi gør, er det vigtigt at indikere over for dem, at det er noget særligt, de spiser, fortæller pædagog Kristina Østergaard.

Hos forældrene betyder en økologisk madordning også en hel del.

- Vi sikrer, at vores datter får varieret kost og vi kan have god samvittighed i forhold til at dyrene har haft det godt og grønsagerne ikke er sprøjtet med diverse sprøjtemidler, siger forælder Anders Vendeltorp.

- Selvom børnene ikke helt forstår det, som vi gør, er det vigtigt at indikere over for dem, at det er noget særligt, de spiser.
Kristina Østergaard, pædagog.
Hvad er Det Økologisk Spisemærke?
Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder.Mærket viser, hvor stor en del af stedets føde- og drikkevarer, der er økologiske.

Det er både offentlige og private spisesteder, der kan få mærket.

Mærket findes i tre udgaver alt efter, hvor stor en andel af varerne, der er økologiske. Ved guldmærket er 90-100 procent økologisk. Sølvmærket indikerer at 60-90 procent af varene er økologiske. Ved bronze er det 30-60 procent.

Lige nu er 2525 spisemærket uddelt rundt om i landet.

Kun to steder i Nyborg har guldmærket. Det er Ådalens Børnehus og Nyborg Destilleris restaurant.

Dog har børnehaven Valhalla sølvmærket, Sinatur Hotel Storebælt og sygehuset har fået bronzemærket.

Kilde: oekologisk-spisemaerke.dk
Der var guldfest onsdag i Ådalens Børnehus. Der var derfor pyntet op med glitrende dørforhæng og gyldne balloner. Foto: Sugi Thiru
Der var guldfest onsdag i Ådalens Børnehus. Der var derfor pyntet op med glitrende dørforhæng og gyldne balloner. Foto: Sugi Thiru

Se videoen fra festen i Ådalens Børnehus

Alt fra alternativt til mormor-mad

- Hænder på låret. Hænder i håret. Tryk på næsen. Ikke være kræsen. Nu beder vi om ro og siger værsgo, remser alle børnene på stuen i kor.

De tager for sig af retterne på tallerkenen uden at stille spørgsmålstegn ved menuen. De spiser i velbehag og der er god stemning omkring bordene. Og netop den gode stemning omkring spisningen, har man i Ådalen stor fokus på.

- Det handler ikke om spis-spis-spis!, men at der er samtale og hygge. Det gør det også nemmere, hvis der er noget mad en dag, som børnene ikke er pjattede med, siger Kristina Østergaard og tilføjer, at der også er en pædagogisk proces i spisningen med manérer og koordinering af kniv og gaffel.

Målet har for Ådalens Børnehus hele tiden været at nå guldmærket. De har haft produktionskøkken og madordning i fem år med en egenbetaling på nu 500 kroner om måneden. Ved sidste registrering af de indkøbte varer var der handlet 94 procent økologisk. Det takket være køkkenleder Marianne Madsen, der efter børnenes eget udsagn laver "Marianne-maden".

- Jeg laver måltiderne ud fra, hvad jeg kan få af økologiske varer. Derfor får vi meget sæsonbaseret mad. Det kan spænde fra noget alternativt som spidskålsfrikadeller ligesom i dag, men det kan også være mad a la mormors, fortæller køkkenlederen.

Størstedelen laves fra bunden af. Også rugbrøddet. Og børnene prøver ofte nye retter, de ikke kender hjemmefra. Blandt andet oksehjertegryde, som viste sig at være en stor succes.

- Øko-guldmærket har været en lang proces. Det handler nemlig også om, at alt mad skal bruges, så der er så lidt spild som muligt. Men noget må jo være lykkedes for os, siger Marianne Madsen og smiler.

Når man har guldmærket i økologi, går intet mad til spilde. Her er børnene ved at putte rester i en bestemt sorteringssprand. Foto: Sugi Thiru
Når man har guldmærket i økologi, går intet mad til spilde. Her er børnene ved at putte rester i en bestemt sorteringssprand. Foto: Sugi Thiru
Der var fin dessert i dagens andledning. Jordbær is med lidt flødeskum og blåbar på toppen. Og ikke mindst guldflag. Foto: Sugi Thiru
Der var fin dessert i dagens andledning. Jordbær is med lidt flødeskum og blåbar på toppen. Og ikke mindst guldflag. Foto: Sugi Thiru
For Ådalens Børnehus er spisning en vigtig del af det pædagoiske arbejde. Samtale og god stemning over frokostbordet, er der stor fokus på. Foto: Sugi Thiru
For Ådalens Børnehus er spisning en vigtig del af det pædagoiske arbejde. Samtale og god stemning over frokostbordet, er der stor fokus på. Foto: Sugi Thiru
Når man har guldmærket i økologi, går intet mad til spilde. Her er børnene ved at putte rester i en bestemt sorteringssprand. Foto: Sugi Thiru
Når man har guldmærket i økologi, går intet mad til spilde. Her er børnene ved at putte rester i en bestemt sorteringssprand. Foto: Sugi Thiru
Guldfest blandt børnene i Ådalen faldt i god jord. Menuen bestod af spidskålsfrikadeller og pastasalat med karrydressing. Desserten var jordbæris. Alt der serveres er 90-100 procent økologisk. Foto: Sugi Thiru
Guldfest blandt børnene i Ådalen faldt i god jord. Menuen bestod af spidskålsfrikadeller og pastasalat med karrydressing. Desserten var jordbæris. Alt der serveres er 90-100 procent økologisk. Foto: Sugi Thiru
Spisningen i Ådalens Børnehus kan tage op til en time. Børnene skal nemlig have god tid til at snakke og spise. Foto: Sugi Thiru
Spisningen i Ådalens Børnehus kan tage op til en time. Børnene skal nemlig have god tid til at snakke og spise. Foto: Sugi Thiru
Sådan ser diplomet for et guldmærke ud ved Det Økologiske Spisemærke. Foto: Sugi Thiru
Sådan ser diplomet for et guldmærke ud ved Det Økologiske Spisemærke. Foto: Sugi Thiru
Der er to ansatte i produktionskøkkenet. En er ansat i 30 timer, en anden er ansat 20 timer. Foto: Sugi Thiru
Der er to ansatte i produktionskøkkenet. En er ansat i 30 timer, en anden er ansat 20 timer. Foto: Sugi Thiru

        Anders Vendeltorp har bevidst valgt Ådalens Børnehus, fordi de har madordning. På den måde får hans datter varieret kost og kommer hun hjem en aften og er meget træt, kan de bedre overse, hvis hun ikke spiser ret meget aftensmad. For de ved, hun har fået god mad i børnehaven i løbet af hele dagen. Foto: Sugi Thiru
Anders Vendeltorp har bevidst valgt Ådalens Børnehus, fordi de har madordning. På den måde får hans datter varieret kost og kommer hun hjem en aften og er meget træt, kan de bedre overse, hvis hun ikke spiser ret meget aftensmad. For de ved, hun har fået god mad i børnehaven i løbet af hele dagen. Foto: Sugi Thiru

        Alle børn rydder op efter sig selv efter spisning. Alt bliver sat på rette plads efter vane. Foto: Sugi Thiru
Alle børn rydder op efter sig selv efter spisning. Alt bliver sat på rette plads efter vane. Foto: Sugi Thiru

        Guldfest i Ådalens Børnehus. Foto: Sugi Thiru
Guldfest i Ådalens Børnehus. Foto: Sugi Thiru

        Der var dækket fint op onsdag middag og det blev fejret, at børnehaven i Ådalen nu er 90-100 % økologisk. Børnene er ikke helt klar over, hvad økologisk betyder, men de har fået fornemmelsen af, at det er en god ting. Foto: Sugi Thiru
Der var dækket fint op onsdag middag og det blev fejret, at børnehaven i Ådalen nu er 90-100 % økologisk. Børnene er ikke helt klar over, hvad økologisk betyder, men de har fået fornemmelsen af, at det er en god ting. Foto: Sugi Thiru

        Menuen stod på spidskålsfrikadeller og pastasalat og is til dessert onsdag i Ådalens Børnehus. Ingen af børnene stillede spørgsmålstegn ved, at der ikke var kød på tallerkenen. De får kød maks to gange om ugen. Foto: Sugi Thiru
Menuen stod på spidskålsfrikadeller og pastasalat og is til dessert onsdag i Ådalens Børnehus. Ingen af børnene stillede spørgsmålstegn ved, at der ikke var kød på tallerkenen. De får kød maks to gange om ugen. Foto: Sugi Thiru

        Guldfest i Ådalens Børnehus. Foto: Sugi Thiru
Guldfest i Ådalens Børnehus. Foto: Sugi Thiru

Guldfest: Børnehave i top på økologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce