I Aarhus Kommune tilbydes alle unge i alderen 15 til 24 år fem gratis møder med en psykolog. Ordningen er populær og er allerede blevet udvidet en gang, og skal det formentlig igen.

Aarhus: 27 kommuner har allerede indført gratis psykologhjælp for unge. En af dem er Aarhus Kommune, der i marts sidste år indførte gratis psykologhjælp til unge med psykiske problemer. Siden er det strømmet ind med unge, der vil tale med en psykolog. Ordningen er allerede udvidet en gang, og bliver det muligvis igen.

Det fortæller Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune. Om baggrunden for ordningen siger han:

- Vi kunne se, at flere og flere unge havde ondt i livet. En stigende andel af de unge fik depressioner, angst, havde selvskadende adfærd. Og det var ikke kun fordi, man er blevet bedre til at stille diagnoser. Vi kunne desuden se, at mange sociale problemer kunne opstå som følge af psykiske problemer. Hertil kommer en kampagne fra en stor gruppe unge mennesker, der ønskede ordningen indført.

- Mange havde svært ved at finde rundt i det offentlige system med ventelister, visiteringer, tilskudsordninger. Det var en stor barrierre, og nogle fik ikke den hjælp, de skulle have, før de var langt inde i det psykiatriske system, siger Thomas Medom.

Aarhus Kommune tilbyder fem gratis møder med en psykolog til unge mellem 15 og 24 år. Det kræver ingen henvisning. Men har den unge en henvisning fra egen læge, kan man ikke gøre brug af tilbuddet, der koster kommunen cirka 3,5 millioner kroner om året.

- En af de vigtige ting har faktisk været en vejviserfunktion, hvor man får hjulpet de unge med at komme det rigtige sted hen. Det var vi ikke klar over fyldte så meget, da vi etablerede tilbuddet, men det har vist sig at være en af hovedopgaverne, siger rådmanden.

- Vi har ikke evalueret tilbuddet, men alt tyder på, det er en succes. De unge siger selv, at det er meningsfyldt, og vi kan se, at de bliver fastholdt i beskæftigelse og uddannelse. Jeg er overbevist om, at det er et permanent tilbud. Hvis vi gør noget, så udvider vi det til at være mere fleksibelt i forhold til, hvor mange møder man kan få og aldersgruppen, der kan bruge tilbuddet, tilføjer han.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
S: Giv de unge gratis psykologhjælp

S: Giv de unge gratis psykologhjælp