Grov vold og mishandling: Somalisk mor idømt et års fængsel og udvisning

Retten i Svendborg. Arkivfoto

Grov vold og mishandling: Somalisk mor idømt et års fængsel og udvisning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag faldt der dom i retssagen mod en 30-årig somalisk kvinde, der var tiltalt for vold og mishandling af sin 11-årige datter. Retten lagde især vægt på pigens troværdige forklaring. Moderen er dømt skyldig, men ankede dommen med håb om frifindelse.

Nyborg: Mandag faldt der i retten i Svendborg dom over en 30-årig somalisk mor fra Nyborg, der var tiltalt for grov vold og mishandling af sin 11-årige datter gennem flere år. Tiltalen gik blandt andet på vold med en grydeske, chili i øjnene, kogende vand udover pigen, kvælertag, trussel med kniv og ridser i armene med hårnåle.

Den 30-årige mor blev dømt skyldig i tiltalen og fik et års fængsel.

Der blev fra rettens side især lagt vægt på troværdigheden af pigens forklaring og det, at vidnerne kunne berette om de samme ting.

- Det understøttes desuden af fund, lægeerklæringer og hendes personlighed, sagde dommer Bente Thanning ved domsafsigelsen.

Dog mente retten ikke, at det kunne bevises, at pigen har været udsat for vold på daglig basis, men at det er sket flere gange om ugen.

Anklager Maria Blomsterberg talte for, at moderen skulle udvises af landet, hvilket retten bakkede op om.

- Tiltalte har gjort skade på sit familieliv og en udvisning vil derfor ikke være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, sagde dommeren.

Derfor skriver vi ikke den dømtes navn
Ud fra Stiftstidendes retningslinjer ville vi normalt skrive navnet på den dømte, hvis straffen lyder på minimum et års ubetinget fængsel. Af hensyn til barnets tarv i sagen her, skriver vi ikke navnet på den 30-årige kvinde, der af byretten er idømt et års fængsel.

Ny stramning af lov

Anklager Maria Blomsterberg påpegede i sit afsluttende indlæg i retten, at det var den mest alvorlige børnesag, hun har set, og at retten burde dømme ud fra datterens troværdige forklaring.

- Hun er konkret og kan vise, hvordan og hvor tingene er gjort på hende. Hun kan tegne og sætte ord på det, og det er min opfattelse, at hun ikke overdriver, fremlagde Maria Blomsterberg.

Desuden henviste hun retten til at tage hensyn til den stramning af loven, der kom i juli sidste år, i forhold til vold i hjemmet.

- Det er et ønske fra regeringens side, at man skal give hårdere straffe for vold i hjemmet, påpegede Maria Blomsterberg.

Hun opfordrerede, med sammenligning til tidligere sager, retten til at idømme moderen op til halvandet års fængsel.

Desuden blev der fra anklagerens side stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt tiltalte overhovedet er pigens mor. Det ud fra datterens forklaring om, at hun er blevet sendt til Danmark fra Uganda i 2013 af sin far og ikke kendte hende, der tog imod hende. Det var dog ikke det retten tog stilling til i sagen her.

Forskellige opfattelser

Forsvarer Morten Dahl gjorde dog i sit afsluttende oplæg opmærksom på, at man ikke kan sige med sikkerhed, at den 30-årige kvinde er skyldig i tiltalen.

- Der er ikke klare beviser for, at det er hende, der har gjort det mod datteren, forklarede forsvaren, der tilkendegav, at de er klar over beviserne for de ar, pigen har fået, men at det ikke kan dokumenteres, at det er moderens gerning.

Forsvareren påpegede, at familien ikke har mange penge, og dermed har datteren ikke haft de samme ting som klassekammeraterne, hvilket hun har været ked af. Samtidig har datteren haft et brændende ønske om at få sin somaliske far, der bor i Uganda, til Danmark. Da det ikke lykkedes moderen at få ham hertil, så datteren sig sur på sin mor.

- Det er et centralt punkt i forhold til det, der er gået galt i den her familie. For noget er gået galt, vi har bare forskellige opfattelser af det, sagde Morten Dahl, der påskyndede retten om frifindelse og ellers maks seks måneders fængsel.

Skærpet straf

Sagen blev straks anket fra forsvareren og tiltaltes side i håb om frifindelse. Kvinden nægter sig stadig skyldig og håber også på ved anke, at der kan komme en ny vurdering af udvisningsspørgsmålet.

Selvom det var anklagemyndighedens ønske, blev kvinden ikke varetægtsfængslet, da datteren allerede er fjernet fra hjemmet. At moderen har to mindre drenge hjemme, tog dommeren ikke stilling til.

Anklageren var tilfreds med byrettens dom og ud fra hendes vurdering, havde retten skærpet straffen i forhold til de nye ændringerne i loven omkring vold i hjemmet.

Grov vold og mishandling: Somalisk mor idømt et års fængsel og udvisning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce